Friday , October 7 2022

Sistemul “Big Brother” ia amploare la Suceava

După modelul unor orașe mai mari și mai civilizate, Primăria municipiului Suceava va extinde numărul camerelor video din oraș în scopul asigurării eficiente a unui climat de ordine publică, un proiect de hotărâre în acest sens fiind inițiat de primarul Ion Lungu și urmează a fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din 22 august. Momentan sunt instalate în oraș 146 de camere și încă 23 vor fi instalate în următoarele zone: statuia lui Ştefan cel Mare, noua autobază de pe strada Căpitan Grigore Andrei, ieșirea spre Botoșani în zona Torino, legătura între Gara Burdujeni și Şcoala Ghica Voievod, stațiile de autobuz Vasile Pârvan, Orizont, IRIC, Carrefour, Mobilă George Enescu și Obcini, legătura Jandarmeria cu Calea Unirii, intersecțiile Traian Vuia – Calea Unirii, Petru Rareș – Calea Unirii și fosta Galeria Mall, spațiile de joacă Gavril Tudoraș și Amurgului, parcul Copilului din Burdujeni, sensul giratoriu Mitropoliei și Şcoala Grigore Ghica Voievod

Primăria Suceava va extinde sistemul de monitorizare pe domeniul public prin achiziționarea și montarea a 23 camere 4MP convenționale și a 7 camere LPR optimizate pentru vizualizarea numerelor de înmatriculare. Astfel, în ședința ordinară a Consiliului Local Suceava din luna august, deliberativul va supune votului proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Extindere sistem de monitorizare a municipiului Suceava”. Proiectul mai prevede cumpărarea a 12.918 metri liniari de fibră optică, 2,6 kilometri liniari cablu FTP și echipamente dispecerat. Potrivit proiectului, valoarea totală a investiției se ridică la 526.384,85 de lei.

Sistemul de supraveghere video vine în întâmpinarea autorităților ce au ca obiectiv asigurarea ordinii și liniștii publice, paza și protecția obiectivelor de interes public, precum și a activităților de combatere a criminalității sociale: Poliția Municipiului Suceava, Poliția Locală, Jandarmeria, IPJ, precum și alte servicii din cadrul MAI.

Conform expunerii de motive a primarului Ion Lungu – inițiatorul proiectului de hotărâre a CL Suceava, în vederea asigurării unui climat optim pentru desfășurarea procesului de păstrare a ordinii în municipiul reședință de județ, cât și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale ce se comit, se impune adoptarea unor măsuri de siguranță mai eficace prin extinderea centrului de supraveghere și a sistemului video. „Prin extinderea rețelei de fibră optică în vederea măririi numărului de obiective monitorizate în dispeceratul de supraveghere, se va asigura funcționarea în condiții optime a activităților desfășurate în instituțiile cu atribuții directe pe linie de ordine pu­lică prin cooperarea instituțională între acestea, precum și asigurarea protecției locuitorilor”, a precizat primarul Ion Lungu. Astfel, se propune montarea unui sistem video folosind o rețea optică cu amplasare integral aeriană pe stâlpii existenți sau pe alte mijloace de ancorare în funcție de situația din teren.

În momentul de față, în municipiul reședință de județ există 300 de străzi care fac legătura dintre cartiere și centrul orașului. Municipiul beneficiază în prezent de un sistem de supraveghere video format dintr-un număr de 146 de camere video, imaginile furnizate de acestea stocându-se în dispeceratul central din cadrul Primăriei Suceava și într-un al doilea dispecerat din sediul instituției din strada Petru Rareș. Practic, noile camere video se vor adăuga celor 146 actuale.

Camerele de supraveghere vor fi montate în zonele statuia lui Ştefan cel Mare, noua autobază de pe strada Căpitan Grigore Andrei, ieșirea spre Botoșani în zona Torino, legătura între Gara Burdujeni și școala Ghica Voievod, stațiile de autobuz Vasile Pârvan, Orizont, IRIC, Carrefour, Mobilă George Enescu și Obcini, legătura Jandarmeria cu Calea Unirii, intersecțiile Traian Vuia – Calea Unirii, Petru Rareș – Calea Unirii și fosta Galeria Mall, spațiile de joacă Gavril Tudoraș și Amurgului, parcul Copilului din Burdujeni, sensul giratoriu Mitropoliei și Şcoala Grigore Ghica Voievod. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap de un pedofil pe care încerca să-l rețină în fața unei școli

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …

2 comments

  1. De acord 100%! Pe când preconizați să semaforizați toate trecerile de pietoni, di la noi, din comna Suciava?

  2. Felicitări inițiatorilor acestui proiect! Acest lucru aduce un plus de siguranță în orașul nostru.