Friday , December 9 2022

Sentinţă definitivă: evazionistul Petria Ghiaţă va sta patru ani după gratii

Soţia sa, Nicoleta Ghiaţă, a scăpat cu doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce complicele Gabriel Doru Moisă a primit trei ani de închisoare cu executare. Cei trei au fost trimişi în judecată, la începutul lunii februarie 2013, fiind acuzaţi de o evaziune fiscală de 1,1 milioane de lei  

familia ghiata_tn

Curtea de Apel Suceava a admis apelurile declarate de inculpaţii Petria Ghiaţă şi Nicoleta Ghiaţă împotriva sentinţei penale din 29 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Suceava. Astfel, judecătorii suceveni l-au condamnat pe inculpatul pe Petria Ghiaţă la patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, inculpata Nicoleta Ghiaţă a primit doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi pe inculpatul Gabriel Doru Moisa la trei ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Decizia instanţei sucevene este definitivă.
Amintim că Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus în data de 6 februarie 2013 trimiterea în judecată a inculpaţilor Petria Ghiaţă, de 49 de ani, Nicoleta Ghiaţă, de 51 de ani, ambii din municipiul Suceava şi a lui Gabriel Doru Moisa, din judeţul Bihor, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Din probele administrate la dosar a reieşit că Petria Ghiaţă, în calitate de administrator special al SC Dig Construct SRL din municipiul Suceava, la data de 5 noiembrie 2009, profitând de starea de insolvenţă în care era societatea, a cumpărat două agregate frigorifice de la o societate din Bistriţa, pe care le-a vândut ulterior altor firme. Pentru a părea că operaţiunea este legală şi pentru a nu plăti TVA-ul, a facturat fictiv operaţiunea către o a treia societate comercială din municipiul Vatra Dornei, firmă cu un comportament fiscal fictiv, modalitate prin care a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 85.757 de lei.
In perioada noiembrie – decembrie 2009, timp în care SC Dig Construct SRL era în insolvenţă, Petria Ghiaţă având controlul asupra unei firme cu comportament fiscal tipic firmelor fantomă a achiziţionat de la Metro – Suceava mai multe bunuri pe care le-a vândut ulterior în regim de taxare inversă, emiţând în fals 70 de facturi fiscale în valoare totală de 3.351.942,2 de lei către o societate din judeţul Bihor, creând aparenţa de legalitate a acestor operaţiuni, în realitate mărfurile fiind comercializate către alţi consumatori finali, urmărindu-se prin livrarea directă către beneficiarii finali a mărfurilor la preţuri diminuate şi fără TVA – prin încălcarea regulilor privind măsurile fiscale simplificate de taxare inversă – neevidenţierea, necolectarea şi nevirarea la bugetul de stat a unei TVA în valoare de 632.744 de lei.
In perioada septembrie – octombrie 2009, Petria Ghiaţă a cumpărat mai multe cantităţi de zahăr de la o societate comercială din municipiul Bucureşti, pe care ulterior a comercializat-o la diferite persoane fizice şi juridice, însă pentru a da aparenţă de legalitate, a evidenţiat fictiv în contabilitatea firmei 12 facturi fiscale emise de o societate din municipiul Bacău, reuşindu-se prejudicierea statului cu suma de 164.089 de lei.
In perioada septembrie – noiembrie 2009, Petria Ghiaţă a achiziţionat în regim de taxare inversă 14.414,2 tone lignit energetic pe care le-a livrat către o societate de distribuţie a energiei termice din municipiul Bacău, însă în documentele justificative a evidenţiat livrări fictive către alte firme din judeţele Bacău şi Bihor, până când circuitul s-a închis la beneficiarul final. Pentru derularea acestei activităţi infracţionale au fost evidenţiate în fals în contabilitatea firmei 17 facturi fiscale, urmărindu-se neplata către stat a TVA-ului în valoare de 254.006 de lei.
Petria Ghiaţă a fost ajutat la săvârşirea faptelor menţionate mai sus de inculpata Nicoleta Ghiaţă, în calitate de contabilă a SC Dig Contruct SRL Suceava şi de inculpatul Gabriel Doru Moisa, aceştia întocmind în fals 100, respectiv 20 de facturi fiscale. Prin activitatea infracţională desfăşurată, cei trei inculpaţi au produs un prejudiciu de 1.136.596 de lei la bugetul de stat al României. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …