Friday , December 1 2023

Şeful Fiat a propus fuziunea grupului cu Opel şi Peugeot

Directorul general al Fiat, Sergio Marchione, a propus recent fuziunea grupului cu PSA Peugeot Citroen şi Opel, divizie a General Motors (GM), pentru formarea unui producător auto care să devanseze liderul european Volkswagen, potrivit unor trei surse apropiate situaţiei.

Marchionne a propus ca Peugeot să accepte fuziunea cu Fiat şi Opel în schimbul unor acţiuni la grupul nou format, au spus sursele, citate de Bloomberg.
Marchionne caută un partener european pentru a scoate din izolare grupul italian, după ce GM şi Peugeot au anunţat formarea unei alianţe, la începutul acestui an.
Orice acord cu Peugeot este complicat însă de faptul că grupul francez a acceptat săptămâna trecută un ajutor de stat de 7 miliarde de euro din partea guvernului francez, care îl obligă să accepte în conducere reprezentanţi ai sindicatelor şi Executivului.
O astfel de fuziune ar fi conferit noului grup capacitatea de a concura mai eficient Volkswagen.
Fiat, Peugeot şi Opel asigură împreună 25% din vânzările auto din Europa, aproape de cota de 24,9% deţinută de VW.
Vânzările de automobile din Europa sunt pe cale să înregistreze în acest an cel mai grav declin din ultimii 19 ani, din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro.
Sursele au precizat că propunerile lui Marchionne nu au ajuns în faza negocierilor pentru că Peugeot preferă planul de colaborare cu GM în proiecte de achiziţii şi dezvoltare.

Vezi si

107 milioane de euro vor putea fi accesate de Primăria Suceava în anii următori pentru mai multe proiecte

Conform primarului Ion Lungu,  proiectele pe care Primăria Suceava vrea să le propună Agenției de …