Friday , April 19 2024

Sefa secției de Neurologie de la Spitalul Județean acuză ambulanțierii că nu transmit în timp util date despre pacienții pe care îi aduc la spital

“Dacă am ști că se îndreaptă spre spital un pacient suspect cu AVC, un neurolog ar fi deja în UPU, s-ar pregăti tomograful și astfel s-ar economisi timp important”, a explicat medicul Daniela Neagu, șefa secției de Neurologie din cadrul Spitalului Județean

ambulanta

Medicul Daniela Neagu, șefa secției de Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sucea­va, și-a exprimat nemulțumirea legată de colaborarea pe care neurologii suceveni o au cu personalul Serviciului Județean de Ambulanță. Mai precis, aceasta a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu se primesc date despre pacienții care ajung în Unitatea de Primire Urgențe, ambulanțierii netransmițând către medicii neurologi când preiau un pacient suspect cu ACV. “Aveam un protocol cu cei de la Serviciul Județean de Ambulanță dar trebuie să reluăm discuțiile pentru că în ultima vreme, mai ales cei din zona Vatra Dornei, Câmpulung Mol­dovenesc nu ne-au mai anunțat când au preluat un pacient cu AVC. Dacă am ști că se îndreaptă spre spital un pacient suspect cu AVC, un neurolog ar fi deja în UPU, s-ar pregăti tomograful și astfel s-ar eco­nomisi timp important”, a declarant medicul Daniela Neagu.

Aceasta a explicat cum se poate recunoaște dacă un pacient a suferit un accident vascular cerebral, menționând că se poate efectua tratamentul embolitic dacă se ajunge la spital în primele două ore de la debut. “După formula FAST, preluată din literatura de specialitate anglo-saxonă, s-ar putea salva viața unei persoane dacă sunt urmărite cu atenție următoarele semne ale bolii, și anume F (face – față) – observați dacă pacientul are fața asimetrică sau dacă are buza căzută într-o parte; A (arms – brațe) – rugați persoana să ridice ambele brațe și observați dacă aceasta reușește sau nu acest lucru, S (speech -vorbire) – rugați pacientul să rostească o propoziție și observați dacă acesta are dificultăți de vorbire și dacă nu își găsește cuvintele, iar în momentul în care există o suspiciune de AVC, prin recunoașterea semnelor pre­­zentate mai sus, trebuie să ne gândim că totul este contracronometru, urmează T (time – timp), factorul timp fiind foarte important – apelați la numărul unic de urgență 112, pentru ca pacientul să poată fi transportat la spital în cel mai scurt timp. Aș dori să fac un apel către pacienți, dar mai ales către aparținători, să încerce să recunoască semnele unui accident vascular cerebral care ar putea să fie un punct favorabil în vederea recuperării și vindecării acestor pacienți”, a continuat medicul neurolog Daniela Neagu.

In cadrul secției de Neurologie a spitalului sucevean își desfășoară activitatea șapte medici, 15 asisten­te, zece infirmiere, două îngrijitoare, un ki­ne­­toterapeut și un psiholog. Secția însumează 55 de paturi, opt dintre acestea făcând parte din Unitatea pentru Tratamentul Accidentului Vascular Cerebral Acut, Spitalul Județean Suceava fiind inclus din anul 2015 în programul național numit “Acțiuni prioritare pentru accidentul vascular cerebral acut, secțiunea tromboliză intravenousă”. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …