Friday , March 29 2024

Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Smiley, Connect-R, dezbat în PE statutul artiştilor în UE

POSTER - Uniti pentru drepturile artistilor


Mai mulţi artişti români între care Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Smiley, Connect-R, Andreea Bănică, Toni Grecu, Gheorghe Turda, vor discuta despre drepturile lor într-o conferinţă organizată la Parlamentul European în 19 iunie.
Conform unui comunicat remis marţi, europarlamentarul PDL Petru Luhan va organiza în 19 iunie, la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, conferinţa “Reglementarea statutului artiştilor în Uniunea Europeană”, având ca teme crearea unui sistem de pensii pentru artişti şi gestionarea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe ale artiştilor.
“Ambele teme sunt în prezent pe agenda instituţiilor europene, iar intervenţiile artiştilor români vor contribui la elaborarea unei legislaţii echilibrate care să ţină cont de interesul celor vizaţi, respectiv artiştii”, precizează sursa citată.
La această dezbatere vor participa, între alţii, Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Smiley, Connect-R, Andreea Bănică, Toni Grecu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Sălăjanu, Laurenţiu Duţă, Tibi Scobiola, la discuţii urmând să fie şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanţi ai mai multor uniuni de artişti din Europa, jurişti specializaţi în drepturi de proprietate intelectuală.
Potrivit sursei citate, în prezent, Comisia Europeană este foarte preocupată de găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă meseriile ce implică un grad ridicat de mobilitate, cum ar fi cea a artiştilor şi a înfiinţat un Grup de Lucru dedicat acestei teme ce analizează problemele specifice cu care se confruntă artiştii, iar concluziile vor fi publicate la finalul acestui an.
Conform comunicatului, Sofia Vicoveanca se declară nemulţumită din cauza pensiei.
“Sunt foarte nemulţumită, ca şi colegii mei cred, din cauza pensiei, pentru că la noi nu există un sistem bine stabilit. Mă deranjează faptul că suntem desconsideraţi şi nu se iau măsuri. Avem istorie, tradiţii superbe, oameni care muncesc, avem o ţară bogată. Si noi facem parte din Uniunea Europeană, ne consideram toţi fraţi, suntem artişti, avem aceleaşi trăiri. E nedrept pentru că ne ţinem de fraţi, dar nu suntem, noi suntem sora cea săracă şi bună de muncă!”, afirmă Sofia Vicoveanca, citată în comunicat.
La rândul său, Gheorghe Turda doreşte dezbaterea unor subiecte precum: alinierea pensiilor artiştilor români cu cele ale artiştilor din Comunitatea Europeană; remunerarea activităţilor artistice prin contracte ferme; repunerea ansamblurilor artistice profesioniste în valoare.
“Până nu demult, câteva mari ansambluri ale ţării făceau furori pe marile scene ale lumii, dar în ultimii ani au fost neglijate sau chiar date uitării. Ca atare, dorim revitalizarea şi repunerea lor în valoare, după exemplul marilor ansambluri din Rusia (Moiseev), Moldova (ansamblul Joc), Mexic, Cuba, Brazilia, Serbia, etc.”, afirmă Gheorghe Turda, conform comunicatului.
Si Connect-R este interesat de pensiile pentru artişti: “În România nu există un sistem transparent de repartizare a drepturilor UCMR şi, din generaţia noastră de artişti, sunt prea puţini membri în comisia UCMR. De asemenea ştim că imaginea vinde în proporţie de 60-70%, dar după o vârsta trupul nu mai poate vinde şi atunci trebuie stabilite de pe acum detaliile care ţin de pensiile artiştilor. O altă problemă este faptul că nu există un front comun al artiştilor, dar asta este o problemă de ordin intern”.
“Avem oportunitatea să ne exprimam doleanţele, dar totodată să învăţăm din experienţa şi practica ţărilor noastre vecine. Ne dorim o întrepătrundere de idei valoroase, în aşa fel încât toate generaţiile de interpreţi şi autori să fie protejate în prezent dar şi pe viitor. Avem nevoie de măsuri eficiente la nivel european şi în România cu privire la acest aspect”, susţine şi Laurenţiu Duţă.
Andreea Banică susţine că este momentul ca şi artiştii din România să îşi cunoască drepturile. “Îmi doresc alinierea drepturilor artiştilor români cu drepturile artiştilor din Uniunea Europeană”, spune Andreea Bănică.
Tibi Scobiola este, de asemenea, preocupat de situaţia pensiilor artiştilor români: “Încă de la participarea mea la «Vocea României» am încercat să fac cunoscută situaţia părinţilor mei, cântăreţi o viaţă întreagă, care nu beneficiază de pensie de la stat. In aceeaşi situaţie mă aflu şi eu şi sunt de părere că artiştii români nu sunt deloc respectaţi în acest sens”. t
 

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …

No comments

  1. Ma intreb cati dintre cei pe care/i duceti la Bruxelles, domnule Luhan, stiu intr/adevar ce este Uniunea Europeana? Cati au studii in domeniu si cati sunt muzicieni sau cati muzicanti, care au vazut Conservatorul doar de pe strada!!!??? Si nu ma refer la d-na Stela Popoescu sau dl. Arsinel…

  2. sofico,ai fost si poate mai esti o securista si-o turnatoare nitorie