Friday , April 19 2024

Senatori care trăiesc doar cu aer, alţii fără proprietăţi dar şi alţii cu mici afaceri, conform celor mai noi declaraţii de avere

senatori4

Senatorul Neculai Bereanu nu are casă şi maşină. Altul nu a realizat venituri – senatorul PC Mihai Neagu nu şi-a trecut în declaraţia de avere nici măcar veniturile pentru care a luptat – cele derivate din calitatea sa de parlamentar u senatoarea PP-DD Steliana Miron şi-a cumpărat un Mitsubitshi – Grand Cherokee fabricat în 2009.  Ovidiu Donţu a scos ceva bani din vânzarea unor părţi sociale ce le va avea la o farmacie – 66.500 de euro. Senatorul Gheorghe Flutur nu a câştigat dar nici nu a pierdut nimic de la precedenta declaraţie de avere

 
Cele mai recente declaraţii de avere ale senatorilor suceveni sunt surprinzătoare, cel puţin în câteva cazuri care contrastează flagrant cu imaginea pe care mulţi dintre cetăţenii Sucevei o au despre parlamentari, fie ei deputaţi sau senatori. Judeţul Suceava, fiind unul din cele mai mari ca întindere şi ca populaţie din România, are un număr de patru colegii uninominale de senator. In mod obişnuit, ar fi trebuit să fie câte un mandat pe fiecare colegiu, numai că în condiţiile rezultatelor electorale de la finele lui 2012 şi a prevederilor legale, la unul din colegii s-a aplicat o dublare a mandatului, astfel că judeţul Suceava este reprezentat de cinci senatori în aşa numita cameră superioară a Parlamentului. Este vorba despre Neculai Bereanu, Ovidiu Donţu, Gheorghe Flutur, Steliana Miron şi Mihai Neagu. De menţionat că toţi senatorii trebuie să depună o declaraţie de avere şi una de interese la începutul mandatului pe care trebuie să le actualizeze, periodic.
Senatorul PSD Neculai Bereanu, fără proprietăţi, cu împrumuturi şi ceva venituri din vânzare de mere
Primul senator sucevean din cei cinci anterior menţionaţi este mebru PSD, a candidat din partea USL pe colegiul uninominal 1 în care sunt arondate aproape toate localităţile din zona de munte a judeţului şi, ca de altfel toţi senatorii USL, a obţinut mandatul întrunind mult peste 50%^1 din opţiunile electoratului. Este însă foarte interesant faptul că pe declaraţia de avere a senatorului Neculai Bereanu nu figurează niciun teren, nicio casă, fie ea una doar de vacanţă şi nici măcar o amărâtă de garsonieră, la fel cum nici măcar un autoturism vai de el nu apare în respectriva declaraţie de avere. Sunt doar trecute împrumutul pentru firma Nek Industri, o datorie de zece mii de euro la o persoană fizică, precum şi veniturile din vânzare de mere, altminteri semnificative: 60 de mii de lei.
Senatorul PSD Ovidiu Donţu a făcut o mică afacere cu părţile sociale de la Farmacia “Carmina”
Cel de-al doilea senator sucevean, în ordinea numelor de famillie, este Ovidiu Donţu care, de asemenea, este membru marcant al PSD şi a candidat din partea USL pe colegiul uninominal 3 unde sunt arondate mai toate localităţile din zona de sud-est a judeţului Suceava. Situaţia patrimonială a lui Ovidiu Donţu nu s-a modificat, el şi soţia sa rămânând în continuare proprietari pe aceleaşi imobile menţionate în declaraţiile de avere depuse chiar şi înainte de a ajunge senator. In schimb, vânzarea unor părţi sociale ale Farmaciei Carmina a dus la deschiderea unui cont bancar nou la BCR pentru 66.500 de euro. De asemenea, împrumutul acordat de Ovidiu Donţu la Camera de Comerţ şi Industrie, instituţie unde a deţinut funcţii de conducere, a crescut de la 64 la 75 de mii de lei. Veniturile de la respectiva instituţie trecute în ultima declaraţie de avere, dar menţionate ca fiind încasate în anul fiscal precedent, adică în 2012, depăşeşsc 160 de mii de lei. In declaraţia de avere sunt menţionate şi alte venituri din anul 2012 cum ar fi cele de aproape 29 mii lei ca director la Cancelaria prefectului, dar şi 1.809 lei venituri de la Senatul României. Conform declaraţiei de avere, Ovidiu Donţu, împreună cu soţia, deţine în Suceava un apartament, din 1994 de 42 mp; un altul din 2002 de 63 mp; un microapartament tot din 2002 de 29 mp; un microapartament din 2006 de 29 mp; un apartament în Botoşani din 2008, de 52 de metri pătraţi. Are active financiare la Eureko Asigurare – Rezerva ta din 2002 în valore de 2.229 lei şi un certificat de investitor la Safi din 1995, de 61,72 lei. Are economii în bănci de 80.000 de lei, plasamente la Donexpert SRL de 200 de lei, la Farmacia Carmina SRL de 100 de lei, la Apulum SA de 500 de lei, la Bucovina Turism SA de 500 de lei, iar la Imprumut CCI de 56.285 de lei. Are şi datorii – 15.000 de euro, la BCR.Ovidiu Donţu este avocat membru al Baroului Suceava în prezent autosuspendat, membru al Colegiului Consilierilor Juridici din Suceava.
Nimic nou în declaraţia de avere a lui Gheorghe Flutur
Al treilea senator sucevean, în ordinea prezentată mai sus, este Gheorghe Flutur, un membru marcant al PDL şi care a candidat din partea ARD pe colegiul uninominal 2 – probabil cel mai compact şi omogen colegiu din judeţ, cu localităţi din apropierea municipiului Suceava. Si în cazul acestuia, situaţia patrimonială rămâne neschimbată, fiind menţionate aceleaşi terenuri deţinute în Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului împreună cu copii săi, casa construită pe numele fiului său, în 1992, în Gura Humorului şi cea cumpărată pe numele fiicei sale, în aceeaşi localitate, în 1999. De asemenea, a rămas menţionat acelaşi autoturism Audi primit în 2002 de la o rudă din Germania. In ce priveşte veniturile înregistrate în anul fiscal precedent, inclusiv din prima parte a mandatului de senator, acestea par destul de modeste şi anume 38.182 lei.
Familia senatorului Steliana Miron se descurcă bine, cu bani din avocatură, din executări şi mai nou, din indemnizaţia de parlamentar
Al patrulea senator sucevean este Steliana Miron, care a candidat în colegiul 1 din partea PP-DD şi fiindcă acest partid a obţinut un număr suficient de mare de voturi la nivel de judeţ încât să poată aspira, la redistribuiri, pentru un mandat de senator, a fost nevoie să fie atribuit un al cincilea mandat. Pentru că numărul cel mai mare de voturi al PP-DD a fost obţinut în colegiul senatorial 1, atunci candidatul acestui partid în respectivul colegiul – avocata Steliana Miron a primit un mandat în urma fazei naţionale de redistribuire. Ca şi în cazul lui Ovidiu Donţu şi a lui Gheorghe Flutur, situaţia patrimonială a Stelianei Miron nu a fost modificată, în declaraţia de avere din iunie figurând aceleaşi terenuri din Rădăuţi care erau trecute în declaraţia de avere de la preluarea mandatului şi, de asemenea, aceeaşi casă construită în 2006, tot în Rădăuţi. De asemenea, Steliana Miron este proprietara unui autoturism Mitsubitshi – Grand Cherokee fabricat în 2009. Veniturile din profesia de avocat menţionate în prima declaraţia de avere erau de 10.600 de lei, pe când veniturile menţionate în declaraţia de la jumătatea anului în curs pentru anul precedent erau de 12.881 lei. In declaraţia de avere a fost menţionată şi veniturile de 1.809 lei din indemnizaţia de senator. In ce priveşte veniturile soţului, care este executor judecătoresc, în declaraţia de avere de la începutul mandatului era menţionată suma de 201 mii lei, pe când în declaraţia de avere de la jumătatea lui 2013 era menţionată suma de 157 de mii lei.
Senatorul PC Mihai Neagu nu şi-a trecut în declaraţie nici măcar veniturile pentru care a luptat – cele derivate din calitatea sa de parlamentar
O situaţie aparte este, cel puţin din ce reiese din cele menţionate în declaraţia de avere, la senatorul PC Mihai Neagu. El a fost ales în colegiul uninominal 4 – localităţi arondate de la Dumbrăveni până la Ulma şi de la Siret la Solca. Conform celor menţionate în declaraţia de avere depusă la mijlocul acestui an, senatorul Mihai Neagu nu ar fi încasat niciun leu. Nu a trecut nici indemnizaţia încasată nici pentru finele anului trecut ca senator, nici veniturile încasate din alte activităţi fie din acest an, fie din anul fiscal precedent, aşa cum este specificat în formularul declaraţiei de avere. De menţionat că în prima declaraţie de avere depusă la începutul mandatului, la rubrica venituri a fost trecută suma de 70 de mii de lei din asistenţă juridică, el fiind de profesie avocat. Oricum, colegii lui de la USL comentează că dânsul ar putea să “dea pe faţă” banii primiţi de la Parlament, care sunt oricum fiscalizaţi, netrebuind decât, cu excepţia indemnizaţiilor, să explice pentru ce au fost cheltuiţi. Concluzia este simplă. Politicienii cu experienţă ştiu ce trebuie să conţină o declaraţie de avere, având mai multă experienţă în demnitariat ori funcţionariat public, în vreme ce nou veniţii, chiar dacă au ajuns în Senatul României la vârsta tinereţii, nu ştiu cum să se descurce în faţa unor formulare pe care trebuie să le completeze, teoretic de mână, privind declaraţiile de avere şi interese. Oricum, cineva ar putea face o analiză grafologică a acestor declaraţii olografe şi va constata că, măcar caligrafia aleşilor ajunşi la o anumită vârstă este mai bună decât a generaţiei de politicieni crescuţi şi formaţi în mileniul informatic. (D.P.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. Daca se analizeaza cu simt de raspundere si se aprofundeaza declaratiile de avere ale celor 4 “politicieni” se va constata ca sunt falsuri grosolane si incalca prevederile Codului Penal.Dar cine sa faca aceasta treaba migaloasa pentru ai dovedi de necinste?