Saturday , April 20 2024

Sindicaliștii anunță că profesorii de la Școala Gimnazială Bosanci refuză să participe la cursurile din iunie pe motiv că nu li se asigură materiale de protecție

”În videoconferința organizată de IȘJ Suceava cu directorii unităților școlare, desfășurată în data de 14 mai 2020, s-a comunicat că măștile care vor fi distribuite în școli sunt doar pentru elevi, nu și pentru angajați, situație pe care o considerăm discriminatorie și în afara legii. În aceste condiții cine își mai dorește să se întoarcă la școală? Exemplul cel mai concludent îl regăsim la Școala Gimnazială Bosanci, comună care a fost în carantină și care a generat cel mai mare focar de Coronavirus din țară, unde întreg personalul didactic refuză să meargă la școală fiind susținut și de majoritatea părinților care refuză șă-și trimită copiii la școală”, a informat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Sindicaliștii suceveni atrag atenția că întoarcerea profesorilor la cursuri începând cu data de 2 iunie, pentru a asigura pregătirea elevilor din clasele terminale pentru examenele naționale, este pusă sub semnul întrebării în condițiile în care angajaților din școli nu le vor fi puse la dispoziție materiale de protecție. Aceștia susțin că în cadrul videoconferinței de joi, 14 mai, s-a transmis directorilor școlari că măștile de protecție vor fi oferite gratuit doar elevilor care vor participa la cursuri, nu și profesorilor. În lumina acestor noi informații, cadrele didactice au luat legătura cu liderii sindicali pentru a se lămuri cu privire la situația lor, unii dintre ei refuzând să meargă la ore în aceste condiții.

”Am primit foarte multe semnale de la angajați din învățământul sucevean care refuză, în mod justificat, să se întoarcă la școală pentru simplul motiv că nu li se asigură materiale de protecție. În videoconferința organizată de IȘJ Suceava cu directorii unităților școlare, desfășurată în data de 14 mai 2020, s-a comunicat că măștile care vor fi distribuite în școli sunt doar pentru elevi, nu și pentru angajați, situație pe care o considerăm discriminatorie și în afara legii. În aceste condiții cine își mai dorește să se întoarcă la școală? Exemplul cel mai concludent îl regăsim la Școala Gimnazială Bosanci, comună care a fost în carantină și care a generat cel mai mare focar de Coronavirus din țară, unde întreg personalul didactic refuză să meargă la școală fiind susținut și de majoritatea părinților care refuză șă-și trimită copiii la școală”, a informat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava.

În ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății în care sunt prevăzute măsurile de siguranță ce trebuie luate odată cu întoarcerea elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a la școală, în perioada 2-12 iunie, se arată că ”la intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini). Unitatea de învățământ asigură săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent”. Se mai precizează că purtarea măștii sanitare este obligatorie pe toată durata prezenței la școală, atât pentru elevi, cât și pentru întreg personalul școlii, care vor fi nevoiți să își igienizeze regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau săpun.

Sindicaliștii susțin că ministerul doar asigură cadrul general pentru desfăşurarea tuturor activităţilor specifice în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ. ”Întreaga responsabilitate privind organizarea activității, dotarea unităților de învățământ, desfășurarea activităților, revine conducerilor unităților școlare, consiliilor de administrație, părinților, profesorilor etc. Ministerul va pune la dispoziție măștile de protecție! În rest, nimic despre cine și din ce bani cumpără dezinfectanți, detergenți, săpun, prosoape, covorașe dezinfectante, dozatoare, biocide, etc., despre ce se întâmplă în școlile în care nu există toalete și apă curentă, cine și când dotează unitățile de învățământ cu termoscanere, de unde vor proveni medicii și asistenții medicali care asigură măsurarea temperaturii la accesul în unitățile de învățământ, mai ales în comunitățile în care nu există nici medici de familie.

Și întrebările nu se opresc aici!”, au transmis într-un comunicat de presă reprezentanții ASI Suceava. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …