Sunday , March 3 2024

Slujbă de pomenire a ÎPS Pimen, la mormântul acestuia, încheiată cu cântece patriotice și Balada lui Ciprian Porumbescu

Slujba de pomenire pentru sufletul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, a fost săvârșită vineri, 20 mai 2022, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, iar din soborul slujitor condus de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au mai făcut parte – potrivit unui articol sub semnătura Irinei Ursachi, postat pe site-ul Arhiepiscopiei – Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ, clericii Permanenței Consiliului Eparhial, precum și protoiereii celor cinci protopopiate ale arhiepiscopiei. La oficierea slujbei de pomenire, alături de obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei au participat monahi și monahii din mănăstirile bucovinene, credincioși, precum și toți membrii Permanenței Consiliului Eparhial.

„Aceștia au înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru iertarea sufletului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen”, se arată în sursa citată, între altele menționat fiind și faptul că Mănăstirea Sihăstria Putnei este locul în care și-a pregătit mormântul ierarhul care a fost numit Părinte al Bucovinei, prieten al Sfinților Putneni și care s-a considerat copilul răsfățat al bucovinenilor. La finalul slujbei Parastasului, la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen s-a auzit Balada lui Ciprian Porumbescu – în interpretarea tinerilor Sebastian și Emanuel Pitic din Vicovu de Sus – compoziție atât de dragă fostului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În încheiere, se mai arată în sursa citată, cântece patriotice au fost interpretate de corala bărbătească „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, dirijată de Ovidiu Foca.

ÎPS Pimen a fost pomenit și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, slujba Parastasului pentru sufletul fostului chiriarh fiind săvârșită de Soborul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, în frunte cu părintele arhimandrit Vartolomeu Chira. „Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și-a petrecut întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, Părintele Arhiepiscop Pimen însoțește și acum turma încredințată lui de Mântuitorul Iisus Hristos. Veșnică să îi fie pomenirea!”, se arată în informarea postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut la cele veșnice în 20 mai 2020. Trecuse de 90 de ani și avea 38 de ani de slujire în Biserica Ortodoxă Română în demnitatea de arhiereu, din care peste 29 de ani arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În Eparhie, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a implicat activ în lucrarea pastoral-misionară și în proiectele social-filantropice. A redeschis mănăstiri închise în perioada regimului comunist, a fost alături de ctitorii de biserici și a ajutat la zidirea de noi lăcașuri de cult. Le-a oferit adăpost persoanelor vârstnice, i-a sprijinit pe cei singuri sau abandonați și le-a fost alături celor care s-au aflat în nevoie. Înaltpreasfinția Sa a îmbogățit literatura religioasă publicând diverse studii, îndeosebi cu privire la iconografia bisericească, dar și articole, cronici și recenzii.

„Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în anul 1929, la Greabănu, județul Buzău, și a primit la Sfântul Botez numele de Vasile. Părinții evlavioși, Maria și Mihai Zainea, au sădit în inima viitorului arhipăstor dragostea de neam și grija față de aproapele. Chemarea către lucrarea lui Dumnezeu a simțit-o încă de tânăr când, după terminarea cursurilor liceului, alege să studieze la Seminarul Monahal din cadrul Mănăstirii Neamț. În anul 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Sfântului Cuvios Pimen cel Mare, iar în 1957 a fost hirotonit ieromonah. A urmat studiile Institutului Teologic Universitar din București și apoi studii de specialitate la Universitatea din Köln, Germania. Pentru că s-a dovedit a fi un bun slujitor și gospodar, a fost numit stareț al Mănăstirii Putna (1957 – 1961). Între 1974 și 1978 a fost stareț la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, iar în perioada 1978 – 1979 a slujit la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim. În anul 1982, la 10 ianuarie, a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la recomandarea Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpașu. În urma reînființării Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe 24 ianuarie 1991 a fost ales arhiepiscop al acestei eparhii, fiind instalat la Suceava pe 3 martie 1991”, se mai arată în sursa citată. (D.P.)

Vezi si

S-a stins din viață fostul mare hocheist sucevean Constantin Curelar

Fostul jucător și antrenor de hochei, Constantin Curelar, a murit subit în noaptea vineri spre …