Severin Tcaciuc ar putea fi eliberat condiționat în câteva zile

20/09/19 ora:1:22am

Severin Tcaciuc, cunoscutul om de afaceri din Bosanci, are de executat patru ani de închisoare, în urma unei sentințe definitive din 2016, pentru evaziune. Așa după cum OBIECTIV a relatat, luna trecută el a fost prins în Anglia, a fost extrădat rapid și, acum, bosânceanul este închis la Rahova. Imediat după ce a ajuns în țară, Tcaciuc a înaintat pe bandă rulantă către  Judecătoria Sectorului 5 din București cereri de liberare condiționată și contestații la executare privind mandatul de arestare și extrădarea. Una din aceste cereri prin care Severin Tcaciuc cerea liberarea condiționată a fost admisă zilele trecute de judecătorii bucureșteni, decizia nefiind însă definitivă.

Așa după cum OBIECTIV a anunțat , Severin Tcaciuc, afaceristul bosâncean care la începutul anilor 2000 a fost subiectul a numeroase dosare penale – în principal pentru eva­ziune fiscală – și care s-a refugiat de ani de zile alături de familie în Austria, a fost extrădat în România, fiind încarcerat în Penitenciarul Rahova.

După cum era de așteptat, omul de afaceri a început imediat după extrădare demersurile pentru a fi eliberat din pușcărie. Astfel, în numele lui Severin Tcaciuc a fost depusă pe 13 august o cerere de liberare condiționată, (conform art.587 din Noul Cod de Procedură Penală). Judecătorii bucureșteni au luat în discuție cererea bosânceanului, pe 18 septembrie anunțându-se pe Portalul instanțelor de judecată faptul că instanța “admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul Tcaciuc Severin. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 162/2016 emis de Judecătoria Suceava, în baza sentinţei penale nr. 129/2016 pronunţată de Judecătoria Suceava, definitivă, dacă nu este arestat în altă cauză”. Decizia instanței are drept de contestare în termen de 3 zile de la comunicare. Așadar, omul de afaceri bosâncean ar putea parasi Penitenciarul Rahova daca hotararea judecatorilor nu va fi contestata sau daca, la o eventuala contestare, acestia isi vor mentine decizia.

Avocații lui Tcaciuc au mai depus tot la Judecătoria Sectorului 5 București, pe data de 30 august 2019, și o contestatie la executare (conform art.598 NCPP). Un prim termen pentru această solicitare fiind stabilit pentru data de 24 septembrie 2019.

La aceeași Judecătorie bucureșteană, în data de 3 septembrie 2019 a fost înregistrată o nouă cerere a petentului Severin Tcaciuc, tot o contestație la executarea pedepsei, conform art.598 NCPP, probabil cu noi argumente în sprijinul cererii. Pentru acest dosar, instanța a stabilit ca termen de judecată data de 26 septembrie 2019.

Reaminitm că afaceristul sucevean a fost prins pe teritoriul Marii Britanii, iar englezii au demarat imediat procedurile pentru extrădarea sa în România. La inceputul lunii august, Tcaciuc a fost închis în Penitenciarul Rahova.

“Cazierul” lui Tcaciuc

La începutul anilor 2000, au fost inițiate împotriva lui Severin Tcaciuc mai multe dosare penale de evaziune fiscală la cele zece firme pe care le administra la vremea respectivă, vizând în principal vânzări cu ocolirea legii a produselor petroliere, dar și achiziționarea din afară de autoturisme ce erau ulterior revândute în țară. Prejudiciul estimat la vremea respectivă a fost de aproximativ 10 milioane de lei. Tcaciuc a trebuit să facă un an și aproape jumătate de închisoare în primul rând pentru altfel de infracțiuni – un furt din cabinetul unui avocat sucevean și un ultraj împotriva unui fost polițist, fapte provenind din anii 1996 – 1997.

Infracțiunile mai noi pentru care a fost condamnat au fost contopite cu cele mai vechi, iar din total a rămas o pedeapsă de trei ani de închisoare. Adunându-se cele opt luni de arest și pentru un bun comportament în penitenciar, Severin Tcaciuc a fost pus în libertate la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2011, la ispășirea a două treimi din pedeapsă. La o zi după ce a fost pus în libertate, afaceristul sucevean a părăsit România.

În mai 2016, pe când era plecat de ceva vreme din nou în Austria, Tcaciuc a primit o nouă condamnare, tot într-un dosar de evaziune, el având de executat în total patru ani de închisoare. În acest dosar  anchetatorii au arătat că în anul 2000, afaceristul a cumpărat prin SC Truck Trans SRL autogara SC Caravan Auto SA de la Fălticeni. Tcaciuc a vândut autobuzele către cei 30 de șoferi care lucrau pe ele, determinându-i să își înființeze fiecare asociații familiale de transport auto de persoane și apoi să semneze contracte de colaborare între ei și SC Truck Trans SRL. Ratele din vânzarea autobuzelor, încasate numerar, nu au fost înregistrate în casă ca bani provenind din vânzări de bunuri, metodă prin care afaceristul s-a sustras de la plata TVA colectată și a impozitului pe profit. De asemenea, procurorii Parchetului Curții de Apel Suceava au arătat că soții Tcaciuc și-ar fi însușit ilegal, în perioada iunie 2000 – iunie 2001, din casieria SC Bucovina Turism SA Suceava (firmă preluată de la Fondul Proprietății de Stat), circa 330.000 de lei, fără documente legale și în mod nejustificat. Această sumă, se precizează în rechizitoriu, „au folosit-o în scopuri contrare intereselor societății și în folosul lor propriu ori pentru a favoriza alte societăți la care aveau interese directe, aflându-se tot în administrarea lor”.

După condamnarea din 2016 se pare că el și-a coordonat afacerile, bine mersi, din Austria, unde știa toată Poliția Română că se află. După ce în iunie Tribunalul Suceava a respins definitiv contestația sa la mandatul de arestare, nu se știe exact de ce Severin Tcaciuc s-a deplasat în Marea Britanie. Acolo, se spune, că firmele deținute de familia sa și coordonate de el ar avea oarece activitate și probabil că afacerile l-au determinat să părăsească Austria, loc în care nu fusese deranjat atâția ani. Polițiștii englezi au fost însă extrem de atenți și expeditivi, l-au reținut pe baza mandatului rămas definitiv și în câteva zile l-au expediat în România. (O.S.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Evillboss 20/09/2019 la ora 7:38 -

    Este Liber de 2 zile! Nu mai scrieți prostii!!!