Monday , October 3 2022

Severin Tcaciuc a mai câştigat o bătălie cu justiţia

severin (28) [800x600]

După un proces care a durat peste un deceniu, Tribunalul Harghita a decis încetarea procesului împotriva lui, a angajaţilor săi Ioan Moroşan şi Cristian Socaciu şi a altor parteneri de afaceri, pentru că a intervenit prescrierea faptelor pentru care aceştia fuseseră condamnaţi de prima instanţă la ani buni de închisoare, doar pedepsele încasate de Severin însumând 13 ani . Instanţa a decis că nici măcar ceele 62 de miliarde, accize imputate în afacerile ilegale cu produse petroliere pe linia  Severin SRL – Seven American SRL – SC Beny Sev SRL, nu trebuie restituite

Tribunalul Harghita l-a absolvit pe afaceristul sucevean Severin Tcaciuc de una dintre cele mai costisitoare acuzaţii de evaziune fiscală pentru care a fost trimis în judecată în urmă cu mai bine de un deceniu. Este vorba despre dosarul Severin SRL – Seven American SRL – SC Beny Sev SRL, în care acesta, împreună cu mai multe persoane, era acuzat de procurorii  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava că a prejudiciat statul român, prin sustragerea de la plata accizelor, cu 62 de miliarde de lei vechi. De reţinut că pe latura penală Severin Tcaciuc, Ioan Moroşan, fost director economic al firmelor celui dintâi, Cristian Socaciu, fost director tehnic, Radu Tudorean, Constantin Bujorean, Maria Petrescu (Mercaş) şi Ioan Mercaş au rămas curaţi datorită intervenirii prescripţiei faptelor nu fiindcă acestea nu ar fi existat. Iar cât priveşte latura civilă, o expertiză realizată ulterior primelor condamnări în dosar a reliefat faptul că prejudiciul pentru care aceştia au fost trimişi în judecată n-ar fi existat.
Marţi, Tribunalul Harghita a admis apelurile formulate de aceştia, au desfiinţat sentinţa primei instanţe – Judecătoria Miercurea Ciuc, din aprilie 2009 şi rejudecând cauza în fond, ca urmare a intervenirii prescipţiei a stabilit că încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor. Reamintim că prima instanţă l-a condamnat în acest dosar pe Severin Tcaciuc, în total la 13 ani de închisoare din care ar fi urmat să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare. Alături de el, în dosarul respectiv au fost  condamnaţi şi foştii lui angajaţi, Cristian Socaciu şi Ioan Moroşan. Socaciu a fost condamnat la câte patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi înşelăciune privind calitatea mărfii iar Moroşan la câte doi ani de închisoare pentru două infracţiuni de evaziune fiscală.
De câţiva ani, Severin Tcaciuc locuieşte în Austria împreună cu familia, fiind pe lista celor mai căutaţi români, după ce Judecătoria Suceava s-a dumirit că a fost prea devreme eliberat din penitenciar, unde a ispăşit alte condamnări, iar conform calculelor ar fi trebuit să mai petreacă căteva luni în puşcărie. La Tribunalul Suceava Severin Tcaciuc mai are pe rol încă un dosar, în recurs, pronunţarea urmând să se dea pe 22 octombrie a.c.. In acest dosar, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut Severin Tcaciuc a fost condamnat pentru infracţiuni economice, la patru ani de închisoare de către Judecătoria Suceava, alături de soţia sa, Aneta Tcaciuc care a primit trei ani de puşcărie pentru infracţiuni asemănătoare. Dar şi în acest caz, pentru că faptele au fost săvârşite la începutul anilor 2000 iar acum un an s-a dat abia o primă sentinţă  la instanţa de fond după şase ani de procese este foarte posibil ca, până când aceasta va rămâne definitivă, infracţiunile pentru care cei doi au fost condamnaţi să fie de asemenea prescrise.(N.R.)

Vezi si

Terenul viitoarei clădiri a Facultății de Medicină a fost transferat în administrarea USV

Consilierii județeni suceveni au aprobat trecerea unei suprafețe de teren de 1.440 de mp. din …