Sunday , February 5 2023

Sedinţa de Consiliu Local de ieri, compromisă de orgolii politice

Sedinţa Consiliului Local de ieri, a deviat de la cele obişnuite, motivul fiind tensiunea creată între liderii politici prezenţi. Unul din motivele principale a disputei a fost un proiect de hotărâre privind transformarea Sucevei în capitală culturală europeană, proiect care, nu a fost introdus spre a fi votat. Un alt incident a încins şi mai tare spiritele, şi anume, părăsirea şedinţei la nici jumătate de oră de la începerea acesteia, de către consilierii locali PSD . Consecinţa acestor incidente, susţine primarul Ion Lungu, este blocarea unui alt proiect în valoare de cinci milioane de euro, care viza aducţiunea de apă pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava şi achiziţionarea unor utilaje performante de către ACET  

consiliu local 23 iul 2015 [800x600]

Sedinţa de Consiliu Local ce a avut loc ieri la Primăria municipiului Suceava a fost dată peste cap de orgoliile mai multor oameni politici, probabil excitate de căldură. Deşi ordinea de zi a şedinţei era una cât se poate de simplă, a fost compromisă din cauza dorinţiei deputatului sucevean, Alexandru Băişanu, de a introduce spre votare un proiect de hotărâre privind devenirea municipiului Suceava capitală culturală europeană şi refuzul, conform legii, venit din partea preşedintelui de şedinţă, Lucian Harşovschi.
Consilierul local din partea PSD, Eugen Girigan a propus ca pentru acest proiect să se facă o suplimentare a ordinii de zi, însă, fără a face copii la proiect pentru ca toţi consilierii locali să îl aibă în faţă. Din precizările făcute de viceprimarul – preşedinte de şedinţă, reiese că acel proiect nu a respectat procedura necesară, neavând raportul de specialitate făcut de specialiştii din Primărie. După ce s-a clarificat oarecum situaţia, s-a trecut la vot, însă o nouă problemă a apărut în momentul în care consilierii locali nu au aprobat proiectul de hotărâre privind asocierea dintre municipiul Suceava şi o fundaţie umaniatară din oraş, astfel încât, toţi consilierii locali din partea PSD şi-au luat la revedere, părăsind şedinţa. “Unele proiecte pot să treacă, un alt proiect nu poate să treacă. Aici suntem gospodari şi nu politicieni. Ne cerem permisiunea să ne retragem”, a declarat consilierul local şi medicul Tiberius Brădăţan, după care, împreună cu colegii săi din PSD au părăsit şedinţa. Consecinţa acestor neînţelegeri de natură politică este faptul că două proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi, pentru că în sală nu mai erau minimum 16 consilieri locali care să voteze.
Printre tensiunile existente, s-a încercat, în cele din urmă să se mai facă şi treabă, însă nimic nu a mai ieşit cum trebuie. Orgoliile politice au creat o atmosferă tensionată, astfel încât s-au creat o serie de “lovituri sub centură” între partidele politice.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susţinând că intenţia de a promova acel proiect al deputatului Băişanu acum, nu este nimic altceva decât campanie electorală. El a mai spus că ideea de transformare a Sucevei în capitală culturală europeană a avut priză la publicul intelectual sucevean, care însă a fost manipulat şi dezinformat. “In acest proces, astăzi, oamenii de cultură, pe care îi respect şi îi apreciez, sunt manipulaţi şi dezinformaţi. Nu este vorba de dorinţa Primăriei Suceava, aici discutăm de o posibilitate financiară, ne trebuie, minimum 30 de milioane de euro ca să ne putem prezenta cât de cât onorabil la această competiţie, bani pe care, azi, nu ai avem”, a declarat primarul Ion Lungu în şedinţa de Consiliului Local.
Primarul municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a declarat ieri, după terminarea şedinţei de Consiliu Local Suceava că primul efect al “proiectului Suceava capitală culturală europeană” îl reprezintă blocarea unui alt proiect în valoare de cinci milioane de euro, care viza aducţiunea de apă pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava şi achiziţionarea unor utilaje performante de către societatea de furnizare de a serviciilor de apă şi canalizare, ACET.
“Suma de cinci milioane de euro provine din economii pe care ACET le-a făcut pe proiectul de apă şi canalizare şi care trebuiau să fie redirecţionate către investiţii din Suceava. Faptul că nu s-a votat o decizie în acest sens, în şedinţa de joi a Consiliului Local, nu mai oferă practic, nicio şansă firmei ACET de a refolosi aceşti bani pentru investiţii în municipiul Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu. El a mai spus că nu este împotriva ideii ca municipiul Suceava să devină capitală culturală europeană, doar că pentru îndeplinirea acestui obiectiv ar fi nevoie de 30 – 50 de milioane de euro, bani pe care, în acest moment, Suceava nu îi are.
Precizăm că, pe lângă proiectul de hotărâre sus menţionat au mai picat şi altele, printre care se numără şi cel de conferire a titlului de “Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava” fostului director al Renel Suceava, Ovidiu Mustaţă, în schimb, inginerul Romulus Sfichi fiins declarat “Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava”. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

CSU Suceava a reluat campionatul cu o înfrângere la limită în fața celor de CSM București

CSU Suceava a reluat campionatul Ligii Naționale la handbal masculin cu o înfrângere la limită, …

2 comments

  1. Cum caimacul incepe sa se subtie si parchetarii devin pe zi ce trece mai ”obraznici ”, apele in care inoata consilierii devin tot mai agitate . Probabil ca in viitorul mandat , multi dintre ei se vor lasa de meserie . A devenit ca zborul cu parapanta . Prea riscanta .

  2. Vrăjeala maximă: ACET trebuia de mult să îşi facă treaba cu proiectul de pe strada Traian Vuia despre care se ştia de anul trecut, dacă nu chiar de mai demult. După ce că au bătutu-o în cap la greu, acum s-au treyit să încurce şi pe alţii care nu sunt pra departe de a o bate în cap cu alt proiect european. Oricum, mă întreb cum puteau fi cheltuite cinci milioane de euro în condiţiile în care pentru o sumă ca asta trebuie organizate licitaţii – fiind alte lucrări neincluse până acum, iar licitaţiile chiar şi fără contestaţii nu se puteau termina mai devreme de începutul lui septembrie.
    Cât despre cultură, capitală culturală etc, este o iluzie atâta vrme cât se văd limpede carenţe uriaşe în privinţa acordării de titluri de cetăţean de onoare pentru persoane care nu au făcut nimic pentru oraş sau neacordării unor asemenea titluri penru oameni care, la vremea lor, au însemnat ceva: fostul director al Renel Suceava, Ovidiu Mustaţă. Bine că măcar pt Romulus Sfichi s-a găsit înţelegere. El a şi fost consilier local în mandatul 2000 – 2004 şi era chiar culmea ca unii agramaţi din actualul consiliu să fi avut ceva împotrivă ca Romulus Sfichi să fie cetăţean de onoare al Sucevei.