Sunday , April 11 2021

Simpozionul Colocviile Putnei se va desfășura online

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează, pe 4 martie, a XXV-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”, organizat de Centrul de Cercetare și Documentare „Stefan cel Mare” al Mănăstirii Putna. Comunicările se vor desfășura online, iar coordonarea va fi făcută din sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna. Desfășurarea online a colocviului se face pe platforma Zoom.

Potrivit unei informări făcute pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt Ovidiu Cristea (București), ștefan S. Gorovei (Iași), Voica Maria Pușcașu (București), Adrian Andrei Rusu (Cluj Napoca), Maria Magdalena Székely (Iași), Emanuela Cernea (București), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), stavrofora Maria Magdalena Gherghină, stareța Mănăstirii Dragomirna, protos. Dosoftei Dijmărescu, ierom. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și ierod. Avraam Bugu de la Mănăstirea Putna.

Temele abordate vizează aspecte istorice din domniile lui Stefan cel Mare și Petru Rareș, diferite obiecte din patrimoniul Mănăstirii Putna aflate în țară sau ajunse în străinătate, arhiva de documente a Mănăstirii Putna, relația mănăstirii Putna cu românii din Transilvania, prima serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871, un epitaf de la ștefan Tomșa al II-lea (ctitorul Mănăstirii Solca, redeschisă în această recentă perioadă, după închiderea ei de către Imperiul Habsburgic în 1785), istoria muzicii bisericești în perioada de început și în secolul al XVII-lea în Moldova, istoria Mănăstirii Dragomirna în perioada ocupației austriece. (D.P.)

Vezi si

Un flăcău din Vicovu de Sus, beat și fără permis, a ajuns în arest după ce a lovit o mașină, a făcut oleacă de scandal  și apoi a fugit

Vineri după-amiază, la ora 16:34, polițiștii din Gălăneștiau fost sesizați prin 112 de către un …