Tuesday , March 5 2024

Șoferi drogați, băuți sau agresivi, prinși de polițiști în cadrul unei ample acțiuni la care au participat și specialiștii Centrului Antidrog Suceava

 În perioada 8 – 10 martie 2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava au inițiat o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea a avut atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare, prin participarea specialiștilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava.

 Acțiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

Activitățile cu scop informativ-preventiv, desfășurate de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, au implicat completarea unui chestionar, în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, rezultatele urmând să stea la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu.

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri au fost efectuate peste 350 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest Drager.

Deși acțiunea a avut un scop principal preventiv au fost identificate și situații de o gravitate deosebită, fiind surprinși șoferi sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, în unele cazuri fiind necesară urmărirea și blocarea în trafic a șoferilor, impobilizarea și încătușarea șoferilor agresivi.

În toate situațiile au fost dispuse măsurile legale necesare, fiind întocmite dosare penale și fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

Tânăr de 25 de ani, prins la volan sub influența cannabisului

Miercuri, 8 martie, în jurul orei 2100, polițiștii au oprtit pentru control pe DJ 209 G, pe raza comunei Straja, un autoturism marca Vw Touran.  la volan se afla un de 25 de ani, din comuna Straja, despre care polițiștii aveau informații cu privire la faptul că este consumator de  substanțe psihoactive. Fiind testat cu aparatul Drugtest marca DRAGER, a rezultat faptul că acesta este POZITIV la CABANIS 5. De asemenea, conducătorul auto a fost testat cu aparatul Alcooltest marca DRAGER, rezultatul acestuia fiind negativ. Cu ocazia controlului autoturismului, în autoturism, la nivelul suportului de mână a fost identificat un ambalaj de material plastic ce conține o substanță de culoare maronie, ce a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor. Șoferului i s-a adus la cunoştinţă faptul că nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice și s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” .

Urmăriri în trafic și șoferi băuți încătușați pentru comportament agresiv

Vineri, 10 martie, la ora 23:50,  pe raza orașului Frasin, pe DJ 177A, polițiștii au efectuat  semnalul regulamentar de oprire pentru control unui autoturism Skoda Octavia ce avea direcția de deplasare Stulpicani-Frasin.  Conducătorul autoturismului nu s-a conformat, motiv pentru care polițiștii au procedat la urmărirea acestuia în trafic, având sitemul de avertizare sonor și vizibil în funcțiune.  După parcurgerea distanței de aproximativ 2 km pe DJ 177A, spre Frasin, conducătorul s-a abătut de la DJ 177A, pe o stradă care se înfundă, momnent în care polițiștii au reușit să oprească vehiculul. La volan se afla un bărbat de 34 ani, domiciliat în Stulpicani.  Echipajul de poliție a solicitat relații conducătorului auto cu privire la motivul pentru nu a oprit la semnalul polițiștilor, fiind solicitate și documentele personale și ale autoturismului. Șoferul nu s-a conformat solicitării, a devenit recalcitrant și întrucât emana halenă alcoolică i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilotest. În continuare acesta a devenit mai agitat, motiv pentru care i s-a solicitat să-i însoțească la sediul poliției pentru clarificarea situației. Acesta a refuzat, fiind imobilizt, încătușat și introdus în autospeciala de poliție. Unul dintre pasagerii vehiculului condus de către bărbatul de 34 ani a avut și el o atitudine recalcitrantă, intenționând să intervină în momentul imobilizării conducătorului auto și întrucât nu s-a conformat, s-a procedat și la imobilizarea și încătușarea acestuia, ambii fiind conduși la sediul poliției.

La sediul subunității, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest marca DRAGER, care a indicat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cercetările sunt continuate de lucrătorii Poliției orașului Frasin, sub aspectul comiterii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și distrugere.

În noaptea de joi spre vineri, la ora 02:00, la Rădăuți, pe str. Mihai Viteazul, polițiștii au observat un autoturism care circula spre str. Calea Bucovinei, iar la un moment dat a virat stânga pe sens unic, pe str. Grănicerului. Polițiștii au pus în funcțiune semnalele luminoase și sonore, blocând autoturismul pe  str. Grănicerului. La volanul autoturismului se afla un bărbat în vârstă de 38 ani, din Rădăuți.  În urma testării cu aparatul etilometru  a șoferului, a rezultat o valoare de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele său a fost deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

  • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

”Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală. Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie. Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie! Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!”, reamintesc polițiștii din cadrul IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Primăria Suceava intenționează să acceseze noi fonduri elvețiene

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că, după ce a participat la Forumul organizat …