Thursday , December 1 2022

Sova este mulţumit de modernizarea Aeroportului Sucevei

AEROPORT cu Sova [800x600]

Ministrul Transporturilor insistă cu privire la faptul că nu există concurenţă între cele două aeroporturi – cel de la Suceava şi cel de la Iaşi – şi susţine că sunt deja bani europeni pentru modernizarea celui de la Iaşi. Aeroportul de la Suceava ar urma să redevină operabil până în noiembrie

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, este de părere că stadiul lucrărilor pentru modernizarea Aeroportului „Stefan cel Mare” de la Salcea este mulţumitor. „Situaţia este mult mai atrăgătoare ca alte investiţii din Suceava. Este un proiect complex. Mă bucur că este finanţat cu fonduri europene”, a declarat Dan Sova, după ce a primit asigurări de la preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor şi directorul Ioan Măriuţa că nu sunt elemente de întârziere la lucrări şi că acestea vor fi finalizate la termen. El a dat o veste bună celor de la aeroport şi constructorilor, arătând că miercuri va fi promovat la Guvern un proiect de ordonanţă care va permite rezolvarea unor probleme privind decontările cu care sunt rămâneri în urmă.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a declarat că nu există nicio competiţie între aeroporturile de la Suceava şi cel de la Iaşi, răspunzând unei întrebări adresată în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la aeroportul „Stefan cel Mare”. Ministrul s-a arătat surprins de acest mod de a pune problema, precizând că şi la Iaşi a găsit o abordare similară cu privire la concurenţa dintre aeroporturile din zona Moldovei.
Potrivit celor afirmate de Dan Sova, motivul pentru care nu se poate discuta de o competiţie între aeroporturile de la Suceava şi de la Iaşi este diferenţa mare între numărul de călători. „Iaşiul a avut de aproape 11 ori mai mulţi călători decât Suceava. Iaşiul are un aeroport de nivel regional, Suceava are aeroport judeţean”, a declarat Dan Sova, adăugând că aeroportul de la Suceava este important pentru dezvoltarea turismului.
Pe de altă parte, ministrul a ţinut să precizeze, spre uimirea celor de faţă, că nu doar la Suceava, ci şi la aeroportul de la Iaşi sunt fonduri europene alocate pentru unele lucrări şi acestea sunt într-o sumă ce depăşesc pe cele alocate pentru aeroportul Sucevei. Astfel, Dan Sova a dat ca sigură alocarea unei sume de 56 de milioane de euro din fonduri europene aferente exerciţiului bugetar 2007 – 2013 şi a adăugat că o sumă de circa trei ori mai mare va fi accesată din fondurile europene pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020.
Totuşi, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a spus că acordul de finanţare pentru suma de 56 de milioane de euro nu a fost încă semnat, precizând însă că din punctul său de vedere nu ar mai fi alte obstacole care trebui depăşite, verificările fiind făcute iar semnarea este o chestiune de timp, speră el cât mai scurt. Tot el a mai explicat că este un proiect cu o valoare foarte mare şi că relaţia nu se derulează prin AM-POS, ci prin Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – Asistenţă comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene). (D.P.)

Vezi si

Un bătrân de 77 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a traversat printr-un loc nepermis

Se pare că pietonul era în stare avansată de ebrietate și nu s-a asigurat când …

One comment

  1. Vedeti cum se pune problema la Iasi? Dar la Suceava? Noi, din pacate nu avem oameni cu viziune in dezvoltarea SV, bine intentionati, priceputi in a atrage fonduri si luptatori pentru a-si pastra principiile si a le sustine asa cum a facut Flutur. Orasul Suceva este neglijat de autoritati si arata cum vor conducatorii nostri lenesi si neimplicati.