Tuesday , April 23 2024

Site-ul unui profesor de Biologie și Chimie din comuna Baia, devenit viral în pandemie, a câștigat premiul de popularitate la concursul Digitaliada

Profesorul Florin Viu a postat pe site-ul său o colecție de lecții interactive, laboratoare virtuale, schițe, jocuri și teste de evaluare la disciplinele Biologie și Chimie, pentru clasele din învățământul gimnazial. ”Fără a viza în mod special acest lucru, site-ul a început să se bucure de popularitate și la nivel național, numărându-se printre recomandările inspectorilor de specialitate, ale blogurilor profesorilor de specialitate, paginile de Facebook ale multor unități de învățământ și alte instituții din România și Republica Moldova. Numărul accesărilor site-ului trecuse de 400.000 înaintea vacanței de Crăciun”, povestește profesorul Florin Viu, creatorul proiectului ”Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu”, care a câștigat premiul de popularitate în cadrul concursului Digitaliada.

Florin Viu, un profesor de biologie și chimie, care predă la Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” din comuna Baia, județul Suceava, se bucură de o popularitate covârșitoare în mediul online, câștigată pe merit în urma lansării unui site web pe care a postat o colecție de lecții interactive, laboratoare virtuale, schițe, jocuri și teste de evaluare la cele două discipline, pentru clasele din învățământul gimnazial. După izbucnirea pandemiei de Covid 19 și mutarea cursurilor în mediul online, site-ul ”Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu” a devenit un sprijin de nădejde atât pentru elevi săi, cât și pentru alte câteva zeci de mii de elevi din țară.

”Povestea site-ului web Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu, conceput inițial ca blog personal, a început în anul 2012, când am postat o serie de lecții realizate în Powerpoint pentru disciplina Chimie. De-a lungul timpului, am postat și alte materiale pentru disciplinele Chimie și Biologie, realizând astfel o colecție de materiale educaționale diferite, pe care am pus-o la dispoziție pe acest site tuturor celor interesați, ca și resursă educațională deschisă. Site-ul s-a bucurat de popularitate în rândul elevilor mei, reușind să strângă până în luna martie a anului trecut aproximativ 40.000 de accesări. În contextul izbucnirii pandemiei de Covid 19, trecerea de la învățământul fizic la cel online m-a prins, atât pe mine, cât și pe elevii mei oarecum pregătiți. Site-ul a primit adresa și denumirea actuală și a fost principala mea recomandare pentru elevii mei, care au avut la dispoziție un instrument facil pentru aprofundarea materiei din semestrul al II-lea al anului școlar trecut. Fără a viza în mod special acest lucru, site-ul a început să se bucure de popularitate și la nivel național, numărându-se printre recomandările inspectorilor de specialitate, ale blogurilor profesorilor de specialitate, paginile de Facebook ale multor unități de învățământ și alte instituții din România și Republica Moldova. Numărul accesărilor site-ului trecuse de 400.000 înaintea vacanței de Crăciun”, povestește profesorul Florin Viu.

Nu e de mirare că proiectul ”Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu” este unul dintre cele 10 materiale educaționale digitale premiate în cadrul concursului Digitaliada, organizat de Fundația Orange, care a adunat în acest an peste 200 de concurenți. Toate proiectele înscrise în concurs au fost validate de experți educaționali, iar materialele finaliste au fost evaluate de juriul competiției, dar și de o comisie a elevilor, care a acordat premiul de popularitate. La această categorie, câștigător a fost desemnat proiectul ”Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu”, creat de profesorul de biologie și chimie Florin Viu, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” din comuna Baia. Premiul său constă într-o tabletă grafică, în valoare de aproximativ 500 de euro.

Limba și literatura română, matematica, geografia, chimia și educația muzicală au fost printre materiile din rândul cărora au ieșit anul acesta proiectele câștigătoare, la cele 6 categorii ale concursului Digitaliada: Aplicații, Conținut video, Proiectare didactică, Alte materiale educaționale, Categoria Elevi 14-17 ani și Categoria Popularitate – premiu acordat de elevi. În cadrul fiecărei categorii, a fost premiat câte un material pentru învățământul primar și unul pentru învățământul gimnazial. Toate materialele înscrise pe www.digitaliada.ro sunt gratuite și pot fi folosite de toți profesorii, elevii și părinții în căutare de resurse educaționale digitale. (Oana NUȚU)

Vezi si

2,7 milioane de euro pentru drumul de acces către Sala Polivalentă a Sucevei

În ședința de joi, 28 aprilie a Consiliului Local Suceava va fi supus aprobării un …