Saturday , January 28 2023

Soții Marius și Ionela Cozmiuc, campioni mondiali la canotaj, au primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Todirești în biserică, la cinci ani de când s-au căsătorit (FOTO)

Soții Marius și Ionela Cozmiuc, campioni mondial la canotaj, au primit titlul de cetățeni de onoare ai comunei Todirești în biserica din satul Costâna.

Este, de altfel, biserica unde satul unde a copilărit campionul Marius Cozmiuc, sat unde venea cât de des putea ca să își vadă bunicul. De altfel, acesta a fost prezent la ceremonia de decernarea a titlului de cetățean de onoare.

La eveniment a luat parte primarul Mugurel Bocancea și viceprimarul comunei Todirești, dar au răspuns invitației și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și vicepreședintele Niculai Barbă, dar și administratorul public Irina Vasilciuc.

Ceremonia de decernarea a titlului d cetățean de onoare a avut loc însă după slujba religioasă care a fost oficiată în condițiile în care era hramul lăcașului de cult: Sf.M.Mc. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir.

Biserica satului a fost arhiplină, fiind și zi de hram, iar soții Cozmiuc au venit îmbrăcați frumos în straie populare, ca de altfel, o parte semnificativă a credincioșilor. Majoritatea – unii din ei fiind, totuși, în etate – au luat loc pe scaune sau bănci, ridicându-se în picioare doar în anumite momente. Ionela Cozmiuc însă a preferat să stea la slujbă în picioare, nu lângă soțul ei, ci în partea destinată femeilor, după rânduiala bisericească la care multă lumea mai ține încă în părțile Bucovinei. Abia după finalul slujbei și după ce preotul a anunțat, oficial – deși mulți știau de acest eveniment aflat în pregătire de câteva săptămâni – că vor fi decernate cele două titluri de cetățean de onoare, soții Cozmiuc au stat unul lângă altul, Ionela mergând lângă soțul ei și așezându-se în stânga sa, urmărind atentă ce se spunea.

Lui Gheorghe Flutur i s-a dat cuvântul, a vorbit puțin, însă a remarcat că este vorba de „succesul în familie”, pentru că atât Marius, cât și Ionela Cozmiuc sunt sportivi de succes și a ținut să dea exemple de familii care fac cinste comunității locale din Costâna, concluzia fiind că trebuie să fie o preocupare pentru familie ca temelie a societății.

Primarul Mugurel Bocancea a fost cel care le-a înmânat titlul de cetățean de onoare soților Cozmiuc. Pentru fiecare a avut câte un elogiu de făcut și după ceremonie au luat cuvântul și soții Cozmiuc, Marius fiind cel care, printre altele, a remarcat, nu fără emoție, că pe data de 26 octombrie, când într-un cadru plin de încărcătură sentimentală li s-au dat titlurile de cetățean de onoare, ei sărbătoreau cinci ani de la data la care s-au cununat civil.

Este de menționat că tot în biserică li s-a cântat „La mulți ani!”,  iar după fotografiile făcute cu rudele, cu oficialitățile și cu cei apropiați, soții Cozmiuc au plantat câte un copac în lateralele bisericii, în ambele cazuri fiind ajutați de o copilă, pare-se din familie, pe numele ei Antonia. (D.P.)

Vezi si

Larisa Blanari, noul președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Suceava

Vineri, 27 ianuarie,  la Frasin, au avut loc lucrările Conferinței Județene de alegeri a Organizației …