Thursday , March 28 2024

Spații de cazare pentru studenți și spații pentru învățământ și cercetare, promisiunile rectorului USV pentru viitorul mandat

Programul managerial al unicului candidat la funcția de rector al USV va fi dezbătut mâine, în cadrul adunării generale. Investițiile anunțate de acesta pentru mandatul 2020-2024 fac referire la creșterea numărului locurilor de cazare pentru studenți, identificarea unor noi spații de învățământ și cercetare, reabilitări și construcții noi. Alegerile  pentru rector, membru în Senatul USV, membru în Consiliul facultății și în Consiliul pentru studii universitare de doctorat vor avea loc pe 30 ianuarie. Lista de electori cuprinde 342 cadre didactice titulare și un cercetător angajați pe perioadă nedeterminată, la care se adaugă 60 conducători de doctorat și 38 de studenți reprezentanți 

Mâine va avea loc adunarea generală la nivelul Universității ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) în vederea dezbaterii programului ­ma­na­gerial al unicului candidat la funcția de rector, Valentin Popa, actualul ocupant al postului.

“Planul managerial pentru perioada 2020-2024 are în vedere continuarea politicilor financiare și de personal cu care s-au obținut rezultate deosebite în mandatul anterior. Astfel, pe lângă susținerea coerentă a evoluției ascendente în domeniul cercetării și didacticii universitare și ținând cont de depășirea dificultăților financiare din perioada 2012-2016, un accent aparte va fi pus pe dimensiunea investițională, pe acumularea fondurilor necesare susținerii unui program de investiții care, deși poate părea ambițios, trebuie să asigure trecerea universității la un alt nivel de dezvoltare”, precizează prof.univ. dr.ing. Valentin Popa în introducerea planului managerial pentru funcția de rector, intitulat “USV- O universitate europeană”. Investițiile anunțate de acesta fac referire la creșterea numărului locurilor de cazare pentru studenți, identificarea unor noi spații de învățământ și cercetare, reabilitări și construcții noi.

“Principala problemă a USV privește infrastructura universității și dificultățile referitoare la asigurarea unui număr de locuri de cazare în concordanță cu numărul de cereri de cazare ale studenților noștri. Pe lângă problema spațiilor de cazare pentru studenți, dezvoltarea noilor programe de studii, în special cele din domeniul sănătății, necesită identificarea de noi spații de învățământ și cercetare. În acest context, măsurile pe care ne propunem să le luăm în următorul mandat, legate de asigurarea finanțării și demararea sau finalizarea unor obiective de investiții, ar putea fi grupate în două categorii: spații de cazare pentru studenți și spații pentru învățământ și cercetare”, arată rectorul Popa în planul managerial ce urmează a fi dezbătut mâine în cadrul adunării generale la nivelul USV.

Clădirea în care va funcționa Facultatea de Medicină din cadrul USV, promisă pentru finalul anului 2023

Cu privire la spațiile de cazare, planul ­ma­na­gerial pentru perioada 2020-2024 punctează ca obiective concrete reabilitarea și mansarda­rea căminelor studențești nr. 1 și 6, construirea unui cămin studențesc în Campusul universitar II de la Moara, ce va cuprinde 824 de locuri de cazare, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, și asigurarea din venituri proprii a utilităților necesare acestui proiect. Din categoria spații pentru învățământ și cercetare, obiectivele cuprind reabilitarea corpului A, a terenului de sport și a balonului cu aer cald, instalarea de centrale termice pe gaze naturale pentru campusul universitar, extinderea și reabilitarea corpului J, amenajarea zonei centrale a campusului universitar, finalizarea parcului dendrologic în Campusul universitar II, acestea având termene de execuție finalul acestui an sau finalul anului 2021. Pe de altă parte, construirea unui restaurant în campusul de la Moara și a unei clădiri în care să funcționeze viitoarea Facultate de Medicină, plus un Labora­­tor pentru siguranța alimentului, sunt obiecti­ve ce au ca termen de finalizare luna oc­tom­­brie a anului 2023. Tot la capitolul obiective de investiții în campusul de la Moara sunt trecute în planul managerial și amenajarea de spații sportive și de recreere, cu termenul de finalizare decembrie 2022, și construirea, până în toamna anului 2024, a sediului Facultății de Silvicultură.

Pentru viitorul mandat de rector, Valentin Popa promite creșterea implicării USV în dezvoltarea regională și transformarea ei în universitate antreprenorială, prin organizarea unor competiții de proiecte anuale de înființare, de către cadre didactice și/ sau studenți, a unor companii spin-off și start-up, ce urmează a fi finanțate din fonduri proprii USV. De asemenea, obiective importante în acest sens sunt și susținerea cooperării transfrontaliere în regiune prin dezvoltarea de proiecte comune cu Republica Moldova și Ucraina, dezvoltarea clusterelor inovative regionale, cooperarea cu Consiliul Local al orașului Siret și Consiliul Județean Suceava în vederea dezvoltării unui Parc științific și Tehnologic în vecinătatea frontierei cu Ucraina, dar și dezvoltarea unui Parc Industrial în baza cooperării cu Consiliul Județean Suceava.

Cele mai multe candidaturi s-au înregistrat pentru posturile de membru în Consiliul de Administrație al Facultății

Alegerile propriuzise pentru rector, membru în Senatul USV, membru în Consiliul ­facul­tății și în Consiliul pentru studii universitare de doctorat vor avea loc pe 30 ianuarie. Tot în această zi sunt programate alegerile pentru man­­datul vacant de membru în Senatul USV din partea Facultății de științe ale Educației (FSE), potrivit primei hotărâri de Senat din acest an, din data de 13 ianuarie.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, la alegerile pentru Senatul USV s-au înre­gistrat 50 de candidaturi, după cum ur­mează: FSE are un singur candidat, FDSA, FS, FEFS și FIA au câte 4 candidați, FSEAP, FIG, FIMMM câte 5, FLSC are 9 candidați și FIESC alți 10.

Pentru Consiliul de Administrație al Facul­tății și-au depus candidatura 124 de cadre didactice, și anume câte 7 angajați pentru FDSA, FEFS și FSE, pentru FIA 10 candidați, FIMMM are 11 candidați, FS 13 candidați, FIG alți 15, FIESC și FSEAP au câte 17 candidați, iar FLSC are 20 de candidați.

Pentru Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat și-au depus candidatura doi candidați.

Lista de electori cuprinde 342 cadre didactice titulare și un cercetător angajați pe perioadă nedeterminată, la care se adaugă 60 conducători de doctorat și 38 de studenți reprezentanți. ­Referen­­dumul universitar din vara acestui an a decis ca desemnarea rectorului să se facă prin vot universal, direct și secret, al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din cosiliile facultăților. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …