Tuesday , April 23 2024

Severin Tcaciuc a scăpat de statutul de "most wanted"

Afaceristul sucevean Severin Tcaciuc nu mai reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, astfel că a fost scos de pe lista “Most Wanted” a infractorilor români. El a rămas dat în urmărire internațională și chiar dacă se știe unde se află, acesta nu poate fi extrădat în România. Ultimii suceveni care au rămas pe lista celor mai căutați infractori români sunt Ovidiu Stelian Năstase și Marius Bogdan Zuziac

severin (28)

Afaceristul sucevean Severin Tcaciuc a fost scos de la lista “Most Wanted” a infractorilor români căutați de polițiști. Acesta este în continuare dat în urmărire internațională, însă nu mai reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul General al Poliției Române.
Un mandat de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentință rămasă definitivă din anul 2004, prin care Severin Tcaciuc, suceveanul ce a ținut capul de afiș în domeniul evaziunii fiscale la începutul anilor 2000, rămâne piatra de moară pe care acesta nu o mai poate îndepărta. Autoritățile române au transmis în anul 2011 o solicitare omologilor din Austria, țară în care locuiește acum Severin Tcaciuc, solicitându-se extrădarea acestuia. In mod ciudat, instanțele românești care l-au avut în mână pe afaceristul evazionist fiscal, l-au trimis în penitenciar, la începutul toamnei anului 2009 după ce fusese extrădat tot din Austria. La începutul anului 2011, omul de afaceri sucevean a fost pus în libertate și în ziua următoare a plecat către Austria, unde locuiește familia sa de mai bine de zece ani. La doar câteva zile de la eliberarea sa din arest, la 20 februarie 2011, Severin Tcaciuc a redevenit primul fugar al Sucevei.
Atunci, Judecătoria Suceava s-a trezit că el trebuie să se întoarcă în pușcărie, fiindcă mai avea de ispășit doi ani de penitenciar, ce nu au fost luați în calcul la calcularea pedepsei inițiale. Severin Tcaciuc nu a mai așteptat o pronunțare în acest sens și a părăsit țara.
Magistrații de la Judecătoria Suceava au explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost căutat acasă de către polițiști pentru a fi reconvocat în penitenciar în vederea executării unei alte pedepse privative de libertate, mandatul de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentință rămasă definitivă din anul 2004, prin care omul de afaceri sucevean a fost condamnat pentru instigare la evaziune fiscală și infracțiunea de folosire cu rea credință ale bunurilor sau creditului societății comerciale.
Severin Tcaciuc a fost extrădat din Austria în luna august a anului 2009 doar pentru un singur mandat, iar cel de-al doilea trebuia pus în executare, ceea ce nu s-a făcut.
Sistemul judiciar internațional s-a pus în cele din urmă în mișcare, în vederea extrădării lui Severin Tcaciuc, doar că abia în toamna anului 2012 au venit primele vești în ceea ce îl privește. Tribunalul Viena a respins în 2012 plângerea împotriva deciziei de extrădare, dar Severin Tcaciuc a depus recurs la Curtea de Apel vieneză. Instanța superioară a respins recursul, sentința fiind definitivă, în data de 18 martie 2013.
La începutul anilor 2000, au fost inițiate împotriva lui Severin Tcaciuc mai multe dosare penale de evaziune fiscală la cele zece firme ce le administra la vremea respectivă, vizând în principal vânzări cu ocolirea legii a produselor petroliere, dar și achiziționarea din afară de automobile ce erau ulterior revândute în țară. Prejudiciul estimat la vremea respectivă a fost de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, sumă modificată ulterior prin expertize. Tcaciuc a trebuit să facă un an și aproape jumătate de închisoare în primul rând pentru altfel de infracțiuni – un furt din cabinetul unui avocat sucevean și un ultraj împotriva unui fost polițist, fapte provenind din anii 1996 – 1997. Infracțiunile mai noi pentru care a fost condamnat au fost contopite cu cele mai vechi, iar din total a rămas o pedeapsă de trei ani de închisoare. Adunându-se cele opt luni de arest și pentru un bun comportament în penitenciar, Severin Tcaciuc a fost pus în libertate la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2011, la ispășirea a două treimi din pedeapsă. La o zi după ce a fost pus în libertate, afaceristul sucevean a părăsit România.
Ovidiu Stelian Năstase și Bogdan Zuziac – ultimii suceveni de pe lista “Most Wanted”
După ce săptămânile trecute a fost prins fostul polițist de frontieră Maris Iaholnic Coslac, chiar în podul casei sale, pe lista celor mai căutați infractori suceveni au mai rămas Ovidiu Stelian Năstase și Bogdan Zuziac.
Năstase este căutat de polițiștii din întreaga țară pentru că are de executat 10 ani de închisoare. Ovidiu Stelian Năstase a primit această pedeapsă după ce a coordonat o grupare formată din 18 suceveni, ce a furat peste 300.000 de euro din mai multe conturi bancare.
Bogdan Mihai Zuziac are de ispășit șase ani de închisoare pentru viol. Individul, de 32 de ani acum, din comuna Serbăuți, a fost condamnat pentru că în data de 22 februarie 2008, a violat o tânără, la acea vreme în vârstă de 17 ani, din Mănăstirea Humorului. Fapta s-a petrecut într-un apartament din cartierul sucevean George Enescu, unde fata locuia în chirie. Zuziac a intrat în apartament împreună cu Marius Hapenciuc, de 35 de ani acum, tot din Serbăuți. După mai multe pahare băute, cei doi au încuiat ușa și au obligat-o pe victimă să întrețină relații sexuale cu ei. La un moment dat, fata, pretextând că vrea să bea apă în balcon, a sărit pe geam și s-a târât ajutată de un văr de-al ei la poliție. După aproape o lună petrecută în Arestul IPJ Suceava, atât Zuziac cât și Hapenciuc au fost puși în libertate, pentru că fata și-a retras plângerea. Chiar și așa, anchetatorii au luat în considerare prima declarație în condițiile în care fata era, la acea vreme minoră și fiind trimiși în judecată, Zuziac și Hapenciuc au fost condamnați la câte șase ani de închisoare, cu executare. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …