Thursday , April 25 2024

Se reia în CJ scandalul împotriva festivalului rock de la Cetate. Petițiile au „suplimente” legate de „manipularea COVID”, „incendiul premeditat de la Palatul Administrativ” și „blocarea Zilelor Sucevei”

Cinci contestații s-au înregistrat la Consiliul Judetean Suceava până la data finalizării perioadei de consultare publică referitoare la proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Suceava cu privire la bugetul administrației județene și al instituțiilor subordonate.

CJ Suceava a prezentat spre analiză contestațiile formulate de un grup de cetățeni – Ruben Irimia, Marius Irimia și Ionel Butnariu – având numerele de înregistrare 7757/19.03.2021, 7843/19.03.2021, 8159/23.03.2021, 8557/26.03.2021 și 8869/30.03.2021 în conformitate cu prevederile art.39 alin.(4) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, alături de proiectul de buget. Totuși, punctul de vedere al conducerii administrației județene – după cum rezultă din documentul atașat la proiect și semnat de administratorul public Irina Vasilciuc – este acela că „sunt neîntemeiate” (s.n.).

Petițiile urmează să fie discutate în ședința din 14 aprilie a Consiliului Județean Suceava când se va dezbate bugetul instituției pentru anul 2021. Contestațiile respectivului „grup de creștini” se întind pe zeci de pagini și în general au aceleași idei/doleanțe care sunt reiterate mai detaliat sau de o modalitate mai „comprimată”, probabil după cum au considerat redactorii petițiilor la data la care le-au făcut și transmis.

În toate petițiile adresate CJ Suceava – unele sunt și împotriva Primăriei și a primarului Ion Lungu, dar în general adresele la care au fost trimise țin de CJ Suceava, nu de municipalitate – petiționarii „creștini” cer să nu se dea nici un ban din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru anul 2021 pentru cele două concerte rock din luna august 2021 de la Cetatea de Scaun din Suceava, din bugetele Muzeului Bucovina, Consiliului Județean Suceava sau Centrului Cultural Bucovina cuprinse la capitolul Cultură, Recreere sau – ceea ce ei numesc – „rubrica ascunsă”.

Este de menționat că o altă petiție formulată cu privire la bugetul Județului a fost din inițiativa Consiliului Județean al Tinerilor și se referea la organizarea unei întâlniri/dezbateri anterior datei de 14 aprilie, propunere față de care administrația județeană a manifestat o anumită deschidere, cel puțin nu a calificat-o a fi „neîntemeiată”. Desigur, nu a rămas nesancționat de petiționarii creștini nici demersul Consiliului Județean al Tinerilor. Și fiindcă tot au reluat campania de anii precedenți contra concertelor rock de la Cetatea de Scaun, cei trei petiționari – Ruben Irimia, Marius Irimia și Ionel Butnariu – au cerut blocarea finanțării Consiliului Județean al Tinerilor pe motiv că membrii acestei structuri participă la concerte rock. „Nu vrem să dați nici măcar 1 cent în anul 2021 pentru Consiliul Județean al Tinerilor, pentru că majoritatea tinerilor care fac parte din acest consiliu provin de la Bucovina Rock Castle”, se arată într-o contestație.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a scăpat de critici pentru „mascarada Covid” – așa au numit-o petiționarii – și, ca atare, s-a cerut nici mai mult și nici mai puțin decât blocarea finanțării. Contestatarii consideră că boala COVID-19 nu există și că totul este o minciună generalizată „pentru Globalizare, Vaccinare, Cipare, Noua Ordine Mondială Antichristică”.

La fel și „Departamentului de ordine publică” (1.226.000 de lei pentru anul 2021) pe motiv că „își bate joc de popor cu amenzi”. „Jandarmeria și Poliția au ajuns o șleahtă de borfași dictatori, care ascultă ordinele Criminalilor Politici de la București, cu mulți mușchi, dar cu foarte puțină inteligență, care îți bat acum joc de poporul român într-un mod samavolnic”, se arată în contestația în cuprinsul căreia erau și referiri împotriva purtării măștii de protecție.

Ca să arate că sunt în temă cu ultimele evoluții și au o părere despre tot ce este important, grupul de petiționari contestă și suma – vehiculată mediatic, dar neconfirmată de niciun act oficial până la această dată – de 20 de milioane de euro pentru reparațiile la Palatul Administrativ. Printre altele, se afirmă că incendiul din 6 martie a.c. a fost „provocat cu premeditare în mod intenționat” – expresia pleonastică este a petiționarilor – iar suma de 20 de milioane de euro, despre care nu se știe dacă există într-un document oficial – ar fi umflată artificial și ireal.

Desigur, lista capetelor de contestație este mai lungă iar „motivațiile” asezonate cu atacuri la persoană – de care nu a scăpat nici fostul prefect Alexandru Moldovan și nici ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de șefi de instituții din subordinea Consiliului Județean și alte persoane mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, fie în privința organizării concertelor rock, fie de la alte evenimente – nu au uneori niciun fundament juridic iar alteori sunt referiri generale cum ar fi la texte din Constituție legate de dreptul de asociere.

Printre cele semnalate în repetatele petiții menționăm o reiterare a demersului respectivilor de a bloca și bugetul municipiului Suceava pentru organizarea Zilelor Sucevei – urmând toate etapele legale, precizează între paranteze petiționarii – invocând că „și aici este o tocătură de bani, … o blasfemie și bătaie de joc față de Sărbătoarea Religioasă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și a zecilor de mii de pelerini veniți din toate colțurile țării” și toate pentru că, spun ei, vor fi 3 zile de concerte grețoase din toate punctele de vedere, mult zgomot pentru nimic șamd. (D.P.)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …