Thursday , April 25 2024

Senatorii suceveni parcă au cerut să fie aleşi pentru a sărăci

Declaraţiile de avere ale reprezentanţilor electoratului sucevean în Senat depuse la jumătatea anului şi aferente anului trecut ar putea să producă îngrijorări în rândul alegătorilor. Acestea lasă a se înţelege faptul că unii dintre senatori sunt mai săraci decât erau înainte de a cere să le fie acordată încrederea să îi reprezinte pe suceveni la Bucureşti, lucru greu de crezut de către masele largi electorale  

 
senatori [800x600]

Până la jumătatea acestui an parlamentarii au trebuit să depună declaraţiile de avere şi de interese, conform Legii 76 din anul 2010, prin care s-a stabilit obligativitatea aleşilor parlamentari de a depune la camerele unde au fost aleşi – Senat sau Camera Deputaţilor,   declaraţii de avere sau de interese. A fost o presiune publică anterioară care a influenţat votarea acestei legi care, după cinci ani, pare să îşi fi încheiat misiunea
Judeţul Suceava are în Senatul României, cinci senatori. Niciunul dintre aceştia nu s-a îmbogăţit în actuala legislatură, mai toate obligaţiile  “civile” ale acestora, rezultând din angajamente vechi, dinainte de a deveni demnitari. Sunt comice uneori, şi nu vom repeta acest lucru, anumite atitudini ale unor dintre distinşii senatori suceveni care au făcut exces de zel în raportarea unor situaţii, încercând să trimită spre ridicol câte o solicitare din declaraţia de avere, introducând în aceasta informaţii minore dar şi faptul că, în mod ruşinos pentru mass-media locală, aflăm care este numele adevărat al unui ales în funcţia de senator, adică ce nume de familie are şi care îi este numele de botez.
Senatorul Ovidiu Donţu se laudă că este acţionar la Bucovina Turism, firma lui Severin Tcaciuc
Senatorul PSD Ovidiu Donţu nu a făcut nicio afacere ca parlamentar, de când a fost ales în noiembrie 2012, dacă nu pot fi cumva să fie interpretate ca afaceri renunţarea la acestea. Ovidiu Donţu a candidat din partea USL pe colegiul uninominal 3 unde sunt arondate mai toate localităţile din zona de sud-est a judeţului Suceava (zona municipiului Fălticeni şi împrejurimile acestuia, n.r.). Situaţia patrimonială a lui Ovidiu Donţu nu s-a modificat semnificativ, el şi soţia sa rămânând în continuare proprietari pe majoritatea imobilelor  menţionate în declaraţiile de avere depuse şi înainte de a ajunge senator.
A intervenit între timp vânzarea unor părţi sociale ale Farmaciei Carmina care a dus la deschiderea unui cont bancar nou la BCR pentru 66.500 de euro, un împrumut  acordat de Ovidiu Donţu către Camera de Comerţ şi Industrie, instituţie unde a deţinut funcţii de conducere, care a crescut la un moment dat de la  64 la 75 de mii de lei. Aceste venituri erau, la sfârşitul anului trecut, conform declaraţiei de avere depuse zilele trecute la Senat, de domeniul trecutului. Conform noii declaraţii de avere, Ovidiu Donţu, împreună cu soţia, deţine în Suceava un apartament, din 1994 de 42 mp; un altul din 2002 de 63 mp; un microapartament tot din 2002 de 29 mp; un microapartament din 2006 de 29 mp. A adăugat în proprietate un apartament de 120 de metri pătraţi cumpărat din vânzarea părţilor sociale de la farmacia mai sus amintită, achiziţie făcută împreună cu soţia. Nu are maşină, nu deţine bijuterii şi a înstrăinat în anul 2014 un apartament în Botoşani, pentru suma de 27.000 de euro. Are acum 30.000 de euro în bănci, un card de 3.000 de euro, acţiuni la SAFI de 61 de euro şi o asigurare de 2229 de euro la AEGON, scadentă în 2029. Senatorul PSD a ţinut să explice, chiar dacă nu era obligat să o facă, faptul că deţine plasamente în valoare de 500 lei la Apullum SA şi de 100 RON la Bucovina Turism SA. Oricum, prin dorinţa dânsului de a epata în declaraţia de avere am aflat cu acest prilej că senatorul este coacţionar cu legenda vie a evaziunii fiscale sucevene Severin Tcaciuc, personaj aflat de mai mulţi ani pe lista celor mai căutaţi români de către Interpol. De altfel, în declaraţia de interese ale senatorului Donţu este precizat atât interesul său de 500 de lei de  la Apullum SA Alba Iulia cât şi cel de 100 de lei de la Bucovina Turism SA.
Senatorul PSD Neculai Bereanu trăieşte doar din indemnizaţie şi circulă prin colegiu şi prin ţară cu un Logan cumpărat în leasing
Senatorul PSD pentru zona de munte a judeţului Suceava, Neculai Bereanu, este un parlamentar care a fost văzut la îndeajuns de multe acţiuni publice, nu a epatat prin prezenţele sale şi nici nu a rupt “gura târgului”, prin declaraţii pline de fast. Poate că nici nu avea cum, dacă aruncăm o scurtă privire asupra declaraţiei sale de avere, care nu prea seamănă cu cea a unui senator sau cu ceea ce ne închipuim că ar trebui să însemne un senator al României din punct de vedere al averii sale. Senatorul Neculai Bereanu nu are pământ, nu are clădiri, are doar un automobil Dacia Logan, achiziţionat în anul 2013, printr-un contract de ipotecă mobiliară. Pe româneşte, în leasing.
Nu deţine bijuterii şi nici obiecte de artă în valoare mai mare de 5.000 de euro, nu are bunuri înstrăinate de peste 3.000 de euro, nu are active financiare, nu are plasamente ori investiţii de peste 3.000 de euro. Are în schimb datorii – peste 50.000 de lei  la BRD pentru Loganul pe care l-a cumpărat în 2013 şi un credit persoană fizică de 5.000 de euro la aceeaşi bancă. Venitul sigur şi unic declarat în declaraţia de avere a senatorului Neculai Bereanu este cel rezultat din indemnizaţia de parlamentar, acesta fiind în valoare de 58.908 lei, anul trecut. In declaraţia de interese, senatorul sucevean a arătat că este acţionar 100% la firma NEK INDUSTRI SRL, cu părţi sociale însumănd 50.000 lei.
Gheorghe Flutur şi-a pus averea pe urmaşi
Senatorul PNL de Suceava, ales în 2012 la al treilea mandat în camera superioară a Parlamentului României, şi-a conservat în cea mai mare parte declaraţia de avere pe care a depus-o la alegerile anterioare. Patru terenuri  în intravilanul oraşului Gura Humorului, obţinute pe parcursul anilor 1990 – 1999, prin cumpărare, a câte 8 ari, 32 ari, 6 ari şi 83 de ari fiecare au fost cumpărate în oraş. In extravilanul comunei Mănăstirea Humorului familia Flutur a cumpărat o suprafaţă de 12 ari în anul 1996 iar în 2005, o altă suprafaţă de 80 de ari.
In Gura Humorului, senatorul Gheorghe Flutur a declarat o casă de 150 de metri pătraţi ridicată în 1992 care a fost trecută pe numele fiului său, Cristian Flutur. O altă casă de locuit, cumpărată în 1999 în suprafaţă de 100 de metri pătraţi, a fost trecută pe numele fiicei sale, Cristina. La capitolul auto, senatorul Gheorghe Flutur rămâne în continuare fidel aceleiaşi maşini Audi din 2002, primită ca donaţie din partea cumnatului său din Germania, care se regăseşte în toate declaraţiile de avere pe care Gheorghe Flutur le-a semnat de la introducerea legislaţiei în domeniul declaraţiilor de avere. Senatorul Flutur declară că nu a a înstrăinat în anul ce a trecut bunuri mai valoaroase de 5.000 de euro, nu are economii ori active financiare ori plasamente ce depăşesc 5.000 de euro, nu are acţiuni producătoare de venit ce depăşeşte această sumă singurul venit fiind cel din activitatea de senator – 64.368 de lei în anul trecut.
In declaraţia de interese sunt trecute funcţiile politice pe care le deţine – cea de secretar general al Partidului Naţional Liberal şi cea de copreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Suceava.
Senatoarea Steliana Miron şi-a conservat veniturile de la un an la altul
Senatoarea PNL din zona de munte a judeţului Suceava, Vasilica Steliana Miron, aleasă pe listele PPDD la alegerile din toamna anului 2012, care şi-a orientat ulterior opţiunile politice către PNL, are mult mai puţine lucruri de arătat şi pe declaraţia de avere dar şi pe cea de interese, după doi ani şi mai bine de mandat. Steliana Miron, avocat de profesie şi cu soţul, Cătălin Miron,  executor judecătoresc la Rădăuţi, este în continuare un demnitar care nu trebuie să apeleze la credite pentru a-şi rezolva cheltuielile de reprezentativitate. Personal sau împreună cu soţul ei, senatoarea Steliana Miron deţine două loturi, de câte 860 de metri pătraţi, respectiv 2.400 metri pătraţi în intravilanul municipiului Rădăuţi, suprafeţe achiziţionate în 2004, respectiv 2007. Soţii Miron deţin înpreună o locuinţă de 281 metri pătraţi, ridicată în 2006 prin construcţie proprie. Conduce în continuare un Mitsubishi – Grand Cherokee fabricat în 2009, obţinut prin cumpărare. Senatoarea Vasilica Steliana Miron a mai declarat pe site-ul Senatului României şi faptul că deţine bijuterii achiziţionate în perioada anilor 2000 – 2014 în valoare estimată de 49.600 de euro. Nu a completat nimic la capitolul declaraţii de interese.
Veniturile senatoarei, de 60.372 de lei în anul 2014 au fost completate de cele ale soţului ei, Cătălin Miron, care a încasat, în urma exercitării profesiei de executor judecătoresc, un onorariu care anul trecut s-a ridicat la 53.338 lei.
Senatorul sucevean Neagu Mihai, studiu de caz pentru politica naţională
Faptul că un senator sucevean al cărui nume a fost mai des pomenit în ultima perioadă a fost lăsat spre urma acestei scurte analize a declaraţiilor de avere şi de interese postate pe site-ul Senatului României, nu are nicio legătură cu importanţa sa pe scara aleşilor neamului. Totul pleacă, în mod greu de înţeles pentru multă lume, de la o chestiune care, dacă ar fi fost din start clarificată, nu ar mai fi reluată acum. Concret, este vorba despre senatorul Mihai Neagu. Avocat de profesie, practicant în baroul Rădăuţi, a candidat în cadrul USL Suceava pe lista scurtă a Partidului Conservator, şi-a dat demisia de acolo, când USL s-a prăbuşit, s-a declarat independent, a bătut la porţile UNPR, a fost primit, a plecat apoi de acolo şi a cerut să primească oploşeală la partidul încă neconfigurat al fostului preşedinte al PSD şi prezidenţiabil Mircea Geoană, acesta l-a primit cu braţe deschise şi l-a numit chiar şef în structura sa politică pe cale de înfiinţare, a acceptat chiar invitaţia lui Neagu la Suceava pentru a fi anunţată înfiinţarea în judeţ a structurilor politice  ale “Partidului Social Românesc” unde acelaşi Neagu ar fi trebuit să fie fie vioara întâi. Este ştiut deja cum senatorul Neagu, şi vom vedea mai încolo de ce insistăm pe acest nume, altcumva cu rezonanţe istorice, l-a trădat pe Mircea Geoană după doar două sau trei zile şi, depunând armele în faţa liderului Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) – actualul vicepremier Gabriel Oprea – a obţinut, pentru actul de bărbăţie politică de care a dat dovadă, slujba de preşedinte a organizaţiei judeţene UNPR Suceava, după ce liderul anterior, constructorul în fapt al structurii politice UNPR în judeţul nostru, Cătălina Vartic, a fost mazilită.
Nu neapărat această dovadă de prezenţă de spirit politică din partea senatorului de Rădăuţi ar fi trebuit să fie prezentată opiniei publice, în acest context. Aici vorbim doar despre o inadvertenţă onomastică şi despre gândurile unui senator de Suceava, pentru viitorul apropiat. Mai întâi, spre stupoarea multora dintre cei care nu l-au cunoscut de aproape dar l-au acceptat ca demnitar ales, avocatul are numele de botez Neagu şi numele de familie Mihai. Deci, după regula instituită deja pentru personalităţi, îl vom denumi de acum încolo senatorul Neagu Mihai şi nu viceversa. Datele acestea erau la dispoziţia opiniei publice chiar şi pe site-ul Senatului, dar cine să-i caute amiciţia pe paginile de internet ale Parlamentului ori pe reţelele de socializare.
Conform ultimei declaraţii de avere, Neagu Mihai deţine împreună cu Carmen Mihai 300 de metri pătraţi în Gura Humorului, începând cu 1978. Din 2005, senatorul Mihai mai deţine încă 7600 de metri pătraţi în oraşul Siret, împreună cu Rosensweig Luminiţa. Iar din 2004, parlamentarul Mihai este deţinătorul unei suprafeţe de 1000 de metri pătraţi în localitatea Galbenu, din judeţul Brăila.
Cât priveşte clădirile deţinute, senatorul Mihai are o casă construită în 1982 împreună cu doamna Mihai Carmen, o casă de 100 de metri pătraţi construită în Siret în 2005 împreună cu doamna Rosensweig Luminiţa dar şi o altă casă de 200 de metri pătraţi în localitatea Galbenu – Brăila, unde el este proprietar 100%. Conduce o maşină Crysler, cumpărată, fabricată în 2007. Nu are bijuterii, tablouri sau alte asemenea, nici active financiare, nici economii, nici plasamente, nici alte activităţi care să-i aducă venituri, are o datorie la BRD, scandentă în 2018 de 37.000 de euro, nu a primit cadouri în valoare mai mare de 5.000 de euro iar singurul său venit este cel de senator, însumând anul trecut 59.647 de lei net.
Senatorul Mihai s-a pripit atunci când la începutul acestei luni a precizat în declaraţia de interese că deţine funcţia de “vicepreşedinte al Partidului Social Românesc”.
La scurtă vreme, după ce l-a abondonat pe Mircea Geoană a obţinut o funcţie similară în UNPR, a făcut rost de o organizaţie judeţeană gata făcută şi, de ieri, mai în glumă mai în serios, poate fi considerat  unul dintre cei mai importanţi oameni politici din judeţ, de vreme ce şeful său de partid, Gabriel Oprea, va fi o bucată de vreme premier al României. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …