Thursday , April 25 2024

Situație tensionată în zona străzii  Dragoș Vodă din cauza unui ”imobiliar” care vrea să ridice un ditamai blocul turn în mijlocul unei zone de case cu monumente istorice

Mai mulți cetățeni care locuiesc pe strada Dragoș Vodă  și pe străzile adiacente reclamă că „un grav abuz se pregătește” pe respectiva stradă din Suceava. Este vorba de un demers al Halus Lory Ingeborg, care domiciliază în municipiul Rădăuți și, potrivit datelor din unele portaluri de specialitate consultate, ar avea un cabinet medical individual stomatologic în aceeași localitate, strada Gării f.n..

Lory Ingeborg Halus vrea să facă, nici mai mult, nici mai puțin, un bloc de locuințe într-o zonă care este caracterizată de prezența exclusiv a caselor și care are în perimetru și în proximitate clădiri monument istoric de patrimoniu național și local.

Deocamdată, este doar o intenție de elaborare a unui nou Plan de Urbanism Zonal (PUZ) și a unui regulament de urbanism aferent în vederea construirii, la intersecția străzilor Dragoș Vodă cu I.G. Sbiera un bloc turn. Acesta se dorește a fi edificat pe teren proprietate privată în suprafață totală de 1346 mp, identic cu parcelele cadastrale nr. 52942 și nr. 52940.

Desigur, pentru a nu atrage atenția asupra inițiativei scandaloase de a ridica un bloc turn cu înălțimea de 18 metri la coamă într-o zonă unde casele au, în medie regim de înălțime P+1E sau P+2E ori P+1E+M, prin urmare cel mult opt-nouă metri înălțime la coamă, întregul proiect a fost cosmetizat ca și când ar fi doar un bloc cu parter și trei etaje. Numai că la cele patru niveluri (ar fi însemnat cel mult 12 metri înălțime) s-au mai adăugat altele trei „bonus” de la dezvoltatorul imobiliar.

Nu trei metri, ci trei niveluri, iar cele trei sunt sub forma a două de tip demisol și a unui pod care se prezumă a fi doar cu un singur nivel. Șmecheria ține, între altele, și de „curajoasa” prezență a celor două niveluri tocmai la demisolul viitorului bloc unde ni se spune că ar fi locuri de parcare – 31 la subteran, la care se mai adaugă încă 9 la suprafață.

În cele mai multe situații, iar din câte se pare cea de față nu face excepție, pe amplasamentul viitoarei construcții se găsesc, la momentul începerii lucrărilor, diverse materiale depozitate întâmplător, vegetație de diferite mărimi sau construcții care trebuie demolate. De aceea terenul de amplasament trebuie mai întâi pregătit pentru începerea lucrărilor de trasare. De obicei, după curățarea terenului, acesta rămâne denivelat, iar pasul următor este aducerea la o formă cât mai plană, care să permită executarea săpăturilor, trasarea și executarea fundațiilor. În funcție de teren, se pot face lucrări de săpătură sau/și de umplutură, care să permită aducerea la cotă a terenului.  Astfel de lucrări se numesc „lucrări de sistematizare a terenului de amplasament“, iar cota la care se ajunge se numește „cota terenului sistematizat”, specificată pe planșele de executie cu CTS. Înălțimea la coamă a viitorului bloc este de 18 metri calculată de la CTS.

Primăria a publicat un anunț cu privire la intenția de a face un PUZ și un regulament de urbanism aferent blocului respectiv pe data de 12 octombrie iar în cinci zile se puteau formula diverse obiecții. Pe data de 15 octombrie, la Primăria municipiului Suceava a fost deja înregistrată o petiție semnată de peste 40 de proprietari de locuințe din zona străzilor Dragoș Vodă, I.G.Sbiera, Veronica Micle și Zimbrului. Cetățenii respectivi nu sunt de acord ca acest proiect să ajungă într-un final a fi supus aprobării Consiliului Local, „schimbarea de PUZ ce va permite construirea unui bloc cu 7 etaje, mascat sub denumirea D2+D1+P+3E+POD, deși zona este doar de case” nefiind agreată deloc de aceștia. Este o zonă istorică în care sunt numeroase monumente de patrimoniu național sau local.

Astfel, potrivit Listei Monumentelor Istorice – așa cum este elaborată la nivel de an 2015, fiind o reactualizare sumară a unor date dinainte – „Vechea zonă comercială a Sucevei” încadrată în perimetrul străzilor Armenească și Dragoș Vodă (ambele fronturi de clădiri monument) constituie în sine un monument istoric de interes local – grupă (clasă) B – și este încadrat ca sit. În afară de biserica „Sf. Cruce” de pe strada Armenească (monument istoric de importanță națională – clasă/grupă A), pe strada respectivă au mai fost identificate opt case care, în respectiva listă, figurează ca fiind monumente istorice de importanță locală.

În proximitate se adaugă o casă de pe strada Ion Creangă, ce este încadrată în categoria monumentelor istorice de importanță locală, dar și trei case, din care două de lemn, toate de pe strada Dragoș Vodă, care sunt de asemenea monumente istorice de grupă B. Nu foarte departe, ba dimpotrivă, este și ansamblul monumental al bisericii cu hramul „Sf. Simion” (grupă A, deci de importanță națională) alcătuit din biserica propriu-zisă și turnul clopotniță, cunoscut sucevenilor cu denumirea „Turnu Roșu” și care în LMI figurează pe strada Enescu George, cum era odinioară denumirea, schimbată între timp.

Din punctul de vedere al semnatarilor petiției, în eventualitatea în care se va ajunge la construirea blocului respectiv zona va deveni un calvar: trafic îngreunat din cauza infrastructurii rutiere deficitare, lipsa de parcări suficiente, dat fiind faptul că la parterul blocului se prefigurează a se derula activități comerciale, rețele de apă-canal și gaz subdimensionate. Cetățenii respectivi se tem că terenul de fundare din zonă nu are capacitate portantă și, din cauza pânzei freatice care se găsește la o adâncime destul de redusă, nu va suporta o asemenea încărcătură, efectul fiind cel de deformații și deplasări asupra tuturor construcțiilor din zonă. De asemenea, petiționarii sugerează destul de explicit că este o formă de discriminare între ei, pe de-o parte, care au făcut demersuri pentru case în zona respectivă, și dezvoltatorul imobiliar, de cealalta parte, care vrea să ridice blocul respectiv iar asta deoarece „din certificatele de urbanism eliberate anterior subsemnaților, cât și celorlalți proprietari de pe străzile menționate reiese că edificarea unei construcții cu o înălțime aproape dublă este de natură să afecteze dezvoltarea echilibrată și coerentă a zonei rezidențiale în discuție”.

Prin urmare, niciunuia nu i s-a dat voie să facă o clădire cu un regim mare de înălțime pe motiv că este deranjantă din punct de vedere urbanistic și dintr-o dată optica se modifică doar pentru că vine un posibil investitor care vrea să facă un bloc taman în mijlocul unei zone de case. (D.P.)
secretarasite

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …

No comments

  1. nivela,nivele-aparat folosit de topometri pentru cote, unghiuri.In cazul nostru avem nivel, niveluri.

  2. In orașul Suceava care este zona cu clădiri vechi așa cum este în toate orașele lumii și care poate fi vizitată de turiști? Zona cu cât mai multe blocuri ?

  3. ‘Mneata ai făcut matematica cu femeia de servici, la țara? Au cerut autorizație pentru 18 m înălțime. Împărțit la 2,80 m pe nivel, înseamnă 7 nivele aproape. Șmecheria se termina scurt, matematic… Interesant IP-ul tau totuși…Vom tine cont la probatoriu 🙂

  4. Sa spune-m lucrurilor pe nume!! Acolo sunt cladiri inalte vezi palatul celor de la Denis care blocheaza tot trotuarul cu 5 masini germane.. ca pieton trebuie sa mergi pe srada ca lor nu le incap masinile in curte.. langa biserica ai iarasi o capodopera castelul ala grotesc.. mai in spate ai General Consult cladire inalta in vale la autogara ai turnul banca transilvania si toata zona + spatele de la stefan se vor construii cladiri inalte.. putin mai iin deal ai bloc pe strada zimbru.. deci ce avem noi aici?! niste baieti cu bani care au case in zona si vor sa ramana cat mai linistit .. total corect dar de ce nu ati cumparat voi toate aceste zone sa le si intretineti?! Deci domnii de la Denis mai putin scartait de roti si deranj prin centru si punetii banii de la amenzi cauciucuri si n masini germane la cumparat terenurile .. sa aveti liniste.. de care nu au parte cei de pe traseul vostru de raliu.. si alti semnatari avocati si ce mai avem in vale .. eu la toti astia le bat obrazul ca circul si vad cum din lene ori pt ca-si pastreaza gradina in curte blocheaza toate trotuarele.. acum si-n centru si casa si curte vrei si liniste..

  5. Umbla vorba prin targusoru’ nostru mic, ca doi consilieri locali cu state vechi, fac presiuni pentru distrugerea zonei istorice Dragos Voda-Armenească prin construcția de blocuri….Interesant! In calitate de cetățeni responsabili, am vrea sa le reamintim domnilor consilieri ca in Romania, deocamdată, instituția lobby-ului este asimilata infracțiunilor de corupție si trafic de influența. Iar daca mai exista si dovezi in acest sens… Doamne ferește! Cat despre adevăratul beneficiar care urmează a ridica blocul cu 7 nivele in zona Dragos Voda, spun unii ca l-au dibuit. Si se vor lua măsuri, in funcție de decizia comisiei de urbanism si a consiliului local. Doamne ajuta! Si spor in afaceri… “Cine-i nevinovat, sa arunce primul piatra…”

  6. Sigur o să se aprobe – acum CL este la cheremul primarului (are majoritate simplă)care poate aproba tot ce dorește -ultima a grijă a anticului Lungu este să apere orașul vechi-Suceava în administrarea actualului primar o să ajungă doar borduri,pavele și betoane iar spațiile verzi și orașul vechi sunt trecute la erată-am fost din nou zilele trecute pe la Botoșani și am văzut ce impecabil este restaurat centrul vechi-un oraș model pentru Moldova-la Suceava ce nu au reușit comuniștii să dărâme din orașul vechi ,dărâmă actuala administrație care de 16 anui are doar planuri imobiliare în plan și nu promovarea planurilor publice benefice orașului=așa a fost cu Autogara mutată lș naiba-n praznic deși putea fi reabilitată și acolo o să apară un complex imobiliar ,care este curios dacă nu o să mutileze arhitectural colegiul Ștefan cel Mare și biserica Armenească,monumente istorice iar acum umblă zvonul cu dărâmarea stadionului pentru alt complex imobiliar benefic pentru toți cei interesați-interesu poartă fesu este politica administrativă la Suceava

  7. nu e bloc turn, are doar 4 etaje.
    casa lui HIJ de la 50 metri e la fel de inalta.
    casa lui SEVERIN e chiar mai inalta.
    mofturi de oameni cu mult timp liber