Thursday , September 29 2022
Breaking News

Seful Poliţiei Fălticeni, dat pe mâna DNA

Nichitoiioan [800x600]

Procurorii parchetului de pe lângă Tribunal – care anchetează cazul în care prietenul comisarului şef Ioan Nichitoi, patronul Vasile Savu de la “Parisienne a la Vys”, a încercat să scape după comiterea unui accident rutier – au considerat că există suficiente indicii care să ducă la suspiciunea că şeful poliţiei fălticenene s-ar fi dedat la acte de corupţie, primind foloase necuvenite de pe la patronii din zonă. O înregistrare făcută de un subaltern, terorizat pentru că a îndrăznit să se lege de patronul Savu, punctul de plecare în investigaţiile procurorilor 

Suspiciunile legate de faptul că şeful Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Ioan Nichitoi nu ar fi străin de unele fapte de corupţie, par să se confirme. Zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au decis disjungerea dosarul în care cercetează modul în care patronul fălticenean Vasile Savu, de la firma “Parisienne a la Vys”, a încercat să scape de consecinţe penale, după ce a lovit cu automobilul propriu alte maşini şi s-a făcut nevăzut, existând suspiciunea că era în stare de ebrietate, o parte din informaţiile rezultate din investigaţiile efectuate fiind transmise către Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Procurorii DNA suceveni au confirmat primirea acestei sesizări de la Parchetul Tribunalului, precizând că cercetările se află abia la început.
Obiectiv de Suceava a arătat la jumătatea lunii trecute că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis o acţiune penală împotriva şefului Poliţiei municipiului Fălticeni, comisar şef Ioan Nichitoi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Cazul, cercetat acum şi de căte procurorii DNA care vor verifica comiterea unor infracţiuni de corupţie în această speţă a avut ca punct de plecare o plângere penală, însoţită de o înregistrare audio, formulată de un agent de circulaţie de la poliţia fălticeneană.
Totul a început în luna noiembrie a anului trecut. Intr-una din zile, agentul Liuţă de la Biroul Rutier al Poliţiei Fălticeni a fost chemat să constate un eveniment rutier al cărui promotor ar fi fost Vasile Savu, patronul firmei “Parisienne a la Vys” din Fântâna Mare. Maşina acestuia a avariat alte două autovehicule după care a intrat în curtea firmei. Când agentul de poliţie a ajuns la faţa locului pentru a face constatarea evenimentului, a ieşit afară soţia lui Savu, care a declarat că ea se afla la volanul automobilului care a produs incidental rutier. Asta deşi toţi martorii au susţinut că Vasile Savu conducea maşina. Agentul rutier a insistat, cerând ca acesta din urmă să vină la spital, să i se preleveze probe de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. Savu nu numai că a refuzat, dar l-a şi admonestat pe poliţistul Liuţă. In scurtă vreme, agentul a fost chemat la ordin de către şeful poliţiei fălticenene, comisarul şef Ioan Nichitoi, care i-a tras un perdaf straşnic, ameninţându-l şi cerându-i să distrugă actele de constatare ale evenimentului rutier, explicând că patronul Savu este prietenul său. Agentul Liuţă a avut însă prezenţa de spirit să înregistreze discuţia cu superiorul său, derulată pe parcursul a circa 20 de minute. Cu înregistrarea făcută s-a prezentat la un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a decis că acest caz este de resortul unei structuri de parchet superioară şi în consecinţă l-a transmis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Chemat la audieri, Vasile Savu a recunoscut că este în relaţii bune cu şeful poliţiei fălticenene, căruia i-ar fi oferit în timp, diverse atenţii. Pe acest fond, s-a luat decizia de disjugere a cazului, procurorii Serviciului Teritorial Suceava a DNA urmând să verifice dacă pot fi dovedite eventuale fapte de corupţie în această speţă. Am mai arătat că verificările se fac din acest punct de vedere şi în condiţiile în care ar exista suspiciuni legate de faptul că Vasile Savu nu ar fi singurul patron din Fălticeni care a oferit atenţii conducerii poliţiei din localitate.
Obiectiv de Suceava a informat cititorii despre faptul că Ioan Nichitoi, nu a avut viaţă bună cu poliţiştii fălticeneni încă din primele zile în care le-a fost desemnat ca şef, acum doi ani.
Ajuns la conducerea Poliţei fălticenene după ce aspirase la cea a Inspectoratului de Poliţie Judeţean dar a fost în cele din urmă tras pe line moartă la Poliţia Rurală, comisarul şef Ioan Nichitoi a fost reclamat chiar din primele zile de la preluarea noii slujbe, pentru modul în care înţelegea să se comporte cu subordonaţii. In numele “absenţei rezultatelor”, aceştia erau jigniţi, înjuraţi şi, desigur, ameninţaţi că vor fi daţi afară ori, în cel mai bun caz, vor fi trimişi să profeseze unde a dus mutul iapa. De aceea, în primăvara anului 2012, la conducerea IPJ Suceava a ajuns un raport întocmit de un poliţist fălticenean susţinut de alţi zece colegi ai săi, care semnala comportamentul comisarului şef Nichitoi. In urma anchetei demarate la ordinul şefului de atunci al IPJ, Ioan Nicuşor Todiruţ, aspectele semnalate au fost în parte confirmate, iar Ioan Nichitoi s-a ales cu un avertisment. Această sancţiune minimă nu a avut darul de a-i potoli efuziunile vocale ofiţerului de poliţie, astfel încât, în scurtă vreme, la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a ajuns un nou raport în care erau semnalate aceleaşi deraieri de la limbajul urban ale comisarului şef Nichitoi. Pentru că nu a fost semnată, scrisoarea adresată conducerii Poliţiei Române a rămas fără răspuns. Când a aflat că pe numele său a fost întocmit un dosar penal, iar activitatea sa este cercetată de către procurori, comisarul şef Ioan Nichitoi a intrat în concediu de odihnă, chiar dacă toate astea se întâmplau la început de an.
Cariera comisarului şef Ioan Nichitori a urmat-o pe cea a unui consătean, important lider politic naţional, care a avut o influenţă decisivă în ascensiunea fulminantă a celui care s-a dorit şef al Poliţiei sucevene. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …

One comment

  1. vai, cine mai era ca el…cand era doar sef de birou la combaterea criminalitatii economice acest individ era deja o figura de seama…de bagat in seama!Pentru cei care cotizau era muma iar pentru altii…ciuma!Si ce sapuneala strasnica le mai tragea el celor anchetati si ce ragete si onomatopee mai scotea gatlejul lui…cum infiera el hotii cu adanca manie proletara…si cum mai apara Nichitoi legea, ordinea si, mai ales, cinstea in Romania!Si cum ca ca el nu-i nimeni, umbla la serviciu cu un rapan de Dacie si in week end cu limuzina scumpa; dar ce casa si-a tras din salariul sau de bugetar, cu incalzire-n pardoseala, atunci cand asa ceva era nou-nout si foarte scump in Romania…si ce cumatri are (suna-l pe Nichitoi daca ai o problema…); iata ca se apropie funia de par…