Sunday , December 4 2022

Semne de revenire economică în judeţ, confirmate de Registrul Comerţului

registru

Numărul agenţilor economici a crescut, în primele patru luni, cu aproape 6,5%. Suspendările de activitate au scăzut cu 42%, dizolvările cu 32% iar numărul firmelor intrate în insolvenţă a fost mai mic, până pe 30 aprilie a.c., cu 46,6% faţă de intervalul corespunzător al anului trecut

Pe lângă semnalele încurajatoare date de Direcţia Judeţeană de Statistică în ultimele luni, privind evoluţia economică a judeţului Suceava, o altă instituţie transmite mesaje similare. Este vorba despre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), cea care centralizează date din fiecare judeţ, privind de această dată evoluţia economiei doar prin prisma numărului de agenţi economici aflaţi înscrişi în evidenţe şi problemele de natură juridică pe care le au. ONRC publică lunar, pentru perioada anterioară, date privind numărul agenţilor economici activi, înmatriculări de firme într-un anumit interval, suspendări, radieri sau dizolvări ale acestora precum şi o statistică a societăţilor comerciale intrate în insolvenţă.
Ultima statistică, publicată la sfârşitul lunii mai a acestui an pe site-ul ONRC şi aferentă intervalului 01 ianuarie – 30 aprilie a.c., relevă per ansamblu o evoluţie pozitivă a acestor cifre, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2013, la unele capitole, acest trend fiind superior mediei naţionale.
Putem începe totuşi cu o constatare negativă, în ceea ce priveşte numărul înmatriculărilor de “profesionişti” cum sunt denumiţi în statistica ONRC – persoane fizice autorizate (PFA) şi persoane juricice (PJ). Conform site-ului instituţiei, în intervalul 01.01 – 30.04. 2014, au fost înscrise 812 de agenţi economici, mai puţin cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înscriseseră 833 asemenea entităţi. Procentul este totuşi mai mic decât cel naţional, unde scăderea la acest capitol a fost de 10,86%.
Această scădere nu a condus însă la o diminuare a numărul agenţilor economici funcţionali din judeţul nostru, în condiţiile în care în celelalte luni ale anului trecut, înmatriculările de “profesionişti” au fost îndeajuns de mari încât să contrabalanseze această mică scădere. Astfel, la data de 30 aprilie a.c., erau înregistraţi la ONRC în judeţul Suceava un număr de 22.331 de agenţi economici activi – 8.918 PFA şi 13.413 Persoane Juridice, cu 6,46% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, când aveam doar 20.975 agenţi economici activi – 7.953 PFA şi 13.022 PJ. Dacă ne raportăm la nivel naţional, unde numărul profesioniştilor activi au crescut de la 1.025.278 la 1.083.579, constatăm că creşterea la Suceava, de 6,46% a fost superioară mediei naţionale, de 5,63%.
O scădere foarte mare s-a produs, în primele patru luni ale anului, la capitolul suspendări de activitate, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 256 la 148 de firme, o scădere de 42,8%. De asemenea, la capitolul dizolvări de activitate, scăderea a fost în acelaşi interval, de 32,5%, de la 197 de cazuri, la 133. In ceea ce priveşte radierile de societăţi comerciale, a scăzut şi numărul acestora în intervalul comparat, cu aproape 10%, de la 755 la 680. Nici măcar fenomenul insolvenţei nu mai este atât de spectaculos ca anul trecut, în intervalul ianuarie -aprilie 2014 înregistrându-se doar 102 intrări în insolvenţă faţă de 191 în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere cu 46,6%. Se poate astfel constata că, încetul cu încetul apetenţa sucevenilor pentru a intra în afaceri pe cont propriu a revenit, efectele deciziilor luate în timpul crizei economice începute în 2008, an după care, numărul firmelor active s-a diminuat drastic, sub povara căderii în lanţ a unei bune părţi a afacerilor, dar şi a măsurilor luate de guvernările anterioare împotriva micilor afacerişti, cea mai drastică fiind introducerea impozitului forfetar, estompându-se încetul cu încetul. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Patru autoutilitare dintr-o parcare din Șcheia au fost distruse de un incendiu (FOTO, VIDEO)

Duminică seara a fost semnalată izbucnirea unui incendiu la o autoutilitară dintr-o parcare de pe …