Şoferul implicat în accidentul mortal produs de fostul primar Schipor simte că în sfârșit s-a făcut dreptate

reportersite
17 septembrie 2020, 6:50

secretarasite
„Domnului Schipor Gheorghe îi doresc sănătate și să aibă parte de aceeași bucurie de care am avut și eu parte în ultimii zece ani”, a menționat Aurel Cioată, șoferul implicat în nefericitul eveniment rutier petrecut în 2009, în urma căruia a decedat o femeie. Prefectul Alexandru Moldovan a emis un ordin de încetare a mandatului de primar pentru Gheorghe Schipor, după ce Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, fapt pentru care fostului primar i-au fost aplicate prevederile art. 160, alin. 1, lit. D, din Codul Administrativ 

Aurel Cioată (foto), șoferul implicat în accidentul mortal produs de fostul edil al orașului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, simte că, în sfârșit, după mai bine de zece ani, de la producerea nefericitului eveniment, s-a făcut dreptate.

Chiar dacă Gheorghe Schipor nu va sta nicio zi la închisoare, bărbatul spune că Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile. ”Aș vrea să povestesc cum s-au întâmplat lucrurile. În dimineața acelei zile, am fost rugat de către Hubca Viorica să mă deplasez împreună cu fiul acesteia până în localitatea Dănila deoarece aveau de rezolvat ceva treburi legate de aprovizionarea gospodăriei. Ne-am urcat toți trei în mașina proprietate personală, marca Dacia 1307, și ne-am pornit spre satul Dănila. În timp ce  mă aflam pe DN 2 cu sensul de mers spre Suceava, am semnalizat pentru a vira la stânga pe drumul comunal spre satul Dănila, iar în momentul în care efectuam această manevră, am fost lovit în partea stângă, din spate, de către un autoturism marca Mercedes condus de către Schipor Gheorghe, care circula cu viteză, 113 km/h am aflat de la avocat, și se afla în depășirea tuturor mașinilor care circulau pe același sens cu noi,cu toate că era linie continuă și depășirea era interzisă”, a relatat Aurel Cioată, vizibil marcat de cele întâmplate și completând că a trecut prin iad în ultimii ani.

”Au urmat cele mai grele momente pe care le poate trăi un om. Mașina a fost dată peste cap, iar Viorica a fost aruncată din mașină și a murit. Nu doresc nimănui să treacă prin ce-am trecut eu. A venit ambulanța, mi-a acordat primul ajutor deoarece aveam mai multe le­ziuni la nivelul corpului, iar poliția a făcut poze și măsurători, a stat de vorbă cu oamenii care au văzut ce s-a întâmplat și mi-a luat o declarație în care am explicat cum s-a întamplat tot. La aproape patru ani de la accident, am fost trimis în judecată și nu la mult timp am fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Mi s-a spus că nu m-am asigurat suficient de bine atunci când am virat la stânga și că un sfert din vină îmi aparține. La trei ani după accident a trebuit să-mi vând calul, vaca, căruța și cu ajutor de la copii am reușit să mă operez la Târgu Mureș pentru a mi se implanta o proteză de șold, deoarece ajunsesem din cauza loviturii de la accident să nu mai pot merge. Domnul Schipor Gheorghe nu m-a întrebat niciodată dacă am cu ce supraviețui, o singura data pe holurile tribunalului mi-a zis sa stau liniștit ca totul va fi bine”, a conti­nuat Aurel Cioată.

Om cu frică de Dumnezeu, bărbatul a încercat să se resemneze, dar recunoaște că s-a bucurat când a aflat că fostul primar de la Vicovu de Sus și-a pierdut atât mandatul cât și șansele să mai fie reales, cel puțin atât timp cât există pedeapsa privativă de libertate, chiar dacă este cu suspendare. ”Fiind un om cu o situație financiară ­mo­destă, am acceptat că așa a trebuit să fie și am sperat că Dumnezeu va face într-un final dreptate. În schimb, cei doi copii ai Vioricăi, au plecat la muncă în străinătate, au angajat un avocat de la București și mi-au promis că nu se lasă până când cel vinovat de accident, nu va fi tras la răspundere. Am tot ceea ce-mi trebuie deoarece pamantul pe care-l lucrez a fost darnic anul acesta cu mine, dar domnului Schipor Gheorghe îi doresc sănătate și să aibă parte de aceeași bucurie de care am avut și eu parte în ultimii zece ani”, a încheiat Aurel Cioată.
secretarasite
Din hotărârea instanței, prin care Aurel Cioată a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, reiese printre altele că fostul primar, cu concursul expertului care s-a ocupat de caz, a încercat să deplaseze locul impactului, spre Suceava, la o distanță de aproximativ șapte metri de intersecția cu drumul comunal, pentru ca depășirea neregulamentara sa apăra ca fiind o manevră disperată de evitare a ciocnirii, în acest sens, cu concursul unui martor menționat în hotărârea ­res­pectivă s-a inventat o staționare a vehiculului condus de Cioata Aurel și chiar o manevră de mers înapoi a acestuia, iar expertul a susținut în lucrarea sa că cioburile din intersecție nu ar proveni de la acest accident.
Reamintim faptul că prefectul Alexandru Moldovan a emis un ordin de încetare a mandatului de primar pentru Gheorghe Schipor, după ce Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și chiar dacă va fi reales, șansele de a-și exercita funcția într-un eventual nou mandat sunt minime deoarece consecintele condamnării penale vor produce aceleași efecte ce vor genera măsuri similare cu cele care au stat la baza emiterii ordinului de prefect de incetare înainte de termen a mandatului. (Cristina RUŞTI)

secretarasite

 

reportersite