Thursday , April 25 2024

Senatorul PSD Ioan Stan vrea să ridice un bloc cu cinci etaje în zona Metro

Parlamentarul sucevean, care deține parcele pe fostul teren al Stațiunii de Cercetări Agricole, este de acord să cedeze municipalității suprafața necesară amenajării căilor rutiere. Ioan Stan nu a dorit să co­men­teze solicitarea adresată Serviciului de urbanism din cadrul Primăriei Suceava prin care își pro­pune să construiască o clădire rezidențială, el fiind primul care dorește să ridice o construcție pe cele 86 de hectare de teren preluate de proprietari privați, în condiții nici până acum pe deplin elucidate, de la Sta­țiunea de Cercetări Agricole, beneficiind de o hotărâre guvernamentală din timpul guvernării Năstase 

ioan stan

Senatorul PSD sucevean Ioan Stan și-a propus să spargă gheața în acțiunea de punere în valoare a celor peste 86 de hectare de teren care au intrat în ­pro­prie­­­tatea mai multor persoane ce au be­neficiat de o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care terenurile naționalizate și intrate în proprietatea statului prin Stațiunea de Cercetări Agricole au fost restituite sub formă de acțiuni ce au fost cumpărate ulterior de persoane ce aveau cunoștință de acest act normativ, chiar înainte ca acesta să fie publicat în “Mo­nitorul Oficial”.

După o anchetă a procurorilor anticorupție care a stabilit că nu au fost să­vârșite ilegalități ce să ducă la procese în instanță, a venit rândul Primăriei Su­ceava să stabilească dacă pe terenurile cu care au fost împroprietăriți foștii acționari ai Stațiunii de Cercetări Agricole și care au fost revândute ulterior se poate construi un nou cartier. Un arhitect a configurat chiar și un plan, rea­lizat color pe o planșă aflată și acum în inventarul municipalității, din care rezulta că, pentru ca noul cartier de vile, cum se aprecia atunci, să devină realitate, fie­care dintre proprietarii de terenuri din zonă va trebui să cedeze până la nouă procente din proprietate pentru amenajarea căilor de acces – străzi, trotuare, re­țele de utilități etc.. Refuzul a fost general, astfel încât din 2001 și până acum terenurile au devenit, în cel mai bun caz, pajiști pentru oile din zonă, ici-colo câte un proprietar mai întreprin­zător plantând cartofi sau porumb. Une­le terenuri au fost transformate în depozite provizorii pentru deșeuri rezultate din activități de construcție.

Proprietățile aflate la șosea au avut mai mult succes. Unii dintre proprietarii mai inspirați au vândut terenul către supermarket-urile cu mai mult sau mai puțină priză la public (Metro a supraviețuit, Galleria a sucombat după doar câțiva ani de activitate). S-au ridicat câteva amenajări comercial-turistice, marca familiei Mandache și cam atât. Curajul familiei senatorului Ioan Stan de a sparge gheața în zona imobiliară este de admirat. De menționat că Ioan Stan a depus în data de 25 mai a.c., prin intermediul unui arhitect, o solicitare la Primăria municipiului Suceava prin care a cerut aprobarea “dezmembrării supra­feței de 2500 de metri pătrați de teren, pentru cedarea în domeniul public a terenului afectat de rețeaua stradală propusă în PUZ (Planul Urbanistic Zonal, n.r.), elaborare plan urbanistic de detaliu și obținere autorizație de construcție pentru un bloc de locuințe colective cu regim de înălțime P^5E (parter plus cinci etaje, n.r.), spații comerciale, prestări servicii și alimentație publică la parter, locuri de parcare, sistematizare verticală, împrejmuire, racorduri și branșament la utilități”.

Directoarea Serviciului de urbanism din cadrul Pri­măriei municipiului Suceava, Cerasela Bejenaru, a declarat că deocamdată aceasta este prima solicitare pentru construirea de blocuri în zona Metro, iar ce­rerea va trebui să fie analizată în Co­­­misia de urbanism a Consiliului Lo­cal Suceava.

Cum poate fi transformată o pârloagă într-un cartier, cu exemplul dat de senatorul Stan

La începutul deceniului trecut a iz­buc­nit scandalul terenurilor de la “Me­tro”, numite așa pentru că prima in­­­vestiție realizată în zonă a fost magazinul Metro. O anchetă a procurorilor anticorupție nu s-a soldat cu niciun fel de rezultat, deși erau invocate la vremea respectivă nume cu greutate – oameni politici, persoane din staff-urile admi­nistrației publice județene și locale, șefi ai unor servicii deconcentrate, polițiști și magistrați. S-a considerat că afacerea cu terenurile de la Metro se încadrează sub limita responsabilității penale, iar subiectul a fost închis. A urmat însă specula imobiliară. Terenurile cum­pă­rate pe bani puțini de la acționarii Sta­țiunii de Cercetări Agricole au fost re­­vândute la prețuri din ce în ce mai mari, până când, prin 2008, criza economică mondială a pus pe chituci și piața imobiliară de la Suceava. Cei care au apucat a vinde au mulțumit proniei cerești pentru că i-a inspirat, cei care au cumpărat s-au trecut cu proprietăți nefolosibile pentru care au plătit un purcoi de bani.

Acum zece-cincisprezece ani, Pri­măria Suceava se afla într-o criză imobiliară adâncă. Se spera atunci că cele 86 de hectare, indiferent cine sunt proprietarii, vor fi folosite pentru construirea unui nou cartier, de vile. S-a rea­lizat și un proiect de Plan Urbanistic Zonal, care cuprindea toate dotările necesare unei noi zone rezidențiale – străzi, trotuare, utilități, spații verzi, lo­curi de parcare etc. Doar că proprietarii parcelelor, care își epuizaseră, mulți dintre ei, economiile cumpărând fie­care metru pătrat de pământ la prețuri neașteptat de mari, n-au vrut să cedeze niciun centimetru pătrat din ceea ce au cumpărat. S-a scurs astfel un deceniu și jumătate de la marele “boom” imobiliar de la Metro, s-a construit doar pe marginea șoselei, iar terenul din spate a redevenit pajiște pentru turmele de oi ale gospodarilor din zonă. In acest context, solicitarea lui Ioan Stan, acum senator PSD de Suceava, de a obține avizul de urbanism pentru construirea unui prim bloc de locuințe cu șase nivele în zonă, cu acceptul cedării terenului ­afe­rent realizării unei rețele stradale, poate fi de bun augur, deși parlamentarul su­cevean nu s-a arătat foarte încântat de acest gen de publicitate. Există însă po-sibilitatea ca, prin puterea exemplului, Ioan Stan să-i determine și pe alții să accepte cedarea unei părți din terenul de­ținut pentru ca zona “Metro” să devină în anii următori un cartier nou al municipiului, să depășească statutul actual de pârloagă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. Dati-va demisia

    Primaru accepta negresit, ca lui ii plac blocurile, betoanele…chiar si fara locuri de parcare, terenuri de joaca si de sport , etc

  2. Asta înseamnă, printre altele, că PSD nu se va opune, în Consiliul Local Suceava, să se construiască un bloc unde vrea fiul primarului PNL al Sucevei.
    Totuși, gheața a fost spartă de alții în zona Metro. Alții de la PSD și mă refer la fam. Mandachi cu Imperium ș.a. E drept că aveau teren la drumul principal și nu mai era nevoie să cedeze teren municipalității ca să facă o stradă.
    Din banii noștri va face dl Stan o stradă pentru afacerea domniei sale. Desigur, nu se gândea nimeni că dl Stan este în stare să facă lucruri gratuite. Pentru comunitate, mă refer.