Friday , April 26 2024

Siretean cu terenuri în Botoşani, cercetat penal de DNA în afaceri cu subvenţii obţinute ilegal

Mihai Filipiuc, patron la SC Eco Plai Bucovina SRL şi SC Soimii Ferme SRL este cercetat pentru obţinerea de subvenţii necuvenite aferente unor exploataţii agricole inexistente de 700 de hectare, subvenţia încasată ilegal fiind de peste 100.000 de euro

Sediul_APIA_Botosani [800x600]
Sediul APIA din Botosani

Mihai Filipiuc, un om de afaceri din Siret, a intrat în colimatorul procurorilor anticorupţie, fiind suspecta că a încasat pentru suprafeţe de teren declarate fictiv în judeţul vecin Botoşani, peste 100.000 de euro.
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au întreprins ieri mai multe percheziţii pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani.
Descinderile organizate ieri de procurorii anticorupţie la APIA Botoşani au lăsat instituţia din judeţul vecin fără conducere, în condiţiile în care directorul instituţiei, Liviu Zaharia şi subalternul său Gabriel Tincu au fost aduşi pentru audieri la DNA Suceava.  Aceştia  ar fi avut mai mulţi protejaţi  în rândul fermierilor şi, prin intermediul anagajaţilor instituţiei reuşeau să mani-puleze documentele astfel încât aceştia să beneficieze de subvenţii. Unul dintre protejaţi este un anume Mihai Filipiuc, din Siret (Suceava), care avusese mai multe exploataţii prin intermediul a două firme, ECO Plai Bucovina şi Soimii Ferme SRL Brăeşti, şi pentru care a primit mai multe fonduri atât de la bugetul Uniunii Europene cât şi de la bugetul de stat.
Afaceristului Mihai Filipiuc din Siret i s-a adus la cunoştinţă de către procurorii DNA faptul că prin SC Eco Plai Bucovina SRL şi SC Soimii Ferme SRL a obţinut  subvenţii necuvenite aferente unor exploataţii agricole inexistente de 700 de hectare pe raza localităţii Brăieşti din judeţul Botoşani. Procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai a transmis că în total prejudiciul estimat din încasări de subvenţii necuvenite  în Botoşani este de un milion de euro.
Cercetările procurorilor anticorupţie în judeţul vecin vin în continuarea anchetei demarate la începutul verii acestui an în judeţul Suceava.
În total, susţin anchetatorii, prejudiciul estimat depăşeşte un milion de euro.
Peste un milion de euro – 5 milioane de lei, prejudiciu estimat şi în judeţul Suceava
Peste 300 de fermieri din judeţul Suceava, beneficiari de subvenţii europene sunt verificaţi în această perioadă de DNA, pentru a se vedea dacă cele declarate corespund cu realitatea din teren.  La începutul lunii iunie a acestui an, o anchetă DNA a scos la iveală o afacere fără precedent cu fonduri europene destinate susţinerii agriculturii, pe filiera APIA Suceava – APIA central. Delia Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a Agenţiei din Suceava este acuzată de “acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei. Eugen Mogoş, fostul director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA  Suceava, este acuzată că a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită. Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, a fost de asemenea inculpată în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de  acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă conti-nuată. Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspi-ciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor pu-blice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată. Cercetarea penală s-a extins şi asupra unor şefi de asociaţii agricole precum Ion Gheorghe Piticari de la Câmpulung Moldovenesc ori Nicolae Nistor de la Broşteni, dar şi împotriva unor foşti sau actuali primari, precum Constantin Gabriel Serban de la Câmpulung Moldovenesc ori Nicolae Chiriac de la Broşteni. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …