Wednesday , May 22 2024

Slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at la împlinirea a 622 de ani de atestare a Sucevei

Împlinirea a 622 de ani de la prima atestare documentar\ a Sucevei va fi marcat\, `n aceast\ dup\-amiaz\, cu o slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at [i depuneri de jerbe de flori la statuia voievodului din centrul municipiului.
Complexul Muzeal Bucovina [i Centrul Cultural Bucovina vor marca împlinirea a 622 de ani de la prima atestare documentar\ a Sucevei cu o manifestare ce cuprinde o slujb\ de pomenire a voievodului Petru I Mu[at la Biserica Mir\u]i, dar [i cu o ceremonie de depuneri de jerbe de flori la statuia voievodului amplasat\ în Pia]a central\ a municipiului Suceava.
Potrivit directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, organizarea acestei manifest\ri este important\ pentru suceveni întrucât se dore[te reamintirea datei de 18 august 1388 ca fiind prima dat\ de atestare documentar\ a Sucevei.
Ursu a spus c\ la statuia voievodului Petru I Mu[at va fi amplasat un aranjament pe care vor fi postate copiile a dou\ documente importante datând din 11 februarie 1388, în care este men]ionat\ pentru prima oar\ Cetatea Sucevei, respectiv din 18 august 1388, în care apare numele Suceava.
“Lui Petru I Mu[at i se datoreaz\ Cetatea Zamca, fortul Mu[atin de pe actuala loca]ie a Cet\]ii de Scaun a Sucevei, Biserica Veche <Sf. Gheorghe> Mir\u]i din Suceava, prima Curte Domneasc\ din Suceava [i, probabil, Biserica <Sf. Treime> din Siret”, a spus Ursu.

Vezi si

Flutur: ”Noi, liberalii, am scos din praf și din izolare Vatra Dornei”

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent din nou la Vatra Dornei, de data …