Sunday , January 29 2023

Sensurile unice în Suceava nu vor fi introduse mai devreme de punerea în funcțiune a diviziei de autobuze electrice

Primarul Ion Lungu este de părere că într-un orizont de timp de un an ar putea fi implementat acest proiect 

Municipiul Suceava are un proiect integrat de refacere în totalitate a acestui transport public iar abia după ce vor fi aduse și puse în funcțiune cele 50 de autobuze electrice vor fi implementate și sensurile unice pe străzile principale din oraș. Primarul Ion Lungu a explicat că proiectul de transport electric a început în 2012 cu semnarea, la Lisabona, a unui memorandum alături de alte orașe din Europa și de atunci s-au făcut pași în așa fel încât proiectul să nu se refere doar la simpla achiziție a unor mijloace de transport cu motor electric și, eventual, a unor puncte de încărcare. Potrivit primarului de Suceava, proiectul muni­cipalității începe de la noua autobază a Diviziei electrice a societății TPL, realizarea mai multor stații de încărcare rapidă și lentă pentru autobuze electrice, achiziția de autobuze electrice – mari, cu lungimea de 12 metri și mici, cu lungimea de 6 metri – modernizarea a peste 50 de stații de călători, achiziție de sistem electronic de elibe­rarea a biletelor de călătorie, monitorizarea serviciului de transport, modernizarea unei străzi care duce spre noua autobază și abia la final introdu­cerea sensurilor unice, dar și acestea cu bandă specială pentru mijloacele de transport public de călători.

Întrebat cu privire la finalitatea proiectului privind transportul electric în Municipiul Suceava, primarul Ion Lungu a răspuns că estimări „realiste” ar fi cum că întregul proiect ar urma să fie implementat până la sfârșitul anului viitor. „Realist vorbind, într-un an de zile va fi implementat”, a spus Ion Lungu care a menționat că au fost lansate licitații pentru realizarea proiectului. O parte din licitații au fost inițiate deja, cum ar fi cea pentru achiziționarea a 25 de autobuze mari de către Primărie și a încă 15 autobuze mari de către Ministerul Dezvoltării, în ambele cazuri fiind vorba de finanțare europeană nerambursabilă. Alte 10 autobuze electrice mici urmează a fi achiziționate în baza unei licitații care va fi reluată deoarece la primul termen nu s-a prezentat nimeni.

Mai mult, primarul Ion Lungu a anunțat că imediat după ce vor intra în circulație autobuzele electrice va fi implementat sistemul de sensuri unice în municipiu. El a explicat că după ce sucevenii vor constata că transportul public este unul modern, el va putea ieși în fața cetățenilor cu un apel de a încuraja circulația cu astfel de mij­loace de transport în locul autoturismelor proprietate personală sau a mașinilor de serviciu. Despre aceste autobuze electrice, Ion Lungu a precizat că vor fi dotate cu aer condiționat, iar banda care le va fi rezervată exclusiv este un argument în plus că vor sosi la timp în stații. El crede că astfel de argumente vor prevala în fața sucevenilor care vor ajunge, în timp, să prefere acest gen de transport și vor folosi mai puțin mașinile, ceea ce va contribui și la fluidizarea traficului rutier. Un avantaj, de data asta economic pentru societatea de transport public de călători – SC TPL SA, este legat de consumul care ar fi de șapte ori mai redus la autobuzele electrice decât la cele actuale care utilizează combustibil tip Diesel.

Aceste informări privitoare la transportul electric au fost făcute de primarul Ion Lungu în conferința săptămânală de presă care a avut loc miercuri, 11 decembrie, și în care edilului a explicat de ce Municipiul Suceava a primit trofeul de excelență în transport, în seara zilei de 9 decembrie, la Gala AMR. Edilul a explicat că AMR premiază proiectul integrat prin care întregul transport public din municipiul Suceava va fi modernizat, chiar și în condițiile în care proiectul este în derulare, nefiind neapărat necesară finalizarea sa. Asta în condițiile în care, după cum vom preciza în cele ce urmează, precedentele premii primite de Municipiul Suceava la gala AMR au fost pentru proiecte finalizate.

În seara zilei de luni, 9 decembrie, la București a avut loc Gala Asociației Municipiilor din România, eveniment găzduit de hotelul Marriott din capitala României și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu – prim-vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România – a anunțat că a depus din partea muni­cipalității sucevene trei aplicații și anume. „Transport public și mobilitate”; „Protecția mediului și gestionarea eficientă a deșeurilor” și „Promovare culturală, turistică și sportivă”. La două dintre acestea – după cum a estimat, de altfel, primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercurea trecută – a fost nominalizată și Suceava, anume la “Excelență în Transport public și mobilitate” și “Excelență în Protecția mediului și gestionarea eficientă a deșeurilor”. „Am luat titlu de «Excelență în Transport public și mobilitate». Municipalitatea suceveană câstigă un premiu de excelență pentru al treilea an consecutiv după ce în 2017 a câștigat premiul «Excelență în educație» iar în 2018 «Excelență în eficiență energetică și iluminat public», acum în 2019 obține premiul pentru «Excelență în transport public și mobilitate». Premiile sunt în primul rând meritul sucevenilor care ne sprijină în implementarea acestor proiecte și al angajaților din Primăria Suceava, cărora le mulțumesc pe această cale. Felicitări AMR pentru organizarea Galei și a momentelor artistice deosebite!”, a declarat primarul Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …

One comment

  1. Sensuri unice facute la betie? Se pare ca da. Dupa cum s-a anuntat, dinspre Areni, toata strada LECA MORARIU e sens unic. Mai exact, se poate doar urca. Insa, daca vi dispre Marasesti, cu intrare pe langa cofetaria SCALA si faci imediat stanga, apoi spre ECONOMIC si apoi spre ARENI, vine un prost de militian, zice ca mergeai pe sens opus si iti ia permisul, pentru ca evident poti ajunge in ARENI fara a intalni nicio restrictie. Nu ai niciun semn care sa interzica asta!!!
    Sute de mii de EURO cheltuite pe studii cu de dicatie probabil, si a iesit un mare kkt.