Saturday , April 20 2024

Sistemul 3D “Prin Suceava la 1900” va fi lansat pe 22 decembrie, cu ocazia evenimentului “Noaptea cea mai lungă”

Sistemul de realitate virtuală „Prin Suceava la 1900” va fi lansat oficial pe 22 decembrie, cu ocazia evenimentului „Noaptea cea mai lun­gă”, la Muzeul Bucovinei. „Sistemul a costat aproape 200.000 de lei cu tot cu TVA. Asta însemnând toată grafica și toată aparatura”, a declarat directorul Muzeului, Emil Ursu.

De altfel, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și reprezentanții presei au testat miercuri, 19 decembrie, la Muzeul de Istorie din Suceava, sistemul de realitate virtuală „Prin Suceava la 1900”. Este vorba de un demers care se înscrie, între altele, și în conceptul de „educație muzeală”, fiind din anumite puncte de vedere o premieră la nivel de țară, după cum a explicat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. „Muzeul de Istorie fiind deschis din 2016 (după finalizarea lucrărilor de modernizare în baza unui proiect cu finanțare europeană – n.red.) trebuia să aducă ceva nou, ceva important. Ne-am gândit la acest sistem de realitate virtuală cu refacerea câtorva străzi din Suceava, așa cum arătau ele la 1900”, a declarat Emil Ursu, adăugând că a beneficiat de releveele realizate în 1956 – 1958 de către studenții Institutului de Arhitectură «Ion Mincu», implicit detalii pentru feronerie și fațade, făcând munca ceva mai simplă mai ales că la care s-au adăugat fotografii de epocă. „Am încercat să aducem în atenția publicului că Suceava a fost un oraș occidental, sigur, dărâmat de comuniști”, a mai spus Emil Ursu adăugând că în proiecția 3D – prima de acest gen care se referă la un oraș – sunt două străzi importante din Suceava și trei secundare. În ceea ce privește educația muzeală și legătura cu sistemul de realitate virtuală, directorul Emil Ursu a explicat că pe lângă filmul «Suceava la 1900» se are în vedere ca pe viitor să poată fi încărcate și alte filme cu caracter educativ – adevărate lecții muzeale 3 D, Muzeul Bucovinei având o activitate remarcabilă în ceea ce privește organizarea de ateliere muzeale – în precum o piramidă din Egiptul antic, un templu grecesc sau o vilă romană. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …