Tuesday , December 6 2022

Seful ISJ vine din nou cu veşti proaste: 10% din şcoli vor fi desfiinţate

lazar humor sef la ISJa

De asemenea, ISJ riscă să rămână cu conturile blocate iar la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural a cerut sprijin pentru deblocarea situaţiei şi pentru alocarea de fonduri în vederea susţinerii Olimpiadei Internaţionale de Astronomie  

84 de şcoli din judeţul Suceava vor fi desfiinţate în următorii doi până la şase ani, din cauza scăderii numărului de elevi. Seful Inspectoratului Scolar al Judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a reiterat acest anunţ trist, făcut de altfel cu câteva luni în urmă, şi la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural Suceava.
El a mai spus că alte 13 unităţi de învăţământ deja au fost desfiinţate începând cu toamna anului trecut, din pricina efectivelor reduse de elevi. Gheorghe Lazăr a menţionat că din cele 813 şcoli, grădiniţe şi licee câte sunt în judeţ la începutul anului de învăţământ 2013/2014, doar 266, adică 32,7%, aveau aviz sanitar de funcţionare.
Nu este singura veste proastă pe care şeful ISJ a adus-o. Astfel, instituţia pe care o conduce riscă să rămână cu conturile blocate la sfârşitul lunii iunie. Gheorghe Lazăr, a afirmat în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural că măsura ar putea fi dispusă din cauza unei datorii de 3 milioane de lei la o firmă de construcţii, care, în 2010, a finalizat o şcoală nouă la Rădăuţi. Au avut loc procese iar instanţa a decis că banii trebuie achitaţi de ISJ. Gheorghe Lazăr a semnata acest lucru la Prefectură şi a adăugat că prefectul Florin Sinescu a făcut demersuri la Guvern pentru alocarea fondurilor, sperând că situaţia se va rezolva în timp util.
O altă veste proastă adusă de Gheorghe Lazăr este aceea că până acum nu a primit finanţare pentru organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. Această competiţie internaţională va avea loc, între 1 şi 11 august, în judeţul Suceava, cheltuielile totale pentru organizarea concursului fiind estimate la un milion de lei. La competiţie sunt aşteptate 250 de concurenţi din 50 de ţări iar cu tot cu persoanele care îi vor însoţi sunt 600 de persoane ce vin la această olimpiadă internaţională. Cheltuielile cu transportul, masa, cazarea şi asigurarea logisticii şi a consumabilelor sunt de 773.000 de lei. Alocarea banilor a fost cerută printr-un memorandum adresat de Ministerul Educaţiei la Ministerul de Finanţe pentru care au fost date avizele necesare şi se află de la sfârşitul lunii aprilie la Ministerul de Finanţe. (D.P.)

Vezi si

Global Design a sărbătorit 20 de ani de activitate

Joi, 1 decembrie 2022, Global Design a sărbătorit 20 de ani de activitate, împreună peste …

2 comments

  1. un mare comunisto-stalinist e acest lazar! O NULITATE!

  2. Dar de faptul ca profesorii din unele scoli nu-si iau banii din hotararile judecatoresti, de ce nu spune nimic stimabilul inspector general? Si cum se face ca o lege este aplicata preferential?? DE CE in unele scoli s-au alocat aceste sume, si in altele nu? DE CE in aceleasi spete aflate acum in instanta, ISJ a facut apel pentru unele scoli, SI PENTRU ALTELE NU??? DE CE PRACTICA DISCRIMINAREA???