Sunday , November 27 2022

Seful Ocolului Silvic Fălticeni, cei cinci pădurari şi marele proprietar de păduri din Preuteşti vor sta 30 de zile in arest

Ciprian Cihoski, consilierul personal al primarului din Preuteşti şi moştenitor al unei mari suprafeţe de pădure, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Nistor, şi cei cinci lucrători silvici care au fost reţinuţi miercuri au primit aseara mandate de arestare pentru 30 de zile. Aceştia sunt acuzaţi că în perioada 2009 – 2014 au tăiat din pădurea din Preuteşti moştenită de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totală ridicându-se la suma de un milion de lei 

ciprian cihoski [800x600]


Ieri, în faţa magistraţilor de la Judecătoria Fălticeni au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Ciprian Cihoski (foto), consilierul personal al primarului din Preuteşti şi moştenitorul unei baronese, împreună cu şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor, precum şi lucrătorii silvici Costică Nicolaevici, Petru Marişca, Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru. Aceştia au fost reţinuţi miercuri pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că în perioada 2009 – 2014 au tăiat din pădurea din Preuteşti moştenită de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totală ridicându-se la suma de un milion de lei. Infracţiunile reţiunute în sarcina celor şapte sunt de „tăiere fără drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „abuz în serviciu”, precum şi alte infracţiuni asociate regimului silvic. După deliberări care s-au incheiat azi noapte in jurul orei 23.30, judecătorii fălticeneni au decis  ca toti cei sase suspecti sa-si petreaca urmatoarele 30 de zile in arest preventiv.
Amintim că peste 50 de poliţişti suceveni şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava au făcut ieri 12 percheziţii şi descinderi în municipiile Suceava şi Fălticeni, printre locaţiile percheziţionate aflându-se Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti. Judecătoria Fălticeni a emis şapte autorizaţii de percheziţie, fiind vizaţi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni şi a cantoanelor silvice arondate. Acuzaţiile din dosar sunt de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic. Prin activitatea lor infracţională, cei şapte suspecţi care au fost duşi la audieri cu mandate de aducere, au creat un prejudiciu estimat la circa un milion de lei.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, Ciprian Stefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din Preuteşti, a hotărât să vândă ilegal lemnul rezultat din tăierea ilegală de arbori de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure pe care a moştenit-o de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire circa 800 de hectare de pădure în zona Preuteşti, Basarabi, Huşi, precum şi în zona municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi. Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică Nicolaievici şi Petru Marişca, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.
In luna septembrie 2009, fără ca Cihoski să fi făcut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian Pîslaru – în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu Alin N., Gheorghe P., Ion P. şi Costel V., care au marcat 1.121 de arbori. Ulterior, şef Ocolului Silvic Fălticeni a emis şi o autorizaţie de exploatare către SC Dever COM SRL, Fălticeni, o firmă care figurează fără salariaţi, deşi ştia că lemnul urma să fie exploatat de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Prin aceeaşi metodă, de întocmire de acte false şi atribuire fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniul, în anul 2010 au fost marcaţi şi tăiaţi 883 de arbori, în perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori. Astfel, în perioada 2009 – 2014, pentru a se tăia ilegal arbori, Cihoski, Nistor şi compania au folosit această metodă de nu mai puţin de 16 ori. Lemnul tăiat ilegal a fost vândut către diferite persoane de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit că prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior vânduţi peste 2.000 de metri cubi de material lemnos. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …

9 comments

  1. soferul ocolului face cati toti itrsv-istii la un loc si cat toata politia romaniei, cati -soferi de ocol- sunt in romania, cati au curajul lui,acuma intre noi, l-o fi suparat cu ceva baietii, s-au chiar seful de ocol, rau de tot l-a suparat, agentii silvici , politia nu au curaj si nici demnitate, confisca lemn f putin de ochii lumii, se taie la negru zeci de mii de mc de lemn cu ajutorul lor, sunt mituiti cu cativa leuti, fenomenul este cunoscut de cei care fac parte din el, si este condus de oameni- nebuni-care nu pot fi opriti decat cu catusele

  2. Nu am aparat pe nimeni doar am zis părerea mea nu am zis ca sunt toți nevinovați ci am zis ca pe lângă cei vinovați sunt luați și oameni nevinovați.nu apar infractori ce zic ca din cauza unora plătesc și oameni nevinovați.Fiecare cu opinia lui eu am zis punctul meu de vedere.

  3. Eiiiii,lasa Alexandra nu – ti mai bate tu capul sa-i aperi ca sunt niste infractori Ce au semanat aia culeg .Cine-i mic si indignat ??? Cihoski ……….ha ha ha .cu doamnele lor cu aere de DIVEE, si aici ma refer la toti ca tare increzuti mai erau ,nu la AJUNGEAI NICI CU PRAJINA PE LA NAS.SA VEDEM DUPA 30 DE ZILE de stat la beci daca mai topaie.

  4. Bravo iuliana.Dar oare cum lucra iu administratia publica fara sa cunoasca legile?sau asa-i la noi toti hotii ne conduc si fac ce vor muschii lor.

  5. Niste hoti ,isi merita soarta .Nu de alta le-a carat Cihoski apa cu gura in padure “este proprietatea mea ” ,atat de prost si de increzut esti ca nici macar nu cunosti Legea si mai ai si aere de mare BOIER .

  6. da,da,da saracii nevinovati.Sa vada si ei ca daca mergeai pe la Preutesti cine era Cihoski??????? cata aroganta de nu-i ajungeai cu prajina de r____ la nas.

  7. Las ca bine le mai prinde putina racoare.Ala micu Cihoski zicea ca el nu stie nimic si nu la invatat nimeni dar banii care intrau in buzunarele lui oare de unde proveneau?Oare cum a invatat sa-i ia.La un amarat nu-i da o caruta de lemne sa-si incalzeasca,copii acasa dar intre ei smecherii spagile cu zecile de mii de euro

  8. PADURE FARA USCATURI NU EXISTA.

  9. Cum se face ca adevărații infractori,tâlhari toată pleava societăți asa ziși “smecheri”ai falticeniului acești paraziți,limbrici cum le zic eu umbla pe străzile falticeniului continuând sa facă rele sunt cercetați în libertate ei nu prezintă un pericol public dar niște angajați familiști cu un loc de munca plătit prost care împins de sistemul corupt din spatele sau în încercarea de a-și păstra pâinea pus sa dea cu subsemnatul pentru orice,victima a unui sistem corupt care e peste tot în România este arestat preventiv 30 de zile vă puteți imagina cât de dreapta e justiția romana.