Monday , July 22 2024

Soț și soție, condamnați la închisoare pentru contrabandă cu țigări și alcool în Piața Mare din Suceava, aduși în țară din Marea Britanie

Polițiștii au adus marți în țară din Marea Britanie un cuplu din Suceava, ambii urmăriți internațional pentru contrabandă. Este vorba de Toma Petru Clisu, un bărbat de 44 de ani, și de Mihaela Clisu, o femeie de 48 de ani, soț și soție, ambii domiciliați în Suceava, urmăriți internațional pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, care sunt aduși în țară din Marea Britanie. Cei 2 soți au fost identificați, în luna martie 2024, în orașul Manchester din Marea Britanie. Formalitățile au durat până săptămâna trecută, când aceștia au fost reținuți în baza mandatelor europene și o instanță britanică a decis extrădarea lor.

Conform IGPR, bărbatul avea emis pe numele lui, de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 5 ani, în timp ce femeia avea emis pe numele ei, de către Judecătoria Vaslui, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani și 8 luni.

Pedepsele rezultă din activitatea infracțională susținută pe termen lung, inclusiv după aplicarea de pedepse cu suspendare.

Conform polițiștilor, cei doi fac parte dintr-un grup de condamnați într-un dosar de contrabandă privind comerțul ilicit din spatele Pieței Mari a municipiului Suceava, în care 24 de persoane au fost trimise în judecată.

Din cercetări a reieșit că un grup de persoane ar fi depozitat țigarete şi alcool, de proveniență ucraineană, pe două proprietăți din spatele Pieței Mari, marfă care apoi ar fi fost vândută în piață, precum şi în alte locații.

„Persoanele cercetate s-ar fi ocupat frecvent de transport şi comercializare de țigarete şi alcool de proveniență extracomunitară, respectiv Ucraina. Comerțul s-ar fi desfăşurat în Piața Mare, persoanele în cauză având ca zonă de desfacere Piața Agroalimentară centrală din municipiul Suceava, unde vânzarea țigaretelor şi băuturilor alcoolice ar fi fost realizată pe baza unor prețuri prestabilite, în special față de clienți ocazionali. Totodată, unele dintre persoanele cercetate ar fi deținut <tarabe> destinate comerțului cu amănuntul în piață, folosindu-le ca paravan pentru actele ilegale”, informează IGPR.

Ancheta în acest caz a început din august 2015, iar în 13 aprilie 2016 polițiștii au descins în zona din spatele Pieței Mari. Astfel, au fost efectuate mai multe percheziții care au vizat 4 ansambluri de imobile, dar şi mai multe boxe şi anexe din partea din spate a Pieței Mari.

Urmare a perchezițiilor, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale persoanelor cercetate, precum bani, case şi maşini, mare parte fiind confiscate ulterior, prin decizia instanței.

De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate la acea dată, au fost descoperite şi ridicate 897.500 de țigarete, de proveniență extracomunitară şi duty-free, şi 1.935 de litri de alcool şi băuturi alcoolice, de proveniență ucraineană, reprezentând sticle îmbuteliate de băuturi alcoolice de diferite mărci, precum şi alcool dublu rafinat îmbuteliat în recipiente de tip pet.

Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă ridicate a fost de aproximativ 540.000 de lei, iar valoarea alcoolului de contrabandă de aproximativ 150.000 de lei.

Când au fost condamnați definitiv, cei doi soți nu au fost identificați pentru punerea în executare a mandatelor, astfel că au fost demarate procedurile de dare în urmărire.

În baza cooperării instituționale, cei doi soți au fost identificați, în luna martie 2024, în orașul Manchester. Formalitățile au durat până săptămâna trecută, când aceștia au fost reținuți în baza mandatelor europene și o instanță britanică a decis extrădarea lor.

Cooperarea a fost realizată prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., iar cei 2 soți vor fi încarcerați, în vederea executării pedepselor. (O.S.)

Vezi si

Incendiu puternic izbucnit într-o gospodărie din Bogdănești

Luni dimineață, un incendiu a izbucnit  la o gospodărie în comuna Bogdănești. Evenimentul a fost …