Wednesday , November 30 2022

Soluţii prefigurate de Prefectură şi ISU pentru ca în Suceava să nu apară tragedii similare celei din Bucureşti

Sapte structuri deconcentrate vor verifica, în perioada următoare, toate cluburile, sălile de nunţi, căminele culturale din mediul rural, dar şi restaurantele unde se organizează evenimente, pentru a nu se mai întâmpla o tragedie 

prefect harasim [800x600]

 In Palatul administrativ a avut loc ieri o întâlnire a prefectului Constantin Harasim cu reprezentanţi a mai multor instituţii deconcentrate ale statului pentru stabilirea măsurilor necesare pentru evitarea unor tragedii precum cea din clubul bucureştean “Colectiv”. “Instituţia Prefectului, începând de sâmbătă, pe lângă mesajul de condoleanţe transmis, a iniţiat şi ordinul privind întărirea disciplinei pe acest domeniu. Ar trebui ca în viitor să nu avem evenimente de acest gen în judeţul Suceava şi în Bucovina”, a declarat prefectul Constantin Harasim (foto), El a arătat că în cursul zilei de ieri a avut în sediul Palatului administrativ din Suceava o şedinţă operativă cu conducători a şapte instituţii deconcentrate ale statului – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu şi inspecţia Prefecturii. “Prin ordin al prefectului, am stabilit că trebuie să fie făcute verificări ample asupra activităţi care se regăsesc în zona similară evenimentului de la clubul din Bucureşti, unde s-a produs tragedia. De mâine vom încerca să intrăm şi în zona municipiului Suceava, pe obiective precum cel de la Bucureşti, în care se desfăşoară activităţi cu grad de risc ridicat.  Nu vor fi numai aceste obiective vizate ci şi a altele cu grad de risc similare, pe care le vom identifica şi verifica. Aşteptăm şi din partea primăriilor din celelalte unităţi administrativ – teritoriale din judeţ semnale asupra activităţilor importante de discotecă,  de show-uri, de evenimente în care sunt mulţi oameni în spaţii închise, în special tineri. Legat de aceste manifestări cu caracter pirotehnic, mă bazez pe profesionalismul şi pe modul în care este respectată legislaţia de către structurile care au în domeniul de activitate supravegherea acestora”, a declarat prefectul Constantin Harasim.
El a mai explicat că structurile chemate să gestioneze operaţiunea de verificare a acestor spaţii în care se desfăşoară activităţi publice, în frunte cu Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă şi  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava vor să identifice încălcările legislaţiei în vigoare la spaţiile în care s-ar fi putut produce incidente de natură pirotehnică de care ar fi putut scăpa de sub control şi să nu se ajungă la evenimente cu victime.
 ISU Suceava a făcut verificări acum două săptămâni şi a găsit numai două din cele şapte săli de distracţie din judeţ verificate, funcţionale
Seful ISU Suceava, generalul de brigadă  Ion Burlui, a spus că în urmă cu două săptămâni a fost făcută o verificare în  şapte locaţii din Suceava, două fiind amendate, iar cinci dintre acestea nu erau funcţionale. El a anunţat, pe de altă parte că, în urma sesizărilor presei, se  începe verificarea spaţiilor din Casa Culturii. Când a fost întrebat de ce s-a aşteptat până acum să se înceapă verificările în Casa Culturii din Suceava în condiţiile în care sesizările au fost mai vechi  şi vizează lipsa căilor de ieşire pentru spectatorii din sala mare, evacuarea fiind făcută pe o singură uşă, laterală, în condiţiile în care principalele ieşiri sunt blocate de clubul amenajat în foaier, prefectul a apreciat că aceasta s-a datorat faptului că numărul de spectacole este destul de mic. Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Ugenţă Suceava  a declarat că nu poate să  ia în considerare sesizările ziariştilor ori a altor oameni,  în legătură cu evenimentele ce se produc în aria de responsabilitate a ISU,  dacă nu au fost transmise pe document înregistrat ori pe e-mail-ul instituţiei.  Generalul de brigadă  Ion Burlui, inspectorul şef al ISU Suceava consideră că trebuie implicaţi toţi factorii de răspundere, pornind de la proiectanţi  şi verificatori de proiect  şi consideră că trebuie respectate condiţiile din autorizare, iar dacă se aduc modificări atunci trebuie o reautorizare. Burlui a mai declarat că ISU nu poate stopa activitatea unui agent economic dacă nu respectă condiţiile prevăzute de ISU, ci doar poate aplica sancţiuni, dar nu a dorit să comenteze de ce se emit autorizaţii de funcţionare în lipsa unor autorizaţii de la ISU, spunând doar că înainte de 1989 situaţia era mult mai riguroasă. Seful ISU Suceava a mai declarat că va iniţia o discuţie la care să participe proiectanţi, verificatori de proiecte, operatori de materiale pirotehnice, subliniind că nu se pot organiza jocuri de artificii în încăperi în care sunt materiale inflamabile. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …