Thursday , February 9 2023

Sef de post arestat pentru că a coordonat şi protejat transporturi de lemn furat

Vasile Solcan-Niga a fost arestat preventiv pentru că a coordonat activitatea infracţională a unor indivizi ce se ocupau cu tăierea ilegală de arbori. El le coordona transportul de lemne şi îi anunţa când urmau să fie efectuate controale. Poliţistul a trecut cu vederea că un individ circula fără permis prin Moldoviţa şi Frumosu, spunându-i că în cazul în care cineva încearcă să-l oprească pentru control să încerce să fugă

 

Vasile Solcan Niga
Vasile Solcan – Niga (foto: Facebook)

Jucătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava şi-a însuşit propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Vasile Solcan – Niga pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata Luiza Maria Tcaci, cercetată pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

La data de 14 decembrie 2016, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, formate din poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava şi al Direcţiei Silvice Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, au făcut mai multe percheziţii, în baza mandatelor de percheziţie emise de Tribunalul Suceava, în 13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.
Dosarul este instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.
După finalizarea percheziţiilor, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse în vederea audierilor opt persoane, cinci dintre acestea având calitatea de suspect în dosar.
La aceeaşi dată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Vasile Solcan – Niga, şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, pentru săvârşirea a şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată. Acesta a fost reţinut pentru 24 ore. De asemenea, la data de 14 decembrie 2016 au fost reţinuţi pentru 24 de ore suspecţii Luiza Maria Tcaci şi Liviu Ilie Rusca. La aceeaşi dată s-a s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Vasile Ionuţ Craiuţ pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată. În acest dosar este cercetat în stare de libertate şi suspectul Florentin Andrei Saghin pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Procurorii suceveni au stabilit că în noaptea de 5 noiembrie 2016, în jurul orei 05.00, suspectul Liviu Ilie Ruscat a încărcat lemn într-un camion, de la locuinţa suspectei Luiza Maria Tcaci, şi l-a transportat la Vasile Niga – Solcan. Poliţistul era în timpul serviciului, lucru pe care Luiza Tcaci şi Liviu Ilie Ruscan îl cunoşteau şi de care au profitat, a coordonat transportul, a sprijinit şi protejat activitatea ilicită, facilitând obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2016, în jurul orei 04.00, Liviu Ilie Ruscan a încărcat lemn de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de inculpatul Vasile Solcan – Niga şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Seful de post, care era în timpul serviciului, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de  provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii.
În seara de 26 noiembrie 2016, în jurul orei 21.45, Vasile Solcan – Niga, fiind în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Florentin Andrei Saghin, care cunoştea acest aspect şi care transporta lemn pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoţire.
În seara de 26 noiembrie 2016, Luiza Maria Tcaci a încărcat lemn pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul desfăşurării activităţii de încărcare a lemnului şi de transport al acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Luiza Maria Tcaci a ţinut legătura cu Vasile Solcan Niga, pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, poliţistul aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.
La data de 1 decembrie 2016, un mijloc de transport condus de F.I. a fost încărcat din pădure cu lemn pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Luiza Maria Tcaci, care a cubat lemnul, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 de lei. Despre această activitate a fost informat Vasile Solcan Niga de către Maria Luiza Tcaci şi, deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a dispus niciuna din măsurile legale care s-ar fi impus.
Un individ fără permis, încurajat de Solcan-Niga să se plimbe prin zona Moldoviţa – Frumosu
La data de 26 noiembrie 2016, în jurul orei 17.00, Vasile Ionuţ Craiuţ s-a urcat la volanul unui autoturism Dacia Logan, pentru a-l duce acasă pe Vasile Solcan – Niga şi în timp ce circula pe raza localităţii Dragoşa, comuna Frumosu, Vasile Ionuţ Craiuţ l-a informat pe Vasile Solcan – Niga, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aspect pe care Vasile Ionuţ Craiuţ îl cunoştea, despre faptul că a fost oprit în trafic de un poliţist. Deşi Vasile Ionuţ Craiuţ conducea autovehiculul fără a avea permis de conducere, aspect cunoscut de Vasile Solcan – Niga, acesta nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracţiunii şi înregistrarea cauzei penale, dar l-a şi încurajat să conducă în continuare şi chiar să nu oprească vehiculul în condiţiile în care va fi oprit din nou în trafic.
La data de 1 decembrie 2016, la ora 06.00, poliţistul Vasile Solcan – Niga a luat cunoştinţă despre un apel efectuat la Serviciul de Urgenţă 112, cu privire la tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure. Deşi informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, având în vedere caracterul confidenţial al datelor obţinute, dar şi al măsurilor pe care era obligat să le întreprindă în vederea identificării autorilor faptei sesizate, acesta l-a informat pe H.B.C., care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l despre faptul că va ajunge în zona în care se află acesta, spunându-i să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă. H.B.C. s-a conformat, astfel că în momentul în care poliţiştii au ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.
În cursul anului 2016, Vasile Solcan – Niga, lucrător de poliţie judiciară la Postul de Poliţie Moldoviţa, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte, respectiv cu funcţia de agent de poliţie, încălcând dispoziţiile art. 45, alin. 1, lit. g din Legea nr. 360/2002, desfăşurând activităţi comerciale cu material lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de suspecta Luiza Maria Tcaci care îi procura material lemnos fără documente de provenienţă şi îl ajuta să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos, deşi avea cunoştinţă de calitatea de lucrător de poliţie a inculpatului.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (Dănuţ ZUZEAC)
 
 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

One comment

  1. Incalcarea legilor de catre agentii de politie de la sate, este cunoscut. In cazul meu ,Agentul de politie de la Vama, a tinut un dosar de tulburare de posesie in dulap peste sase luni ,dupa care l-a predat unui alt organ de politie de la Campulung, CARE IL TINE IN CONTINUARE, DE PESE SASE LUNI, dupa parerea mea ,mita fiind motivul tergiversarii. Acest dosar trebuia finalizat in jumatate ora, fiind probatoriul foarte clar documentat. Ce pot face, daca coruptia are puteri foarte mari. Daca cineva din politie ,ar avea timp sa vina la mie savada cetulburare de posesie foarte grava a facut un om cu putere ,fara rusine. VA ASTEPT.