Wednesday , February 1 2023

Spaima staţiunii Vatra Dornei, Zabar Căldărariu, trimis în judecată de procurori pentru tâlhărie şi tentativă la omor calificat

Tânărul de etnie romă, de 20 de ani, împreună cu fratele său minor, au transformat în noaptea de 4 spre 5 iulie a.c. cluburile oraşului staţiune în scene demne de filme western, cu tâlhării pe faţă şi poliţişti ce încasează sticle în cap când vor să aplice legea.  Zabar Căldărariu, este cunoscut în Vatra Dornei şi pentru că a terorizat elevi de liceu cărora le cerea taxă de protecţie, dar şi pentru scandalurile din cartierul în care locuieşte u un frate al acestuia, minor, a fost de asemenea trimis în judecată 

scandalagiu [800x600]

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, a lui Zabar Căldărariu din Vatra Dornei,  aflat în stare de arest preventiv precum şi a fratelui acestuia, minorul G.P. Căldărariu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tentativă la omor calificat. Procurorii au stabilit că în ziua de 4 iulie 2015, în jurul orelor 16:00 Zabar Căldărariu a mers împreună cu fratele său minor G. P. C. la un local public de pe strada Schitului din Vatra Dornei pentru a consuma băuturi alcoolice. Niciunul dintre ei nu avea bani asupra sa.
Fraţii Căldăraru au fost cinstiţi bine apoi au ieşit la vânat de clienţi cu bani în cluburile din Vatra Dornei
Acolo cei doi s-au întâlnit cu doi tineri care au fost ulterior citaţi ca martori  şi care le-au “făcut cinste” fraţilor Căldărariu, cu băuturi alcoolice, astfel că până la orele 22:00 cei doi au consumat fiecare între 7-10 sticle cu bere. Aflându-se  în stare avansată de ebrietate fraţii Căldărariu au hotărât să meargă la clubul OK din localitate, pentru a se distra în continuare. În jurul orelor 23:04 în club OK a intrat B. G., cel care va deveni ulterior persoană vătămată, însoţit de doi martori. Cei trei au ocupat o masă la primul etaj al clubului.
Fratele mai mic al lui Căldărariu a sesizat prezenţa celor trei tineri în club şi totodată a observat că B.G. are bani asupra sa. La un moment dat, inculpatul minor s-a deplasat la masa persoanei vătămate, a proferat insulte şi injurii la adresa sa, i-a cerut să-i dea 10 lei ca să-şi ia o bere, afirmând totodată că în caz contrar va încasa bătaie când va părăsi localul. Pentru că a fost refuzat, Căldărariu cel mic  l-a informat pe fratele său cu privire la faptul că la o masă se află un tânăr care are bani asupra sa. Fratele lui Zabar Căldărariu s-a aşezat la masă lângă persoana vătămată, “a informat-o” că a ieşit de puţin timp din puşcărie şi nu se teme de nimeni, după care i-a cerut bani ca să-şi cumpere ceva de băut. Pentru că victima a refuzat să-i dea bani spunând că patronul nu i-a plătit salariul, inculpatul i-a cerut să-şi sune patronul ca să-i aducă acolo banii. În momentul în care persoana vătămată a scos din buzunar telefonul mobil, inculpatul i l-a smuls din mână şi i-a comunicat că i-l restituite doar dacă îi dă suma de 10 lei.
Temându-se să nu rămână fără telefonul mobil şi totodată considerând că doar în acest mod ar putea fi lăsat în pace de inculpat, persoana vătămată i-a dat acestuia suma de 10 lei, recuperându-şi apoi telefonul mobil.
Din probatoriu a reieşit că Zabar a luat bancnota de 10 lei de la persoana vătămată însă imediat după aceasta i-a smuls şi portofelul din mână de unde a luat 100 lei. După ce a luat banii de la victimă, acesta a coborât la parterul localului şi i-a invitat pe fratele său şi pe ceilalţi doi martori să meargă la un alt club pentru a bea bere, informându-i că “a făcut rost de bani”.
Poliţistul trimis să rezolve situaţia, atacat de Zabar cu cioturile sticlelor de bere sparte, cumpărate pe banii păgubaşului de la clubul OK
In aceeaşi noapte, poliţiştii din Vatra Dornei au fost anunţaţi despre incident fiind informaţi că autorul furtului a pornit spre clubul Qube din municipiul Vatra Dornei. Agentul principal de poliţie M. D. a fost trimis să clarifice situaţia. Poliţiştul a mers la clubul Qube, a văzut că fraţii Căldărariu au intrat în local. Fiind pus la curent despre ce s-a întâmplat la clubul OK, vizitat anterior de cei doi fraţi, poliţistul s-a prezentat lui Zabar Căldărariu cerându-i să iasă din local şi să poarte o discuţie cu el. Zabar s-a conformat cumva, ieşind în spatele poliţistului din local dar luînd cu sine 2 sticle cu bere tocmai cumpărate cu banii luaţi de la B.G., la clubul OK.
In drum spre ieşire, poliţistul a contactat telefonic pe colegii din echipa operativă care efectuau primele investigaţii în legătură cu fapta reclamată de B. G., le-a comunicat că prezumptivul suspect este la clubul Qube şi totodată le-a solicitat să vină cu o maşină pentru a-l putea conduce la sediul unităţii pe Căldărariu Zabar.
In timp ce poliţistul vorbea la telefon, Zabar Căldărariu a spart cele două sticle una de cealaltă, rămânând în fiecare mână cu un ciob de sticlă şi, profitând de faptul că subofiţerul  nu era cu faţa către el a încercat să îl lovească în cap.
Din fericire, C. M. A – plutonier de Jandarmi din Vatra Dornei, aflat în timpul liber, se afla în preajmă. Sesizând spargerea sticlelor de către Zabăr Căldărariu precum şi faptul că acesta ridică ambele mâini pentru a-l lovi pe poliţist cu resturile de sticlă, dând dovadă de o prezenţă de spirit deosebită, a ridicat braţul stâng şi a reuşit în acest mod să împiedice o lovitură ce viza zona capului poliţistului. Jandarmul nu a reuşit să împiedice în totalitate lovitura aplicată cu mâna stângă de Zabar, care a reuşit să provoace o leziune importantă lucrătorului de poliţie în zona gâtului.
În continuare, Căldărariu a început să lovească haotic cu cioburile de sticlă, utilizate ca “arme albe”, spre zonele vitale, reuşind să mai provoace câteva leziuni prin tăiere persoanelor vătămate M. D. şi C. M. A.
Fratele mai mic a lui Zabar a salvat pe moment situaţia, atacând pe cei doi oameni ai legii tot cu un ciot de sticlă de bere
Cele două victime au reuşit însă să-l dezechilibreze pe Zabar Căldărariu, încercând în continuare să-l imobilizeze. Atunci, Căldărariu cel tânăr a ieşit din local după fratele său, tot cu o sticlă de bere în mână şi văzând că cele două persoane reuşesc imobilizarea fratelui său, a spart sticla de o piatră, rămânând în mână cu gâtul acesteia, s-a apropiat din spate de plutonierul de jandarmi C. M. A. şi l-a lovit în zona toraco-lombară stânga. Cu acelaşi ciot de sticlă, individul l-a tăiat în zona braţelor şi pe poliţistul M. D.
Atacul intempestiv a împiedicat atunci imobilizarea fratelui mai mare, acesta s-a ridicat şi a luat-o la fugă spre intrarea în hotelul Carol situat în apropiere. În momentele următoare persoanele aflate în urmărirea inculpatului major au reuşit să-l imobilizeze.
Conform concluziilor cuprinse în raportul întocmit de medicul legist din cadrul Centrului de Medicină Legală Rădăuţi,  cei doi apărători ai legii – poliţistul şi jandarmul, au prezentat leziuni produse prin lovire cu corpuri dure şi corpuri dure cu margine ascuţită (regiunea cervicală anterioară, faţa externă a braţului drept, cotul drept, faţa dorsală a mâinii drepte, faţa posterioară a piciorului drept, halucele stâng), leziunile au necesitat în vederea vindecării mai multe zile de îngrijiri medicale.
Zabar Căldărariu, acum în vârstă de 20 de ani dar şi familia sa de etnie romă din oraşul staţiune, au fost implicaţi pe parcursul acestui an în mai multe scandaluri cu conotaţii penale de pe raza municipiului, parte dintre acestea încă nesoluţionate – de la solicitări de taxe de protecţie din partea elevilor de liceu, la bătăi de stradă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …