Friday , April 19 2024

Sindicaliștii suceveni din sănătate s-au alăturat mișcărilor sindicale naționale

Cei aproape 2.000 de sindicaliști suceveni cer condiții decente de muncă, acordarea stimulentului de risc, acordarea sporurilor, acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul, deblocarea posturilor, asigurarea echipamentelor și materialelor de protecție în cantitățile necesare 

Reprezentanții federației Sanitas au notificat conducerea Spitalului Județean de Urgență Suceava, cât și celelalte unități spitalicești din județ că, începând de ieri, 7 octombrie, la nivel național a fost declanșată grevă japoneză, fără întreruperea activității, în rândul personalului din unitățile sanitare care face parte din această federație sindicală.

Printre revendicările cadrelor medicale se află acordarea stimulentului de risc, acordarea sporurilor, acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul, deblocarea posturilor, asigurarea echipamentelor și materialelor de protecție în cantitățile necesare. La nivelul județului sunt aproape 2.000 de membri în zece sindicate afiliate SANITAS.

Protestatarii doresc ca prin această acțiune să tragă un semnal de alarmă guvernanților asupra neaplicării legislației cu ­ca­racter salarial. E vorba de întârzierea în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/ de asistență medico-socială/ de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate. Sindicaliștii suceveni, prin vocea președintelui SANITAS Suceava, Romică Bălan, atrag atenția și asupra epuizării fizice și psihice a salariaților din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, dar și asupra faptului că aceștia sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2.

Potrivit reprezentanților Sanitas, lista de revendicări cuprinde mai multe puncte, și anume punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată, prin acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-ului, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2, acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2, acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020, acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară, acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-ului conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018, deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus, acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul ­sa­nitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială și relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Manifestarea de protest are loc chiar de Ziua Internațională a Muncii Decente. „Federația Sanitas a fost nevoită să declanșeze greva japoneză pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației acestei țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a răsplăților financiare promise sau chiar legiferate, dar în realitate neacordate”, a declarat Romică Bălan, președintele SANITAS Suceava. (C. R.)

secretarasite

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …