Friday , March 29 2024

Serviciile de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională se vor extinde în mai multe unități de învățământ din județ

În acest an școlar, la nivelul județului Suceava, sunt puțin peste 50 de consilieri școlari, iar un specialist deservește mai mult de o unitate de învățământ. Nevoia serviciilor acestora este resimțită în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, după cum transmit specialiștii, dat fiind faptul că la clasele primare învățătoarea de la clasă comunică foarte bine cu copiii. Problema cea mai mare o constituie faptul că mediul rural nu este acoperit de serviciile CJRAE deoarece nu există suficiente posturi pentru a putea angaja personal calificat în acest domeniu. Alocarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari, anunțată de Ministerul Educației, reprezintă o creștere de 50% față de numărul actual, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare școlară și profesională, dar și la extinderea activităților de prevenire a violenței școlare.

Foto: Facebook

În ședința de Guvern de miercuri a fost adoptată, la inițiativa Ministerului Educației, o hotărâre ce aduce două vești importante pentru educație și pentru copiii din comunitățile dezavantajate. Este vorba despre alocarea a 1.200 de noi posturi de consilieri școlari și a 2.550 de posturi care vor asigura personalul necesar înființării, până în 2026, a 850 de grădinițe comunitare, grupuri de joacă și ludoteci pentru copiii din comunitățile dezavantajate.

Alocarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari reprezintă o creștere de 50% față de numărul actual, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare școlară și profesională, dar și la extinderea activităților de prevenire a violenței școlare.

Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava a atras atenția, în nenumărate rânduri, pe parcursul anilor trecuți, că doar vreo 40% dintre unitățile de învățământ din județ au consilieri școlari, iar gradul de acoperire a serviciilor oferite de logopezi este sub 10%. La începutul fiecărui an școlar se transmite o situație a necesarului de posturi la nivel de județ, care cuprinde peste 200 de posturi, dintre care jumătate sunt pentru consilieri școlari, o parte pentru logopezi, dar sunt necesare și serviciile mediatorilor școlari și ale profesorilor itineranți. În acest an școlar, la nivelul județului Suceava, sunt puțin peste 50 de consilieri școlari, iar un specialist deservește mai mult de o unitate de învățământ. Nevoia serviciilor acestora este resimțită în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, după cum transmit specialiștii, dat fiind faptul că la clasele primare învățătoarea de la clasă comunică foarte bine cu copiii. Problema cea mai mare o constituie faptul că mediul rural nu este acoperit de serviciile CJRAE deoarece nu există suficiente posturi pentru a putea angaja personal calificat în acest domeniu.

Cele 1.200 de posturi ce vor fi scoase la concurs vor crește, în medie, numărul consilierilor școlari din fiecare județ cu vreo 30, însă pentru acoperirea integrală cu servicii de asistență psihopedagogică mai sunt necesare alte câteva zeci. Totuși, se reduce semnificativ numărul de elevi ce revine unui singur specialist. Potrivit Ministerului Educației, în acest an școlar, la nivel național, sunt încadrați 2.288 de consilieri școlari, pentru un număr de 2.751.233 elevi şi preşcolari din învățământul public de masă. Așadar, sunt alocați circa 1.200 elevi şi preşcolari la un consilier școlar, iar suplimentarea de posturi prevăzută în Hotărârea de Guvern adoptată miercuri recalibrează balanța la 800 de copii per consilier școlar. (Oana NUȚU)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …