Friday , September 30 2022

Sindicaliștii cer ca angajații din învățământ să nu mai vină la lucru. Ministerul Educației spune că o parte dintre ei pot munci de acasă

Sindicaliștii din educație au solicitat Ministerului Educației să dispună de urgență inspectorilor și directorilor să nu mai cheme angajații lașcoli, iar ca răspuns inspectoratele școlare au primit o notă prin care au fost reiterate următoarele recomandări: reducerea interacțiunii cu publicul, depunerea petițiilor online, sistarea audiențelor, comunicarea permanentă a cadrelor didactice cu elevii prin intermediul activităților organizate online. ”Nota transmisă în școli este evazivă și lasă loc de interpretări. Nu e clar ce trebuie să facă profesorii, personalul auxiliar sau nedidacticul. Nu înțeleg de ce ministerul nu își asumă această situație. Au trimis această notă care, în loc să lămurească lucrurile, i-a băgat și mai tare în ceață pe directori”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava

Sindicaliștii din învățământ au transmis în ultimele două zile mai multe solicitări către Ministerul Educației cu privire la lămurirea programului de lucru al angajaților din sistem pe toată perioada suspendării cursurilor din școli. În urma videoconferinței de marți, organizată de Ministerul Educației împreună cu toți inspectorii școlari generali și adjuncții lor din toate județele tării, au fost transmie în unitățile de învățământ adrese care cuprindeau mai multe informări cu privire la activitatea personalului, posibilitățile de comunicare cu elevii pentru a asigura o minimă activitate didactică folosind aplicații tehnice, dar și detalii organizatorice. Informația care a nemulțumit angajații din școli este cea prin care li se comunica că profesorii vor fi prezenți în unitățile de învățământ pe toată perioada de suspendare a cursurilor, iar personalul didactic auxiliar și nedidactic va avea program normal, cu precizarea că directorii școlari vor decide programul exact.

Sindicaliștii au cerut Ministerului Educației să transmită o notă inspectorilor școlari prin care să comunice, negru pe alb, că angajații din sistem trebuie să stea acasă, pentru binele tuturor.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației și Cercetării să dispună de urgență inspectorilor și directorilor să nu mai cheme angajații la lucru! În mai multe județe ale țării, directorii pun în pericol sănătatea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, prin chemarea acestora în unitățile de învățământ. Toate școlile trebuie să fie dezinfectate în această perioadă, iar angajații trebuie să stea acasă. Se încalcă astfel drepturi constituționale ale acestor persoane prin impunerea forțată a prezenței acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate în învățământ, din întreaga țară, care sunt puse în pericol în acest moment, dar care pot pune în pericol și familiile acestora. Dacă elevii sunt protejați, ceea ce este un lucru lăudabil, FSLI consideră că și resursa umană trebuie să beneficieze de aceleași măsuri de protecție”, au transmis sindicaliștii care au solicitat ministerului și amânarea acțiunilor din calendarul concursului privind obținerea gradației de merit, dar și a mobilității personalului didactic.

Ministerul Educației anunță că au fost modificate toate calendarele metodologiilor în vigoare

Răspunsul ministerului s-a concretizat printr-o notă transmisă inspectoratelor școlare care, în loc să lămurească situația, au lăsat loc unei noi serii de interpretări celor care nu stăpânesc foarte bine legislația. ”Programul de lucru în cadrul inspectoratelor școlare/ caselor corpului didactic/ unităților de învățământ se realizează în conformitate cu prevederile art. 9 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus, care stipulează că instituțiile publice analizează și pot dispune, în măsura posibilităților, desfășurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal cu respectarea dispozițiilor art. 108-110 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, coroborate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Ministerul Educației și Cercetării reiterează următoarele recomandări: reducerea interacțiunii cu publicul, depunerea petițiilor online, sistarea audiențelor, comunicarea permanentă a cadrelor didactice cu elevii prin intermediul activităților organizate online”.

Sindicaliștii sunt dezamăgiți de atitudinea celor din minister și nu înțeleg de ce nu specifică clar cine și ce trebuie să facă în perioada aceasta cât școlile ar trebui închise sau de ce evită să trimită toți angajații acasă, la fel ca pe elevi.

”Nota transmisă în școli este evazivă și lasă loc de interpretări. Nu e clar ce trebuie să facă profesorii, personalul auxiliar sau nedidacticul. Nu înțeleg de ce ministerul nu își asumă această situație. Au trimis această notă care, în loc să lămurească lucrurile, i-a băgat și mai tare în ceață pe directori. Totuși, eu mă bucur că sunt în județul nostru mulți directori de școli cerebrali care au știut să gestioneze situația și au lăsat oamenii să stea acasă sau i-au chemat prin rotație, în număr mic, doar pentru a pune la punct detaliile administrative în perioada aceasta”, a conchis Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Tot în nota transmisă ieri inspectoratelor școlare din țară s-a transmis că au fost modificate toate calendarele metodologiilor în vigoare, care implică activitatea în învățământul preuniversitar. După reluarea cursurilor, se vor transmite noile calendare specifice tuturor activităților care ar fi trebuit să se desfășoare în această perioadă. Astfel, se amână toate acțiunile din calendarul concursului privind obținerea gradației de merit, având în vedere că, în conformitate cu prevederile acestui calendar, este nevoie de convocarea membrilor consiliului de administrație și a consiliilor profesorale, dar și etapele privind mobilitatea personalului didactic de predare. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Primăria Liteni a început lucrările de asfaltare a opt kilometri de drumuri

Nouă sectoare de drum din Corni, Roșcani și Liteni vor beneficia de covor asfaltic în …