Friday , April 19 2024

Silvicultorii susțin că un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea și parlamentarii suceveni ai PSD “produce un jaf public de 6,5 miliarde euro”

Ieri, din nou, reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, federație care numără peste 15.000 de membri care profesează în domeniul silvic în întreaga țară, au protestat în fața Parlamentului cerând respingerea unui proiect de lege depus de președintele PSD și de șase parlamentari social-democrați suceveni. Proiectul vizează  modificarea Legii 1/2000 privind proprietatea terenurilor agricole și forestiere prin introducerea prevederii că diversele forme de organizare bisericească (centre eparhiale, protoierii, mănăstiri, schituri, parohii, filii) ”dobândesc în proprietate” păduri de până în 30 de hectare din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, dacă acesta le-a avut în folosință sau administrare. Parlamentarii suceveni au justificat modificarea invocând o inechitate față de culte și au arătat  că “pentru biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de restabilire a adevărului istoric și juridic”. “Beneficiari ai acestui jaf național între 3 și 6,5 miliarde de euro sunt, în opinia noastră, unitățile de cult, precum și aceste asociații care se vor înființa pe bazele fostelor comunități grănicerești”, susține președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, Silviu Geană. Silvicultorii susțin că modificarea respectivă ar produce  o diminuare cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publică a statului, iar ca efect social dispariția a peste 3.000 locuri de muncă. “Nu avem o problemă cu proprietatea, proprietatea e sfântă și garantată de Constituție, dar, atenție, este garantată de Constituție nu doar pentru proprietar, ci și pentru statul român, în calitate de proprietar”, susține liderul sindicaliștilor “Silva”   

Ieri, reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, federație care numără peste 15.000 de membri care profesează în domeniul silvic în întreaga țară, au protestat din nou în fața Parlamentului pentru a cere deputaților să respingă proiectul de lege depus de Liviu Dragnea și șase parlamentari social-democrați din Suceava, prin care care bisericile primesc terenuri forestiere pe care le-au avut în folosință sau administrare, dar nu în proprietate.

Prin proiectul de lege de modificare și completare a Legii 1/2000 privind proprietatea terenurilor agricole și forestiere se încearcă un jaf de 6,5 miliarde de euro din patrimoniul public al statului român, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură “Silva”, Silviu Geană, în timpul protestului organizat ieri de silvicultori în fața Parlamentului.

“I-am spus acum o săptămână ministrului Finanțelor că prin acest proiect de lege nu se încearcă altceva decât un jaf de 6 miliarde de euro, jaf din patrimoniul public al statului român, iar Ministerul de Finanțe este garantul patrimoniului public al acestui stat, așa cum este el”, a declarat liderul de sindicat. “Beneficiari ai acestui jaf național între 3 și 6,5 miliarde de euro sunt, în opinia noastră, unitățile de cult, precum și aceste asociații care se vor înființa pe bazele fostelor comunități grănicerești”, a declarat Silviu Geană pentru Agerpres.

Sindicaliștii din silvicultură solicită plenului Camerei Deputaților și Comisiei pentru agricultură respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, “prin care se urmărește legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe”, potrivit mesajului citit ieri de Silviu Geană în fața protestatarilor.

Președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva și un alt reprezentant al protestatarilor silvicultori au intrat marți la Camera Deputaților pentru a depune două petiții din partea sindicaliștilor.

“Nu sunt primele petiții pe care le depunem, am depus petiții similare și în acțiunile noastre anterioare. Astăzi o petiție e adresată domnului președinte al Camerei Deputaților și una adresată domnului președinte Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură și Silvicultură. Noi ne facem datoria și le aducem la cunoștință revendicările noastre. Principala revendicare este legată de proiectul de modificare și completare a Legii 1/2000, lege de reconstituire a dreptului de proprietate, care, prin acest PL-x numărul 9/2018, se încearcă a fi transformată și denaturată într-o lege de împroprietărire. Practic, Legea 1/2000 este lege pentru reconstituirea dreptului de proprietate, dar ca să reconstitui ceva, trebuie să fi avut anterior, ori PL-x 9 încearcă să legifereze împroprietărirea anumitor unități de cult și de asemenea împroprietărirea unor forme asociative ale comunităților grănicerești”, a afirmat Silviu Geană.

Conform Agerpres, liderul sindicaliștilor silvicultori intenționează să se adreseze Curții Constituționale, dar și Președinției, în încercarea de blocare a acestui proiect de lege.

“Mai departe, noi vom susține acțiuni de protest până ce acest proiect de lege va fi respins de Camera Deputaților. În situația în care PL-x 9 va trece și va fi promovat de către Camera Deputaților, vom fi nevoiți să ne adresăm Avocatului Poporului, de asemenea sperăm ca o parte din parlamentarii din Opoziție să vină alături de noi și să ne susțină în inițiativa de a ne adresa Curții Constituționale, pentru a declara neconstituțional acest proiect de lege și, de asemenea, în ultimă instanță ne vom adresa președintelui României, pentru a nu promova un astfel de proiect de lege prin care se urmărește împroprietărirea anumitor entități, și nu reconstituirea dreptului de proprietate. Nu avem o problemă cu proprietatea, proprietatea e sfântă și garantată de Constituție, dar, atenție, este garantată de Constituție nu doar pentru proprietar, ci și pentru statul român, în calitate de proprietar”, a adăugat președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Acesta speră ca Guvernul să respingă proiectul de lege, după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a transmis că nu îl susține.

“Ieri am avut o întâlnire la nivelul Comisiei pentru Agricultură-Silvicultură. Din păcate noi ne așteptam ieri să ajungem la o concluzie care, în opinia noastră, nu putea fi decât una – respingerea proiectului de lege, dar totuși s-a făcut un pas, este un pas înainte: se va solicita punctul de vedere oficial al Guvernului României pentru acest proiect de lege, însă, în opinia noastră, punctul de vedere de la Guvern nu poate veni decât fundamentat pe punctul de vedere al Ministerului Apelor și Pădurilor. Noi avem o corespondență cu acest minister, și Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a răspuns clar că Direcția Generală Păduri din cadrul acestui minister nu susține proiectul de act normativ în forma propusă de inițiatori, pentru că distorsionează Legea 1, care este lege de reconstituire a dreptului de proprietate, și o transformă într-o lege de împroprietărire”, a adăugat Silviu Geană.

Reamintim că inițiatorii proiectului de lege Pl-x nr. 9/2019 sunt Liviu Dragnea și parlamentarii PSD suceveni Virginel Iordache, Ioan Stan, Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Emanuel-Iuliu Havrici și Rădulescu Alexandru. Parlamentarii PSD au justificat propunerea legislativă invocând o presupusă inechitate față de culte și au arătat  că “pentru biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de restabilire a adevărului istoric și juridic”.

Proiectul prevede modificarea Legii 1/2000, a trecut deja de Senat prin aprobare tacită și este acum  în dezbatere în comisiile din Camera Deputaților .

Impactul propunerii: diminuarea cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publică a statului și dispariția a peste 3.000 locuri de muncă

Reprezentanții Federației “Silva” susțin că, în forma actuală, proiectul pune în pericol sute de mii de hectare de păduri, dar și mii de locuri de muncă.”În urmă evaluării impactului pe care propunerea legislativă de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 îl va avea asupra fondului forestier proprietate publică a statului, a rezultat o diminuare cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publică a statului, iar că efect social dispariția a peste 3.000 locuri de muncă”, arată Federația, într-un comunicat remis presei. În document sunt enumerate și multiple legi și articolele din Constituție pe care legea le încalcă.

“Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 contravine prevederilor art.135 alin. (2) lit. b) și d) din Constituție, care consacră cu titlu de obligație în sarcina statului protejarea intereselor naționale în activitatea economică (…), precum și exploatarea resurselor naturale, în concordanță cu interesul național.

Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Constituția României, care statuează la art. 136 că proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale.

Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, care la art. 34 prevede că terenurile forestiere proprietate publică a statului nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate sau al vreunui dezmembramant al acestuia.

Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019, în forma actuală, favorizează derapajele funcționale ale instituțiilor statului. Pădurile României sunt un bun de interes public, național și european. Tratarea și exploatarea fondului forestier fără a se avea în vedere interesul național este contrară interesului statului român, societății și aduce grave prejudicii securității naționale.

Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 transformă o lege de reconstituire a dreptului de proprietate (Legea nr. 1/2000), al cărui scop este acela de a înfăptui un act reparatoriu față de proprietarii cărora regimul comunist le-a confiscat proprietățile sau urmașii acestora, într-o lege neconstituțională de împro­prietărire fără drept a unităților de cult și a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grăniceresti.

Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 creează posibilitatea că orice persoană juridică să formuleze cereri de constituire a dreptului de proprietate, chiar dacă titlurile de proprietate au fost anulate prin hotărâri judecătorești rămase definitive”, se mai precizează în comunicatul menționat.

Silvicutorii cer Parlamentului și Guvernului și să elaboreze legi care corectează problemele reale pe care ei le întâmpină în muncă lor de a proteja pădurile țării și să renunțe la astfel de proiecte. Astfel, îi îndeamnă pe decidenți să ia măsuri împotriva retrocedărilor ilegale, inclusiv cele către consilii locale.

Silvicultorii mai cer și salarizare corespunzătoare și măsuri de protecție, având în vedere că în ultimii ani 4 pădurari au fost omorâți de hoți de lemn, iar alți peste 650 au fost răniți grav de astfel de infractori prinși asupra faptului.

Totodată, cer că legile ce privesc pădurile să nu mai fie date fără o consultare a specialiștilor silvici. “Revendicările susținute de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva au că scop salvarea pădurilor României de la distrugere, consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, mai arată Federația, care avertizează că în cazul în care cererile nu le sunt îndeplinite vor continuă protestele.  (O.S.)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Nu inteleg un lucru , ai ales haina de preot , deci sa slujesti religia , pe Cel de Sus . nu sa faci afaceri , sa detii paminturi , paduri !!! pt explotarea lemnului. De ce ? ori esti preot ,calugar , ori silvicultor. agricultor , fabricant , etc , Asta nu e preotie e hotie.