Friday , April 19 2024

Sindicaliștii suceveni nu cred că se va ajunge la boicotarea începutului de an școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, din care face parte majoritatea personalului din învățământul sucevean, cere Guvernului să renunțe la decizia de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le-au primit din rândul cadrelor didactice din țară arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an școlar să fie pusă sub semnul întrebării. Sindicaliștii suceveni sunt în asentimentul colegilor de la București, însă susțin că nemulțumirea cadrelor didactice nu se va materializa în boicotarea începutului de an școlar. ”Nu cred că se va ajunge la boicotarea începutului de an școlar. Cu toții înțelegem situația economică în care ne aflăm, din cauza pandemiei, însă problema cea mai mare este că am fost mințiți până în ultima clipă în legătură cu majorarea salarială”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis vineri un comunicat de presă în care a prezentat poziția sa cu privire la amânarea majorării salariale pentru angajații din învățământ, pe care o cataloghează ca ”o greșeală enormă, iar consecințele pot fi neplăcute”.

”Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2020-2021, Guvernul României propune prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislației în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creștere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar și această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptățit, având în vedere importanța muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziționează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare. FSLI își exprimă indignarea față de decizia Guvernului de a amâna această creștere salarială, în condițiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată. Ba mai mult de atât, înalți oficiali au anunțat că această creștere este prevăzută în legea bugetului de stat”, au transmis sindicaliștii FSLI. Aceștia sunt de părere că nemulțumirea cadrelor didactice cauzată de neacordarea majorării salariale mult așteptate va fi accentuată de condițiile în care se va desfășura activitatea didactică în noul an școlar, sub efectele pandemiei, și că este foarte posibil ca aceștia să recurgă la proteste. ”De  asemenea, atragem atenția că personalul din învățământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ținând cont că școala se va face față în față cu elevii. Nemulțumirea angajaților din educație este foarte mare, având în vedere și faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariați. Prin urmare, cerem Guvernului să renunțe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noștri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an școlar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creșterile salariale anunțate”, se precizează în comunicatul de presă transmis de sindicaliștii din educație.

Sindicaliștii suceveni sunt în asentimentul colegilor de la București, însă susțin că nemulțumirea cadrelor didactice nu se va materializa în boicotarea începutului de an școlar. ”Nu cred că se va ajunge la boicotarea începutului de an școlar. Cu toții înțelegem situația economică în care ne aflăm, din cauza pandemiei, însă problema cea mai mare este că am fost mințiți până în ultima clipă în legătură cu majorarea salarială. În lumina acestor informații, pe care abia le-am aflat, nu pot spune care este atitudinea profesorilor din județul Suceava. Luni vom avea o ședință a biroului operativ și după aceasta vom ști direcția în care vom acționa”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, creșterea salariilor angajaților din învățământ, anunțată pentru 1 septembrie 2020, nu va avea loc. Premierul Ludovic Orban a mai spus că, inițial, fondurile necesare au fost prevăzute în buget, însă au apărut cheltuielile generate de pandemia de coronavirus. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

 

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …