Wednesday , October 4 2023

Sefa Casei de Asigurari de Sanatate Suceava, cercetata penal pentru deturnare de fonduri

dosarul care o vizeaza pe Cristina Iord\chel a fost înregistrat anul trecut la Parchetul de pe l=nga Judec\toria Suceava, de unde a fost preluat de Parchetul de pe l=nga Tribunal [i trimis luna trecuta spre cercetare la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ în pl=ngerea penala formulata împotriva lui Iord\chel este descris mecanismul prin care suma de peste [ase miliarde de lei vechi ar fi ajuns în buzunarul actualului pre[edinte-director general al Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava în perioada martie 2008 – martie 2009, Cristina Iordachel ar fi prescris, ca angajata a unui alt cabinet dec=t cel propriu, 2.000 de re]ete false [i ar fi încasat contravaloarea acestora de la Casa de Asigur\ri de S\n\tate, cu complicitatea a doua farmaciste din ora[ n
Cristina Iord\chel, pre[edinta-director general al Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava are un dosar penal “greu” pentru deturnare de fonduri, fals [i uz de fals, cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava.
Dosarul 543/P/2010 în care doctori]a Cristina Iord\chel este cercetata a avut un traseu oarecum sinuos, în sensul ca pl=ngerea penala a fost depusa mai înt=i la Parchetul de pe l=nga Judec\toria Suceava, acum aproape un an, de aici a fost ransferat la Parchetul de pe l=nga Tribunal iar procurorii de aici l-au trimis spre cercetare, acum mai pu]in de o lun\, poli]i[tilor economici din IPJ.
Cristina Iordachel, “presedinta – director general” al Casei de Asigurari de Sanatate Suceava
2.000 de re]ete într-un an, în doua ore de munca zilnic
Cristina Iord\chel s-a aflat la conducerea Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava din august 2005 p=na în februarie 2008, revenind în luna aprilie a anului 2009 la conducerea acestei institu]ii. În pl=ngerea penala cercetata acum de organele de ancheta se arata ca în perioada martie 2008 – martie 2009, în care nu s-a aflat la conducerea Casei de Asigur\ri, Iord\chel a încheiat un contract de munc\  pentru doua ore cu un cabinet “dermato – venerice” al medicului Hrenciuc Elvira, care avea contract cu Casa de Asigur\ri de S\n\tate, “av=nd astfel posibilitatea angaj\rii banului public prin eliberarea de re]ete gratuite ca medic prescriptor”. De men]ionat ca medicul Cristina Iord\chel a încheiat acest contract de doua ore de[i de]inea [i de]ine [i acum, propriul cabinet privat, DERMACRIS. Prin contractul amintit anterior s-a dorit probabil ca DERMACRIS sa nu fie implicat în acest circuit al afacerilor cu bani publici.
Medicul Cristina Iord\chel, care în intervalul de un an men]ionat a avut contract de munca par]ial de numai doua ore la cabinetul doctori]ei Hrenciuc, a scris cel mai mare num\r de re]ete dintre to]i medicii dermatologi din jude]ul Suceava – peste 2.000, valoarea totala a medicamentelor eliberate pe baza acestor re]ete fiind de peste 600.000 RON.
Mecanismul deturn\rii banilor publici pe filiera farmacie – Casa de Asigur\ri – Cristina Iord\chel
Potrivit actelor aflate în dosarul de cercetare penala a medicului Cristina Iord\chel, pre[edintele – director general al Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava, aceasta se afla în rela]ii foarte bune cu doua farmaciste, una de la o farmacie de pe strada Tipografiei [i alta de pe strada M\r\[e[ti, utiliz=ndu-se datele personale ale asigura]ilor care s-au adresat acestor doua farmacii de-a lungul timpului, pentru a scrie re]ete în fals. Miile de persoane care apar ca fiind consultate [i c\rora le-a prescris medicamente doctorul Cristina Iord\chel  nu ar fi ajuns niciodata în cabinetul în care aceasta [i-a “desf\[urat” activitatea doua ore pe zi, respectiv în cabinetul de la medicul Hrenciuc Elvira.
Dupa ce re]etele erau completate de Cristina Iord\chel [i farmacistele Duluchian [i Niculescu, de la cele doua farmacii amintite, cu datele persoanelor care ar fi ridicat medicamentele, re]etele erau depuse la Casa de Asigur\ri de S\n\tate, pentru a primi contravaloarea acestora, majoritatea fiind gratuite.
În pl=ngerea penala se speculeaz\, iar anchetatorii au dreptul de a cerceta daca nu cumva, dupa ce Casa de Asigur\ri de S\n\tate deconta re]etele c\tre cel doua farmacii – “OFICINALIS” de  pe strada M\r\[e[ti [i “Galenica Farm” de pe strada Tipografiei, banii nu ar fi ajuns în buzunarul doctori]ei Iord\chel, [efa [i înainte [i dupa la Casa de Asigur\ri de S\n\tate Suceava.
2.000 de re]ete scrise pe col]ul mesei, pentru a încasa [ase miliarde de lei vechi
Autorii pl=ngerii penale formulate împotriva pre[edintei director general al Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava au depus la dosar mai multe re]ete  eliberate de farmaciile amintite, semnate de Cristina Iord\chel, încep=nd cu luna ianuarie a anului 2009, care ar dovedi faptul ca acestea au fost completate în fals, unele dintre ele nici m\car cu prea multa aten]ie. Astfel, datele unor bolnavi care au ajuns la una sau alta dintre cele doua farmacii cu un an înainte, au fost folosite de Cristina Iord\chel în 2009 pentru a emite din birou alte re]ete. În cazul altor re]ete, apar datele personale ale unor suceveni care însa nu au ridicat niciodata medicamentele trecute în respectivele re]ete.
Mai mult, un anumit num\r de re]ete au fost scrise [i parafate de Cristina Iord\chel pentru asigura]i din alte localit\]i dec=t municipiul Suceava îns\, cel pu]in într-un caz, o persoana dintr-o localitate rurala a ridicat în realitate re]ete eliberate de medicul s\u de familie. În alte re]ete se observa chiar lipsa de aten]ie a celei care a completat-o – dr. Cristina Iord\chel, care a preluat gre[it un nume ce l-a folosit mai departe pe tot parcursul procedurilor, viz=nd încasarea banilor de la Casa de Asigur\ri de S\n\tate.
Autorii pl=ngerii penale au num\rat peste 2.000 de re]ete scrise de Cristina Iord\chel în fals, prin care suma de peste 600.000 de lei noi a ie[it din contul Casei de Asigur\ri de S\n\tate Suceava, suma ce ar fi fost direc]ionata c\tre buzunarul actualului pre[edinte – director general al Casei de Asigur\ri de S\n\tate.
Procurorii [i poli]i[tii au confirmat faptul ca acest dosar se afla în cercetare cu men]iunea c\, p=na c=nd se vor stabili cu certudine vinova]ii, asupra tuturor celor implica]i func]ioneaza prezum]ia de nevinov\]ie. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Proiectele Sucevei, discutate de primarul Lungu la ministerele Dezvoltării, Finanțelor, Energiei și la CNI

Miercuri, 4 octombrie, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a avut la București mai multe întâlniri …

No comments

 1. Eu am stat cu fetita la un medic de familie cativa ani care nu i-a dat niciodata medicamente compensate si m-am mutat la alt medic si cand am vrut sa iau dosarul surpriza, era greu de atatea medicamente compensate….sunt multi medici care fac asta si se poate verifica…dar cine are interes?

 2. Domnica Niculescu, diriginte farmacie, ‘galenica farm’ Suceava (cunoscuta si ca Dora Niculescu) este obsedata de a avea si a stapani sau in caz contrar, de a distruge, este stresata, autostresata, stresanta. acestea au motivat excusiile, pentru a se relaxa, excursii forte scumpe (italia, egipt, scotia, anglia, republica moldova, romania), de aici nevoia de bani multi si de aici recurgerea la deturnare de fonduri, delapidare, santaj, mita, tentativa de intimidare, amenintari cu moartea, tentativa de omor, etc. Bafta si spor la lucru autoritatilor pentru descoperirea dovezilor care sigur exista (a martorilor) si condamnarea fara mila a celor implicati si gasiti vinovati in acest caz. Dumnezeu sa ne ajute!

 3. pacat ca exista astfel de oameni si mai ales in moldova cea renumita prin mari personalitati ale neamului romanesc. dar nu-i nimic, pentru ca, asa cum zice o zicala: ‘ce tie nu-ti place, altuia nu-i face’ pentru ca ti se intoarce …. asa sa deie Dumnezeu!

 4. cred ca mai exista si alti doctori care au facut la fel, avand in vedere ca pentru copii si veterani erau retete gratuite, dar aici cred ca s-a depasit o anumita limita de siguranta a afacerii iar lacomia a fost mai mare, daca e adevarat ce se spune despre masina, apartament si excursii in strainatate. Iar altii n-au bani nici de o axcursie in tara. Nu stiu daca justitia poate sa faca ceva, dar stiam ca doctorii trebuie sa respecte juramantul lui Hipocrat.

 5. informatie utila: domnica niculescu se afla in judetul ilfov, comuna branesti, sat branesti, strada mihai eminescu nr 90, impreuna cu mama si fiica, unde, prin utilizarea de substante halucinogene, excrocheaza de bani pe proprietarul locuintei de la acea adresa.din acest motiv, rog ministerul sanatatii sa se autosesizeze pentru malpraxis in cazul lui domnica niculescu. rog de asemeni directia criminalitate informatica sa se autosesizeze in cazul numitei domnica niculescu, pentru furt de informatii personale in scopul excrocarii de bani (prin aceeasi metoda a obtinut parola de la adresele de yahoo mail ale persoanei proprietare de la adresa specificata mai inainte). va multumesc! Dumnezeu sa ne ajute! spor la lucru oamenilor buni!

 6. recomand fiscului sa se autosesizeze in legatura cu provenienta banilor necesari intreprinderii nenumaratelor excursii in strainatate ale farmacistei domnica niculescu, diriginte de farmacie la ‘galenica farm’ suceava, cat si pentru excursiile fiicei si fiului acesteia. ca punct de pornire punctez urmatoarele excursii: scotia (martie 2009), mauritius (iulie 2010).

 7. COMENTARIILE DIN ARTICOLUL URMATOR ( 6 OCT ) AU FOST INCHISE, BLOCATE . LA ALTE ARTICOLE FUNCTIONEAZA, LA CONTINUAREA SERIALULUI , NU !!!!!!!!!
  A INTRAT PANICA IN SHOBOLANIME ??/ S-A PUS BATISTA PE TAMBAL???

 8. mirciulica far" de frica

  Cunosc si eu o situatie asemanatoare,cuconitza are tot simpatii orange,barbatzelul ei umfla dreptul la examenele de grad,ea are o cunostintza farmacista “moarta ” si ea dupa bani,si la care isi trimitea credincioasa-i asistenta cu teancul de retzete…in timp ce pacientzii care aveau dreptul la compensate avea grija sa-i trimita sa-si ia retzeta la pretz intreg(fireste,tot la prietena ei buna farmacista!).Are bine merci,doua masini,care impreuna trec de 25000 euro si o casa modesta de cca 95000 euro.Asta chiar ca i-au urmat sfatul lui Base:”Sa traitzi bine…(care suntetzi cu partidu…!!! ).E drept ca i-a luat ceva mai mult timp decat conitzei din articolul de mai sus..(Dehh,n-avea asa pozitie inalta)

 9. E putin a scrie versuri cand nimic nu ai a spune!! Multi judeca , si e normal, dar lasati-i pe cei care deja fac asta, si doar sa ne incredem de acum incolo intr-o viata mai prospera!!

 10. Poate de acum vor fi bani la buget, mai ales fonduri pentru analizele gratuite, si sa se termine cu asa zisa griza!!

 11. interesant sa iei bani de la sanatate si sa-i folosesti in asa zis “partid”… cu ce ne hranesc pe noi cei acesti oameni? cu vorbe spuse-n vant si promisiuni doar pe hartie? De asta merg lucrurile asa de bine, multi oameni platiti degeaba doar sa inventeze idei, altii care fura de se hranesc din banii nostri, si ce sa mai spunem ca sefii sunt sefi si au dreptul la tot!! Eu asi spune ca dreptul lor e sa investeasca in angajatii pe care-i are, sa ne mareasca si noua salariile si sa nu mai fure din tot ca doar nu mananca cu doua linguri si apoi ce ei dupa tine…. Felicitari celor care au depistat acest caz!

 12. Asta e tara in care traim!! fara leac, si multi ca ea !!

 13. Unde nu e cap vai de picioare!! dar ce sa zicem ca asa sunt toti sefii cu cat au cu atat nu le ajunge, si de unde sa-i inteleaga pe cei care sunt doar bieti angajati…, e si o zi a dreptatii!!!

 14. cred ca trebuie sa avem incredere in justitie s i faptul ca a iesit la iveala este un semnal

 15. Oare vom ajunge vreodata ca cel ce a savarsit o infractiune sa fie si judecat , fara tergiversari, amanari,recursuri pana ce se prescrie fapta? Nu cred! In lantul increngaturilor spagare nu exista verigi slabe. Numai apocalipsa va mai putea sa rezolve problema in romania, pana atunci dezastrul creeat de asemenea sapecimene zise umane ne vor oropsi 100%. DE CE RABDAM? NE MERITAM CE AVEM FIINCA ASTEPTAM SA NE REZOLVE ALTII PROBLEMELE SI NOI SA FIM PRIMII LA IMPARTIREA DARURILOR.

 16. Aceasta e doar o parte din activitatea infractionala a doamnei presedinte-director general:intrebati-o cum a pus si alti medici foarte apropiati PDL-ului sa scrie retete pe programele nationale HIV-SIDA,Dializa, pentru care pe aceeasi filiera nu se ridicau medicamentele, ci banii care au fost folositi in campania electorala a PDL-ului in cadrul programului demarat de liderul lor judetean “bani pentru partid” asa cum a declarat intrun cerc restrans chiar Cristina Iordachel ca ar fi “donat” partidului cateva miliade de lei. Sapati mai adanc si veti gasi cel putin doi deputati a caror campanie electorala sa facut pe banii asiguratilor din judet. Cautati si autorul moral-liderul din umbra care a comandat aceste mizerii.

 17. observati cit timp a durat plimbarea dosarului prin parchete, credca prin 2016 cin se va prescrie fapta dosarul va fi inaintat justitiei.

 18. Incredibil, ea e persoana care imparte banii judetului in sanatate in continuare, care ameninta toti medicii ca scriu prea multe retete si prea scumpe si e in continuare in functie, desi dosarul e de anul trecut…. Si te mai miri ca nu mai ajung banii in sistem, ca amaritii nu mai apuca sa faca o analiza gratuita, etc. Pai daca conducerea casei de asigurari fura toti banii contribuabilor, ce sa ne mai miram? Si ca de obicei, cind se fura in tara asta cu zecile de miliarde, probabil totul va fi musamalizat politic si acasta doctorita nu va pati nimic, desi acest dosar e doar o mica parte din magariile care le fac ei cu banii asiguratilor!

 19. Eu cred ca femeia asta este bolnava (de fapt au fost mai multi bolnavi de genul asta de-a lungul timpului). Culmea e ca tocmai conducea o Casa De Asigurari De Sanatate. :))

  • Da, era bolnava. Boala se numeste ELEFANTIAZIS , cu o particularitate : daca la alti pacienti se manifesta la picioare, exista cazuri , printre care si ea , la care se manifesta la obraz. Cea mai mare gafa facuta de Flutur in materie de cadre sustinute politic , ii va ramane ca o boamba la picioare si ca un os in gat.

  • Eu as fi zis ca se manifesta la cap. Si mai avem si alti demnitari care ar avea nevoie de consultatii psi 🙂 .

 20. Nu a existat in toata istoria Casei judetene de Asigurari Sanatate un Director mai parsiv decat aceasta femeie. Dr. Mihetiu, dr. Creteanu si ceilalti au fost sfinti de pus la icoane in comparatie cu ea. A imbolnavit de suparare prin sicanare abuziva cel putin 3-4 farmaciste si cel putin 3-4 farmaciste tinere absolvente , venite acasa sa-si ajute mamele si-au luat lumea in cap si au plecat din zona.Si-a facut o clica in CJAS cu ajutorul careia controla totul,impunand controale la virgula la doctorii neagreati ( ex. diabet) si imputand de-a moaca zeci si sute de milioane de lei vechi farmacistelor fara cotizatia la zi.
  In mod normal , dosarul e gros si beton , se mai pot face inca 2-3 dosare pt abuz in servici, doar daca nu functioneaza Omerta din CJASv. Din pacate Justitia Romana si cea judeteana are si ea boli de piele !! probabil va scapa ca atatia “ilustrii ” si va avea si sprijin politic !! nu cred in justitia umana in cazul asta , doar un traznet ceresc ne scapa de ea.

 21. da, intradevar “lup moralist” poza in intruchiparea corectitudinii semanase teroare in randul angajatilor dar si al medicilor programul si/l facea la bunul plac iar pe altii ii ameninta cu sanctiuni si cu desfacerea contractului de munca… pacat ca unii angajati cu un statut bine definit nu avea demnitatea sa/si manifeste dezacordul cu privire la unele abuzuri ale celei in cauza…acestia sunt autori morali cel putin daca nu mai mult..acum au inceput s/o atace..

 22. Pacat ca mai exista astfel de oameni. … Sa faci o facultate, sa depui Juramantul lui Hipocrat… toate astea doar pentru bani… suferinzii nu conteaza, ci doar functia, onorurile aferente si banii… as zice ca doar arata a om… asta e.

 23. ”Ulciorul nu merge de multe ori la apa”.S-a terminat dar pana cand?…M-am saturat de acesti PDL-isti care umbla dupa capatuiala cu banii nostri si ne mai miram ca nu avem bani .A fost “”lupul moralist””..sa-i treaca asa ceva princap?Nu pot sa cred.Sper sa primeasca ce merita mai ales ca si pe plan de familie a fost o scarba ca i-a luat barbatul colegei ei.Vedeti? In viata totul se plateste.

 24. Daca-i asa, Flutur trebuie sa-si dea demisia. E omul lui. A furat, trebuie sa raspunda si ea si cel care a pus-o si sustinut-o. Scurt. FLUTURE – DEMISIA. Urgent!

 25. Am fost acum un an sa depun o cerere la CAS si mi-a respins-o pe motiv ca nu era adresata cum trebuie. Madama asta avea pretentia sa i se adrese astfel “Doamna Presedinte Director General”, iar eu scrisesem doar catre “Doamna Director” pe cerere! Incredibil, dar adevarat! Cata ipocrizie si snobism!

 26. aceste retete puteau fi decontate doar dupa ce se eliberau medicamentele si nu cred ca pacientii fictivi le-au ridicat…deci acele medicamente ramaneau in farmacie fiind revandute….inseamna ca in contabilitatea si gestiunea farmaciilor apare marfa de doua ori…..odata ca ar fi eliberata pe reteta si a doua oara revanduta… ups….aci intra si fiscu ca au marfa de vanzare fara acte de provenienta ca ele apar ca fiind eliberate odata….

 27. NU ma bucur niciodata de raul altuia, dar individa asta si-o merita! pe deplin

 28. Hopa, hopa, hopa. Foarte frumos si interesant ce am citi eu aici. Deci sa inteleg ca gata cu madama asta ?! Ar fi foarte bine pt oras.