Tuesday , January 31 2023

Silvicultori și gateriști din Vatra Dornei, reținuți ieri într-o afacere cu lemn de un milion de euro

Un inginer silvic și un pădurar de la Ocolul Silvic Vatra Dornei, administratorul de la SC Green Forest SRL și doi muncitori necalificați de la această firmă, precum și un alt individ au fost reținuți pentru 24 de ore pentru tăieri ilegale de arbori și furt de arbori. Aceștia sunt acuzați că au pus la cale o schemă prin care au reușit să producă o pagubă de circa un milion de euro. Concret, ei ar fi doborât mai mulți copaci din parcelele administrate de OS Vatra Dornei, pe care le-au declarat rebuturi. Arborii erau vânduți la preț mic către Green Forest, firmă ce vindea lemnul obținut la prețul pieței. Percheziții au avut loc și la domiciliul șefului Ocolului Silvic Vatra Dornei, care se pare că a scăpat de arest pentru că este plecat din țară. In urma celor 14 percheziții de ieri, au fost confiscate mașini de lux, acte și mari sume de bani 

 
 

masini os dorna2
Mașinile confiscate ieri de polițiștii de la Vatra Dornei

 masini os dorna

Ieri dimineață, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică și luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale – IPJ Suceava au desfășurat 14 percheziții la Ocolul Silvic Vatra Dornei, SC Green Forest SRL Dorna Arini și la locuințe din Vatra Dornei, Suceava, Ipotești, Preutești și Mălini.
Perchezițiile au vizat asigurarea de material probator într-un dosar penal privind tăieri ilegale de arbori și furt de arbori, fapte desfășurate în mod repetat și coordonat pe parcursul anului 2016, cu complicitatea unor lucrători și administratori de societăți comerciale având ca profil debitarea și prelucrarea lemnului și cu implicarea unor lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.
De asemenea, în sarcina persoanelor bănuite s-a reținut și comiterea unor fapte asociate infracțiunilor silvice, respectiv falsuri și uzuri de fals, abuz în serviciu, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă etc.
În urma perchezițiilor desfășurate de polițiști, la audieri au fost duse șapte persoane, față de șase dintre acestea – un inginer silvic, un pădurar, un administrator de societate comercială și trei angajați ai societății – luându-se măsura reținerii pentru 24 de ore în baza ordonanțelor de reținere.
De asemenea, cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate și indisponibilizate trei mașini cu o va-loare de piață de peste 100.000 de euro, importante sume de bani în lei și valută în valoare de peste 250.000 de lei, alte bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie în dosar, prejudiciul recuperat fiind undeva la 15 – 20% din prejudiciul total de circa un milion de euro. Cercetările sunt continuate de polițiști în vederea stabilirii întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a tuturor participanților la săvârșirea de infracțiuni.

OS-Vatra-dornei
Percheziții au avut loc și la Ocolul Silvic Vatra Dornei
Seful Ocolului Silvic Vatra Dornei a scăpat de reținere pentru că nu se află în țară
Polițiștii suceveni au dispus reținerea lui Mihai-Mirel Bulughiană, de 39 de ani, din comuna Dorna Arini, administratorul SC Green Forest SRL. In urma perchezițiilor făcute la domiciliul acestuia a fost ridicat un autoturism Volvo, precum și mai multe documente. Mihai Danea, de 48 de ani, din Dorna Arini, muncitor necalificat la Green Forest, a fost și el reținut. De la domiciliul acestuia polițiștii au ridicat un Audi Q5 și un Mitsubishi. Un alt muncitor necalificat de la Green Forest, Viorel Gurău, de 46 de ani, s-a ales și el cu o ordonanță de reținere. De la locuința acestuia oamenii legii au ridicat 14.000 de euro și mai multe documente. Răzvan Prelipceanu, de 28 de ani, din Dorna Arini, omul de legătură dintre lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei și Green Forest, a fost și el reținut de polițiști.
Inginerul silvic Nicușor Monor, de la OS Vatra Dornei, în vârstă de 42 de ani, din comuna Ipotești, a ajuns și el în arestul IPJ Suceava pentru 24 de ore, de la domiciliul său fiind ridicate mai multe titluri de proprietate, chitanțiere și contracte de vânzare-cumpărare. Nici pădurarul Ionuț Zoiță de la OS Vatra Dornei, de 29 de ani, din comuna Slatina, nu a scăpat de reținere, de la el de acasă anchetatorii ridicând mai multe do-cumente, precum și sumele de 3.500 de lire sterline și 37.000 de lei.
De percheziții nu au scăpat nici pădurarul Petrică Pața, de 50 de ani, de la care au fost ridicate zeci de titluri de proprietate. Acesta nu a fost reținut pentru că se află internat la spitalul din Târgu Mureș. Seful Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuț Abutnăriței, de 36 de ani, a fost și el vizat de percheziții, de la domiciliul său fiind ridicate sumele de 8.000 de euro, 4.600 de lei și mai multe contracte de vânzare-cumpărare. El a scăpat de arest pentru că este plecat din țară.
Polițiștii suceveni au stabilit că în cursul anului 2016, Ocolul Silvic Vatra Dornei a vândut sau dat spre exploatare mai multe parcele de pădure pe care le avea în administrare. Până când noii proprietari începeau exploatarea parcelelor de pădure, muncitorii de la Green Forest, cu TAF-uri de la societatea din Dorna Arini, împingeau mai mulți copaci, însă în așa fel încât să pară că au fost doborâți de vânt. Pe fir intrau lucrătorii silvici, care marcau copacii ca rebuturi, aceștia fiind vânduți la un preț mic către Green Forest, care însă vindea arborii la rândul lor ca material lemnos la un preț mult mai mare. Ancheta polițiștilor va continua pentru a se stabili activitatea infracțională a tuturor celor implicați. (Dănuț ZUZEAC)
 
 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

One comment

  1. Este doar începutul.