Saturday , November 26 2022

Sentimente fierbinti, cadouri şi sfaturi de taină la APIA, pe linia Delia Moldoveanu – Gheorghe Benu

delia Moldoveanu 34 [800x600]

Procurorii DNA au constatat că între cei doi funcţionari exista o relaţie sentimentală iar Gheorghe Benu, şeful APIA Central, făcea tot posibilul pentru a o proteja pe Delia Moldoveanu, adjuncta de la APIA Suceava. Gheorghe Benu era, alături de alţi funcţionari din centrala APIA, beneficiari de cadouri cu specific bucovinean, la sărbători u în schimb, el o consilia prieteneşte pe Delia iar uneori răbufnea, acuzând presiuni de la parlamentari pentru a da subvenţii pe dosare goale  

In dosarul obţinerii ilegale de subvenţii europene la APIA Suceava, cotidianul Evenimentul Zilei a aprofundat ancheta, prezentând ieri detalii picante din conspiraţia care a dus la prejudicierea bugetului european cu sute de mii de euro. Potrivit unor surse judiciare citate de ziarul bucureştean, în acest caz sunt verificate dosarele pentru aprobarea de subvenţii depuse la APIA care au fost “promovate” de parlamentari,
Se ştie pe de altă parte că la sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Suceava a decis că directorul APIA central Gheorghe Benu, de 57 de ani şi Delia Moldoveanu, directoarea adjunctă a APIA Suceava, de 38 de ani vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Procurorii DNA au făcut contestaţie la decizia primei instanţe, care va fi judecată de Curtea de Apel Suceava în cursul zilei de joi.
Anchetatorii arată că Delia Moldoveanu coordona din umbră o adevărată reţea de acordare ilegală de subvenţii din fondurile europene, care mergeau către ferme zootehnice sau plantaţii care existau doar pe hârtie. Ea ar fi avut spirjin direct din partea lui Gheorghe Benu, de la Bucureşti, agenţii care i-au monitorizat observând că între cei doi funcţionari exista o relaţie sentimentală, iar Benu făcea tot posibilul pentru a o proteja pe Delia.
Precum se ştie, în acest fel s-au obţinut, pe nedrept fonduri europene în 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar. Tot ilegal, banii au ajuns şi la parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, care desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Prejudiciul total a fost estimat la 5 milioane de lei.
De reţinut că în momentul în care DNA a început ancheta la APIA, Gheorghe Benu a decis efectuarea unui control la nivel naţional, descoperind şi alte probleme. El a observat de exemplu că procedura nu prevedea ca solicitantul să ataşeze la cerere documente de proprietate, arendă sau concesiune pentru terenuri, ceea ce ar fi impus schimbarea procedurii. El a preferat să nu propună modificarea acestei proceduri, dând vina pe presiunile politice. “Intreabă-i pe domn ministru, că mă întreabă şi mă sună toată lumea, parlamentarii, că de ce le cerem documente, ştii?” arăta şeful APIA.
Intr-o discuţie cu unul din demnitarii de la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Benu recunoştea că ştie care sunt problemele la APIA:”Avem numai dosare cu probleme, toţi stau cu gura pe noi să nu le cerem documente şi ne ducem şi găsim dosarele goale”. Situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care Comisia Europeană a pus sub supraveghere România, în ceea ce priveşte subvenţiile, blocând conturile APIA.gheorghe benu [800x600]
Moldoveanu a fost avertizată de Benu că procurorii DNA au cerut date despre subvenţiile date de APIA Suceava asociaţiei controlate de consilierul judeţean Ioan Piticari.
Femeia a fost interceptată când a contactat un judecător căruia i-a solicitat consultanţă pentru întocmirea unor documente prin care să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor. Miza acestea era ca vina să cadă pe fermieri, iar funcţionarii APIA să fie cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, nu pentru abuz în serviciu.
Se mai arată că procurorii DNA au stabilit faptul că Delia Moldoveanu şi colega sa, Lya Chiriac foloseau fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava pentru achiziţionarea de diverse produse alimentare tradiţionale pe care, de Cărciun şi de Paşte le trimiteau colegilor de la APIA Central. Printre beneficiari, directorii Gheorghe Benu şi Stela Tănase, dar şi funcţionari cu statut mai mic, Elena Victoriţa Boberşilă, Ani-Larisa Hîru, Adrian Chirea. Adevăratul conducător al APIA Suceava era de fapt Delia Moldoveanu dar şi directorul plin, Eugen Mogoş, este cercetat pentru că a semnat ilegal, la insistenţele adjunctei, un contract de asistenţă judiciară.
Procurorii DNA Suceava au mai arătat că au transmis în atenţia directorului Gheorghe Benu şase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţiei şi, în special, a modului în care funcţionarii APIA Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Solicitările au fost trimise în decembrie 2013, dar au rămas fără răspuns. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau atent studiate de Benu, pentru ca acestea să nu –i incrimineze pe funcţionarii APIA Suceava. Seful APIA a mai fost interceptat atunci când îi dădea sfaturi cum să răspundă adreselor DNA. De altfel, relaţia de prietenie dintre Delia şi Benu era de notorietate printre angajaţii APIA Suceava. Colegii au rugat-o, de exemplu să-i solicite sprijinul acestuia pentru a obline plata preferenţială faţă de alte centre judeţene a unor drepturi băneşti stabilite prin sentinţe judecătoreşti ce au fost aprobate de APIA Central. Mai mult, la solicitarea Deliei Moldoveanu Gheorghe Benu a dublat posturile pentru APIA Suceava, de la 16 la 32 de angajaţi, directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice notele de fundamentare. (O.S.)
Eugen Mogoş, înlocuit la conducerea APIA Suceava de ieşeanul Sergiu Iulian Jităreanu
Jitareanu APIA [800x600]
Incepând de vineri, săptămâna trecută, conducerea Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava a fost preluată cu titlu interimar de către directorul executiv al APIA Iaşi, Sergiu Iulian Jităreanu (foto). Ieşeanul a preluat atribuţiile pe care anterior le-a deţinut la unitatea din Suceava Eugen Mogoş. Conform sarcinilor trasate de la conducerea APIA Central, Sergiu Jităreanu urmează să numească la rândul său şefi interimari în locul celor care sunt acum cercetaţi de DNA, în cunoscutul de-acum dosar al aprobărilor de subvenţii ilegale pentru agricultură din fonduri europene. El a declarat ieri că nu poate comenta în niciun fel implicarea colegilor de la Suceava în această afacere, declarând că nici nu ştia că există pe rol o cercetare a procurorilor în acest sens. “In aceste zile voi numi interimarii în locul celor cercetaţi de DNA şi suspendaţi din funcţie, astfel încât activitatea să se desfăşoare normal. Astăzi (ieri, n.r.) este şi ultima zi când se depun cereri de acordare a subvenţiei  pe suprafata . Numirea celor patru este temporară până la finalizarea cercetărilor. Trebuie văzut şi faptul că judeţul Suceava are cel mai mare număr de cereri depuse pe suprafaţă dar şi din punct de vedere zootehnic, nu trebuie văzută doar partea neagră a lucrurilor”, a declarat Sergiu Jităreanu. (N.R.)

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …

One comment

  1. Si APIA central a dat dovada de un caracter deosebit, a suspendat conducerea si l- a pus interimar pe alt cordaci stil Benu , – Jitareanu – care este director coordonator pe regiune si trebuia sa supravegheze activitatea de la Suceava, un om cu un caracter deosebit , proaspat divortat cu o moralitate exceptionala.
    Acum incearca sa stearga urmele cei care au mai ramas la centru pt ca erau complici direct cu cei din teritoriu, inclusiv Constantin ministrul care a fost si el director la Apia in perioada cercetata.