Friday , April 26 2024

Seful SIPI Suceava şi cinci poliţişti din Gălăneşti, puşi la pământ de trei hoţi

Plângerile la DNA făcute de trioul de hoţi din zona Rădăuţi – Romică Ungureanu, Ovidiu Cârstean şi Gheorghe Ion Ciotău, arestaţi în vara anului trecut într-un dosar vizând zeci de furturi din locuinţe la cererea procurorilor rădăuţeni, au constituit un pilon important pe care s-a construit dosarul de corupţie ce îl vizează pe fostul şef al SIPI Suceava, comisarul şef Cristian Macsim, pe cei cinci poliţişti de la Gălăneşti dar şi pe renumitul vicovean Vasile Coroamă – Tomuţa, la domiciliul căruia au fost găsite peste 1.500 de pachete cu ţigări cu prilejul percheziţiilor din 22 decembrie anul trecut. Comic este că Tomuţa cumpărase anterior bunuri furate de gaşca celor trei chiar de la sora lui. De meditat este că Gheorghe Ion Ciotău, lider al bandei, fusese reţinut şi arestat cu un an înainte inclusiv pentru furturi de obiecte bisericeşti din Italia, dar a fost lăsat ulterior în libertate 

macsim [800x600]
Fostul şef al SIPI Suceava, comisarul şef Cristian Macsim a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore în data de 22 decembrie 2014
Un dosar finalizat în vara anului trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi ce priveşte un caz clasic de grupare infracţională specializată pe furturi din locuinţe este pe cale să întoarcă pe dos inclusiv anchete ale DNA, dacă o decizie luată în aceste zile de Tribunalul Suceava îşi va urma cursul firesc.
Este de notorietate cazul celor trei hoţi din zona Rădăuţi – Romică Ungureanu, de 30 de ani şi Ovidiu Cârstean, de 28 de ani, din Vicovu de Jos care, alături de Gheorghe Ion Ciotău de 39 de ani din satul de ţigani Vuliva, din Frătăuţii Noi, prinşi în ziua de 18 iunie 2014 de către poliţiştii din Vicovu de Jos – Secţia Gălăneşti şi Vicovul de Sus în urma unei descinderi coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Cei trei erau suspecţi a fi autorii a 40 de furturi în zona Vicov – Gălăneşti – Voitinel, cu un prejudiciu total de peste 200.000 de lei. Insuşi Vasile Coroamă – Tomuţă, vicoveanul incriminat în dosarul tăierii degetului afaceristului rădăuţean Samoil Antemie, a intrat în afacere fără să vrea, cumpărând parte din bunurile furate, parte din acestea chiar din casa sorei lui Tomuţă. Cei trei au fost reţinuţi după ce au fost probate 26 de acte infracţionale, au fost arestaţi la cererea procurorilor rădăuţeni care i-au şi trimis destul de repede în judecată. Trio-ul de hoţi Ungureanu – Cârstean – Ciotău nu a stat însă cu mâinile în sân, în arestul poliţiei, unde au zăbovit cam trei luni, şi nici după aceea, când au fost puşi în libertate, după ce rechizitoriul întocmit de procurorii rădăuţeni a fost trimis în instanţă şi a intrat pe mâna judecătorului de cameră preliminară. Utilizând toate mecanismele puse la dispoziţie de noul Cod de procedură penală, cei trei au reuşit, prin intermediul avocaţilor să depună nu mai puţin de 70 de excepţii, dar şi căteva plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, care au trebuit să fie cercetate şi direcţionate conform legii din camera preliminară a Judecătoriei Rădăuţi, către organele competente. Printre acestea şi DNA Suceava, unde delaţiunile celor trei hoţi au fost luate în considerare şi de la acestea s-a pornit o anchetă care a dărâmat conducerea unui post de poliţie, dar şi pe şeful “paznicilor poliţiştilor” din Suceava, şeful DGA, Cristian Macsim, cum vom vedea în cele ce urmează.
Până atunci, trebuie spus că Judecătoria Rădăuţi a respins în marea lor majoritate excepţiile invocate de cei trei inculpaţi în afară de patru, care au constituit la fel de multe cuie ale lui Pepelea în drumul dosarului în care aceştia erau acuzaţi de furt către judecarea efectivă a acestuia. Parchetul de pe lângă Judecătoria rădăuţeană a făcut contestaţie la Tribunalul judeţean, iar aici s-a stabilit, ieri, că şi cele patru excepţii invocate de cei trei indivizi acuzaţi de furt acceptate în cameră preliminară sunt fără obiect, procurorii rădăuţeni au avut dreptate în conţinutul rechizitoriului şi ca atare Judecătoria Rădăuţi poate da curs judecării pe fond a dosarului în care au fost trimişi în judecată Romică Ungureanu, Ovidiu Cârstean şi Gheorghe Ioan Ciotău.
Poliţiştii de la Gălăneşti şi şeful de la SIPI, “victime colaterale” în războiul dintre hoţii din Vicov şi procurorii rădăuţeni
In data de 22 decembrie 2014, au avut loc mai multe descinderi coordonate de procurorii DNA la locuinţele mai multor persoane din judeţul Suceava. Cea mai importantă la domici-liul lui Cristian Macsim, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, dar şi la cele ale celor cinci lucrători de la Secţia nr.4 de Poliţie Gălăneşti. Cristian Macsim a fost ridicat de mascaţi şi dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, loc unde au ajuns şi mai multe dube ale jandarmeriei încărcate cu ţigări de contrabandă confiscate de procurorii anticorupţie. In acea zi, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore pentru şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, în sarcina căruia s-au reţinut patru infracţiuni de abuz în serviciu. Poliţiştii din Gălăneşti erau de asemenea suspecţi de fapte de corupţie în afaceri cu ţigări. Dincolo de varianta oficială din care rezultă că ofiţerii de la SIPI Suceava făceau verificări tergiversate sau nu de şeful Cristian Macsim, legate de activităţile de contrabandă cu ţigări derulate în zona localităţilor Frătăuţii Noi, Vicovu de Sus, Voitinel şi Vicovu de Jos, în care au fost implicaţi mai mulţi poliţişti de la Secţia nr.4 Poliţie Rurală Gălăneşti încă din anul 2013, rămâne măcar ca subiect de meditaţie faptul că cei trei hoţi reţinuţi de procurorii rădăuţeni au “sifonat” cât au putut legat de poliţiştii din Gălăneşti şi proprietarii locaţiilor pe care le-au “verificat” devenind astfel surse demne de luat în seamă de către procurorii DNA. Exemplul cel mai elocvent îl constituie chiar vicoveanul Vasile Coroamă, celebrul “Tomuţa”, cel care, cum arătam anterior a fost convins de cei trei hoţi isteţi să cumpere chiar bunurile furate din casa surorii sale, unde în ziua de 22 decembrie anul trecut procurorii DNA au descoperit peste 1.500 de pachete cu ţigări ce au fost ridicate cu prilejul descinderii. Dintre toţi, cel mai rău a ieşit comisarul Macsim care şi-a văzut cariera dărâmată în doar câteva ceasuri. Dar pentru că ancheta procurorilor DNA este în desfăşurare, nu ne putem ante-pronunţa.
Acuzaţiile sunt mai complexe decât cele indicate de trio-ul de hoţi sus-amintit, aflându-se ulterior că până şi locurile prin care erau transportate ţigările peste frontiera verde, traseele de deplasare şi locurile de depozitare erau ştiute de poliţiştii din Gălăneşti care nu s-a implicat în combaterea fenomenului infracţional ba mai mult, au prefabricat probe pentru a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la SIPI. S-a arătat atunci că în scopul realizării cercetării abuzive a două persoane de la care s-au aflat detalii cu privire la implicarea poliţiştilor din cadrul Secţie nr.4 Poliţie Rurală Gălăneşti în acte de contrabandă de ţigări, aceştia au creat două dosare penale în care au fost cercetate pentru fapte de furt calificat şi alte fapte anunţate iniţial ca fiind comise de autori necunoscuţi, exact persoanele care au furnizat informaţii despre implicarea lor, fiind astfel constituite două dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Inţelegem acum că ar fi vorba chiar despre persoanele care fac obiectul demersului juridic prezentat anterior, cei trei indivizi trimişi în judecată pentru furturi în dosarul din vara anului trecut.
Obiecte furate din biserici şi muzee din Italia, găsite la Gheorghe Ion Ciotău
Cu sau fără legătură cu cele prezentate anterior, Gheorghe Ion Ciotău, unul dintre inculpaţii trimişi în judecată de procurorii rădăuţeni indicaţi drept surse de informaţii pentru DNA a intrat în conflict cu poliţiştii din Gălăneşti şi cu un an înainte. Astfel, agenţii Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, sprijiniţi de mascaţi şi în baza unor autorizaţii de percheziţie emise de Judecătoria Rădăuţi au descins pe 28 octombrie 2013 la locuinţa lui Gheorghe Ion Ciotău, din Frătăuţii Noi. Conform comunicatelor IPJ de la acea vreme, în urma percheziţiei făcute, poliţiştii au recuperat bunurile furate din incinta unei case aflate în construcţie, prejudiciul fiind de 2.000 de euro. Din locuinţa lui Ciotău, poliţiştii au mai ridicat scule pentru construcţii, bormaşini, flexuri, aparate laser pentru nivel, motopompe, drujbe, piese pentru instalaţii sanitare, bunuri despre care există suspiciunea că au fost furate. De asemenea, agenţii au mai găsit 1.063 de pachete cu ţigări de contrabandă, de provenienţă extracomunitară, în valoare de 12.756 de lei. Pe timpul percheziţiei au mai fost găsite un pistol percutor şi 120 de capse pirotehnice percutoare. Cu ocazia percheziţiei, poliţiştii au mai descoperit în locuinţa lui Ciotău mai multe bunuri despre care existaă suspiciunea că ar proveni din furturi comise în muzee şi lăcaşuri de cult din zona Torino – Italia. Oamenii legii au găsit o statuetă şi un crucifix din metal, un lanţ din metal de culoare aurie, monede din metal de culoare argintie şi aurie. Poliţiştii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Gheorghe Ion Ciotău sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, contrabandă şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat Judecătoriei din Rădăuţi cu propunere de arestare preventivă.
Magistraţii rădăuţeni au dispus atunci arestarea preventivă pentru 29 de zile a bărbatului care nu a făcut mulţi purici în arest, fiind pus repede în libertate de instanţele superioare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

3 comments

  1. deci sa lamurim cateva lucruri ,arma este inregistrata cumparata cu acte in regula iar despre fabricarea de dosare la acei hoti nenorociti ce puteau fabricau, au dus plasmele oamenilor la Tomuta acasa ? au ascuns bormasini ,flexuri,scutere,tv,si multe altele { recunoscute de oamenii pagubiti } la ungurean,carstean ,ciotau,tomuta,ilie scarci si multi altii ?? acei procurori de la DNA stiu mai putine lucruri decat un om de rand din vicov sau fratauti.Si daca tot cautati traficanti de tigari cautatii fratilor la politia de frontiera ,caci fara stirea lor nu intra un pachet.De curiozitzte vedeti unii dintre ei ce masini conduc si ce case si au facut din salariul umil de 1500 lei.

  2. ,, Iar cei 5 politisti care i au prins pe acesti 3 nenorociti au prins si cele mai multe transporturi de tigari? ”
    iti spun eu de ce : pentru ca eliminau doar concurenta , informatiile pe care le primeau pentru a prinde tigari erau de cele mai multe ori chiar de la contabandistii cu care ,,colaborau”Asta ar putea sa fie o explicatie destul de logica ??Nu conteaza cate fapte de contrabanda sau ce medalii ai castigat in batalii ,esti platit cu bani publici sa faci asta, asa ca las-o mai usor cu betmen,betmen,betmen. Incerci sa induci ideea ca daca un om este politist , nu poate fii si infractor .adica trebuie crezut politistul ca nah este mare om al legii dar suspect intr-un dosar dna iar hotii nu pentru ca sunt hoti?? de ce acasa la un politist s-a gasit un pistol neinregistrat ,respecta legea chestiunea asta?? de vreme ce dna a zis raspicat ca acesti oameni au fabricat dosar in anul 2014 ,la fel ca in anii 50 ,am toate motivele sa-i cred .traba sta c-am asa: ori dna a comis un abuz cand i-au acuzat ori politistii au facut faptele de care sunt acuzati , ca parte de mijloc nu pare sa existe. E treaba incurcata aici si numai judecatorii vor face lumina si nu ar fii rau ca judecata pe fond a dosarului sa se faca intr-un alt judet , Bacau , cluj ,spre exemplu.in acest articol observ ca hotii sunt hoti si infractori iar politistii sunt politisti ,cand de fapt ar trebui pus semnul egal intre ei la acest moment ca au aceiasi calitate, de inculpati.La urma, dupa terminarea definitiva si irevocabila a judecarii tuturor putem schimba .MAI ESTE MULT DE MUNCA DNA IN JUDETUL ASTA ,VA UREZ SANATATE SI SPOR LA TREABA! MULTUMIM !!!

  3. inainte de a scrie un articol ar trebui sa va documentati putin,si voi ziaristii dar si cei de la DNA Suceava .Cum se explica ca doi din cei trei hoti pana nu demult munceau la Tomuta si acasa dar si pe fasie? Iar cei 5 politisti care i au prins pe acesti 3 nenorociti au prins si cele mai multe transporturi de tigari?.Cine dracu ia in considerare marturiile a 3 hoti care au mai facut puscarie pt furt? In concluzie daca iti faci treaba si prinzi hotii si masinile cu tigari esti traficant! De ce nu vine cineva sa intrebe lumea din satele invecinate ce liniste a fost de cand au fost arestati cei 3 ? Nu s a mai furat nimic ,nici din case dar nici de pe ogoare.