Monday , January 30 2023

Siret – România și Raionul Hliboca – Ucraina vor promova proiecte comune de 5,6 milioane de euro

Anunțul a fost făcut ieri la Siret, în cadrul ședinței comune a Consiliului Local Siret și a Consiliului Raional Hliboca Flutur vama siret (1)


Ieri, în cadrul ședinței comune a Consiliului Local Siret și a Consiliului Raional Hliboca, ce s-a desfășurat la Siret, s-a convenit ca cele două entități administrative aflate de o parte și de alta a graniței româno-ucrainene să promoveze proiecte comune de 5,6 milioane de euro. Sedința comună s-a desfășurat ieri la Siret și a fost condusă în comun de primarul Adrian Popoiu și de președintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc. În cadrul acesteia, primarii celor două unități administrativ-teritoriale au semnat un protocol de colaborare vizând dezvoltarea relațiilor de cooperare transfrontaliere, dar și a zonei de frontieră în ansamblu. Cele două  entități administrative au convenit să intensifice cooperarea în administrația publică locală, infrastructură, sănătate, educație, cultură, sport, cooperare economică, mediu și situații de urgență.
La ședință au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Constantin Harasim, președintele Administrației Raionale de Stat Hliboca, Gheorghe Pridii, senatorul Ste­­liana Miron, deputatul Radu Suru­giu, deputați și oameni de afaceri ucrai­neni. Consilierii din Siret și Hliboca au adoptat cu unanimitate de voturi o rezo­luție prin care cele două entități administrative – orașul Siret și Raionul Hliboca – se angajează să depună cinci proiecte comune în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina.
Primul dintre acestea, cu o valoare estimată la 1,3 milioane de euro, se inti­tulează „Acces la servicii moderne de sănătate pentru populația din zona Siret-Hliboca”. Proiectul are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea Spitalului de Boli Cronice Siret și a Spitalului Raional Hliboca și organizarea de activități comune cu personalul celor două unități. Un alt proiect, cu o valoare de 1,2 milioane de euro, vizează descongestionarea traficului în Vama Siret – Porubnoe prin modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere de ambele părți ale frontierei. Astfel, în Vama Siret ar urma să fie amenajată o rută ocolitoare pentru camioanele de marfă, prin parcul industrial preconizat. Orașul Siret și  Raionul Hliboca au mai convenit să promoveze un proiect cu o valoare de circa 1,3 ­mi­lioane de euro pentru modernizarea mai multor școli din zona de frontieră. În proiect sunt incluse investiții de reabi­litare, modernizare, extindere și dotare a Scolii Gimnaziale „Petru Mușat” din Siret și a Scolii nr. 1 din Iodănești, de care vor beneficia în total aproximativ 900 de elevi, precum și organizarea de activități comune cu profesorii din cele două școli. De asemenea, un proiect estimat la 900.000 de euro va fi depus pentru prevenirea și intervenția rapidă în caz de ploi torențiale și inundații, care presupune dotarea celor două administrații cu mașini și echipamente necesare pentru efectuarea de lucrări de prevenire sau de remediere a efectelor acestor fenomene, res­pectiv buldo-excavatoare, basculante și alte utilaje.Flutur vama siret (2)
Orașul Siret și Raionul Hliboca vor depune un proiect pentru conservarea și protejarea patrimoniului cultural în zona Siret-Hliboca, valoarea fiind de 900.000 de euro. În cadrul proiectului, în orașul Siret ar urma să fie efectuate lucrări de reparații, de amenajare a zonelor exterioare și de dotare cu utilități la bisericile incluse în patrimoniul cultural național al României, dar și la bisericile ce aparțin minorității ucrainene.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat autoritățile din cele două unități administrativ-teritoriale pentru inițiativa comună, îndemnându-i să treacă repede la fapte. El a precizat că, având în vedere decizia UE de renunțare la vize pentru cetățenii ucra­i­­neni, este necesară urgentarea lucrărilor de modernizare a Vămii Siret – Porubnoe, precum și deschiderea altor patru puncte de trecere a frontierei româno-ucrainene. In acest fel, Gheorghe Flutur consideră că Siretul ar putea deveni un “Arad sau Oradea” pe granița de Est a Uniunii Europene. (O.S.)
 

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …