Tuesday , December 6 2022

Senatorul Iordache, singurul pacient preluat anul acesta din județul Suceava de elicopterul SMURD

Senatorul Virginel Iordache, diagnosticat cu endocardită, este singurul caz de anul acesta pentru care a fost deplasat la Suceava elicopterul SMURD. In tot anul trecut au fost doar cinci cazuri preluate din județul nostru, fiind vorba de pacienți cu:  anevrism abdominal, secțiune de coloană lombară, un copil și un adult cu arsuri peste 50% din suprafața corporală și un caz anevrism cerebral. Ultima dată când UPU Suceava a solicitat elicopterul SMURD  a fost în noiembrie 2018, pentru preluarea Larisei, fetița jandarmeriței ucise pe trecerea de pietoni de la Tribunal. Atunci însă elicopterul nu a putut veni din cauza vremii, așa că fetița aflată în comă, cu prognostic extrem de rezervat, a fost dusă la București cu o ambulanță

JUP (www.jup.ro)
JUP (www.jup.ro)

Cazul senatorului PSD Virginel Iordache, transferat săptămâna trecută cu elicopterul de la Suceava la București, având simptomele unei afecțiuni care putea fi tratată foarte ușor și la Spitalul Judetean, scoate din nou la iveală corupția și abuzurile din sistemul medical românesc. În cursul zilei de joi, la o zi după ce OBIECTIV a prezentat scandalosul caz, toate mărimile sănătății românești au inundat facebook-ul și redacțiile cu comunicate care mai de care mai savante, în care încercau să explice celor care mai au puterea să-i creadă că prioritățile avute în vedere la aprobarea zborurilor elicopterelor SMURD sunt perfecte și că, în viziunea lor, medicii au avut tot dreptul să solicite acest zbor pentru senatorul Iordache.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat joi, într-o lungă postare pe Facebook, că personal nu are nicio implicare în caz și a înșiruit pentru noi, profanii, o lungă listă de proceduri și criterii după care se alocă zborurile elicopterelor SMURD. Pe scurt, concluzia șefului DSU : totul merge ca uns, regulamentele sunt clare și ferme. Ba chiar, Raed Arafat a și explicat public că prezentarea acestui caz poate fi periculoasă pentru că alți medici vor fi timorați și nu vor îndrăzni să mai solicite transferul cu elicopterul pentru pacienți.

Şi ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a arătat joi foarte convinsă că procedurile au fost respectate și că pacientul Iordache merita acest transfer. Şi, încercând să pună lucrurile la punct, Pintea deturnează discuția cu tupeu, prezentându-l pe Virginel Iordache drept o biată victimă a bătăliilor politice:  «Probabil că, dacă nu era de la PSD, ar fi fost altfel prezentat cazul», a susținut ieri ministrul Sănătății.

Despre declarațiile și amenințările rostite cu voce stinsă și plânsă de senatorul Iordache, prin care ne explica cât de gravă îi era starea și cum îl răpunea boala dacă nu venea zburătoarea să-l ducă la București, nu mai spunem nimic, ca a râs destul o țară întreagă.

Cu abuzurile și matrapazlâcurile politicienilor suntem toți obișnuiți și sătui de ele până peste cap. Dar, parcă, nimic nu ne doare mai tare decât atunci când ele se petrec în năpăstuitul domeniu al Sănătății. Suntem intoxicați non-stop cu cifre, sume, grafice și explicații despre cât de bine funcționează totul, cum au crescut până la cer lefurile în Sănătate și cum corupția din sistem, dacă n-a murit ieri, sigur mâine o să-și dea duhul.

Ştim toți că nu e așa. Chiar dacă speram că poate se vor întâmpla minunile astea, orice urmă de optimism îți piere când auzi că un politician oarecare, dintr-un județ oarecare, nervos și cu tupeu reușește să dribleze toate regulamentele prezentate ca fiind foarte stricte, doar pentru că el consideră că suferin]a sa e mai cu moț decât a bolnavilor de rând. Şi, mai grav, în apărarea “fentei” tupeiste sar toate mărimile Ministerului Sănătății, pentru că, probabil, toți știu că ce s-a întâmplat în acest caz e mai mult decât imoral.

În acest an, elicopterul SMURD a transferat un singur pacient de la Suceava: politicianul Virginel Iordache

Nu știm cum vor explica șefii din Sănătate  zborul de pe 16 mai, prin care pacientul Virginel Iordache, diagnosticat cu endocardită, a fost transferat la București. Ce argumente vor aduce pentru a susține că politicianul a fost cel mai grav caz medical din județul Suceava în 2019, drept pentru care s-a dispus pentru prima dată în acest an un zbor al elicopterului SMURD către Suceava?

Probabil că sunt convinși că starea de sănătate a politicianului a fost la fel de gravă ca a celorlalte 5 (doar cinci) cazuri de anul trecut în care elicopterul roșu a preluat pacienți de la Suceava. Într-adevăr, acei oameni erau în stare gravă. Conform Unității de Primiri Urgențe Suceava, a fost vorba de un caz de anevrism abdominal, un caz în care pacientul suferise o secțiune de coloană lombară, un copil și un adult cu arsuri peste 50% din suprafața corporală și un caz de anevrism cerebral.

Ultima dată când Suceava a solicitat intervenția unui elicopter SMURD a fost în noiembrie 2018. Era absolut necesară transferarea la București a micuței Larisa, fetița jandarmeriței Irina Cristina Airinei, ucisă de o mașină pe trecerea de pietoni din fața Tribunalului Suceava. Micuța de un an și jumătate era în comă, cu un prognostic extrem de rezervat. Larisa a avut însă ghinion, a fost transferată la București cu ambulanța, pentru că nu au permis condițiile meteorologice deplasarea elicopterului SMURD la Suceava.

Deci, din noiembrie 2018 până în 16 mai 2019, niciun alt elicopter SMURD nu a fost  chemat la Suceava. (C.R.; T.A.)

Vezi si

Gheorghe Flutur, pe șantierul DJ 178, care leagă Humoreni de Bălăceana: Legăm Valea Solonețului de Ilișești, Ciprian Porumbescu și Măzănăești

În cursul zilei de marți, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a inspectat șantierul de …

One comment

  1. Sunt camera in spital. Sa faca imaginile publice pentru ca eu platesc CAS. Trebuia chemata politia ..se crede cretinul special.