Thursday , March 28 2024

Şedințe online săptămânale cu directorii de școli pentru monitorizarea pregătirii unităților de învățământ pentru primirea elevilor la cursuri

Elevii din clasele a VIII-A și a XII-a care vor alege să participe la cursurile de pregătire din iunie vor fi însoțiți permanent de un cadru didactic, vor purta mască pe tot parcursul celor 2, respectiv 3 ore cât vor sta la școală și li se va lua temperatura la intrarea în școală. In cazul elevilor care se încadrează în grupele de risc sau au rude care suferă de afecțiuni cronice sau au vârsta peste 65 de ani, prezența la cursurile de pregătire pentru evaluarea națională și Bacalaureat va fi decisă de părinții acestora

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au elaborat un ordin comun în care sunt trecute detaliat toate măsurile pentru siguranța elevilor și angajaților din sistemul de învățământ ce trebuie aplicate în școli în perioada 2-12 iunie, când vor avea loc activități de pregătire pentru evaluarea națională și Bacalaureat. Foarte important de precizat că prezența elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a la pregătirea organizată în unitățile școlare nu este obligatorie. În cazul elevilor care se încadrează în grupele de risc sau au rude care suferă de afecțiuni cronice sau au vârsta peste 65 de ani, prezența la cursurile de pregătire pentru evaluarea națională și Bacalaureat va fi decisă de părinții acestora. Aceștia vor beneficia de pregătire online sau prin asigurarea de resurse educaționale. ”Prezența la școală în perioada 2-12 iunie nu este obligatorie. Sunt cazuri de elevi care suferă de diferite afecțiuni sau au membri ai familiei bolnavi, iar în cazul lor nu putem impune prezența la școală în aceste condiții. Părinții lor vor decide dacă vor merge la școală sau nu. Oricum, pregătirea online continuă, astfel că toți elevii vor beneficia de ajutorul cadrelor didactice. Noi facem săptămânal ședințe online cu directorii unităților de învățământ pentru a monitoriza pregătirile pentru cursurile ce vor începe în luna iunie, astfel încât toată lumea să știe ce are de făcut pentru a asigura desfășurarea orelor în deplină siguranță”, a explicat Grigore Bocanci, inspector școlar general al IŞJ Suceava, completând că directorii școlari trebuie să se ocupe de măsurile de siguranță în unitățile de învățământ, atât pentru elevi, cât și pentru personalul școlii.

Şefii unităților de învățământ au la dispoziție mai bine de două săptămâni pentru a achiziționa și a pune la dispoziția elevilor și angajaților care vor fi prezenți la cursuri în perioada 2-12 iunie toate materialele necesare pentru protecția lor. Elevilor li se va monitoriza zilnic temperatura corporală la intrarea în unitatea de învățământ și vor fi însoțiți tot timpul de un cadru didactic, păstrând distanțarea socială. ”La intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini). În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. Unitatea de învățământ asigură săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent”, se arată în ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care stabilește măsurile pentru siguranța în unitățile de învățământ.

Pe lângă aceste măsuri obligatorii, unitățile de învățământ, în colaborare cu autoritățile publice locale, pot lua și măsuri suplimentare pentru a asigura desfășurarea orelor de pregătire, cum ar fi instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur.

Purtarea măștii sanitare este obligatorie pe toată durata prezenței la școală, atât pentru elevi, cât și pentru întreg personalul școlii, care vor fi nevoiți să își igienizeze regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau săpun. De menționat că în sălile de clasă vor intra maximum 10 elevi, situați la circa 2 metri distanță unul de altul, iar durata activităților desfășurate de aceștia nu va fi mai mare de 3 ore, pentru elevii de liceu și de 2 ore, pentru elevii de gimnaziu. În situația unităților de învățământ care vor realiza activitățile de pregătire în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de 2 ore pentru dezinfectarea/ igienizarea cu substanțe biocide și aerisirea sălilor pentru o perioadă de cel puțin o oră. La sfârșitul activităților elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.

Probele scrise la evaluarea națională vor începe pe 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat va debuta în data de 22 iunie. (Oana NUTU)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …