Tuesday , April 23 2024

Se pregăteşte o comisie de evaluare a efectelor secetei în agricultură

Agricultorii suceveni, prin Direcţia Agricolă şi-au desemnat un reprezentat, probabil singurul inginer agricol din comisia stabilită prin ordin de la Guvern. In Suceava, seceta din acest an ar putea să afecteze unele culturi agricole chiar şi până la 60%

seceta 2 [800x600]

Direcţia Agricolă Suceava pregăteşte terenul pentru o estimare a valorii pagubelor pe care seceta din acest an le-a produs culturilor agricole din judeţ. Conform unei solicitări venite de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a trebuit să se stabilească la nivelul judeţului o comisie de evaluare a acestor pagube, în cadrul acesteia fiind desemnat şi un inginer din domeniul agricol, pe nume Constantin Acostoaie, reprezentant guvernamental. Ceilalţi membri din această comisie de evaluare a pagubelor din agricultură vor fi stabiliţi la nivelul prefecturii, foarte probabil din alte domenii. Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, mai mult fermier decât birocrat, a dat curs solicitărilor venite de la Guvern pentru a contribui la constituirea acestei comisii judeţene, apreciind că efectele secetei asupra culturilor agricole încă nu pot fi prefigurate, în sezonul agricol din acest an, dar este bine că s-a constituit o comisie în acest sens, foarte repede.
Seceta din primăvara şi din prima parte a verii a condus la nivelul întregii ţări şi în judeţul Suceava la previziuni pesimiste privind cantitatea şi calitatea recoltei. Chiar directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan s-a exprimat în acest sens, arătând acum o lună că la grâu, dar şi la celelalte cereale păioase – secară, orz, ovăz, producţia la hectar ar putea fi mai mică cu 60% faţă de cea din 2014. Si chiar dacă va ploua în zilele următoare, peste 30% din recoltă este deja compromisă, explica atunci inginerul agronom Vasile Costan. Din fericire, peste majoritatea culturilor agricole din judeţ a plouat doar la câteva zile de la declaraţia pesimistă a şefului de la Direcţia Agricolă. Numai că acel ploi nu au putut să asigure creşterea producţiei la nivelul celei de anul trecut.
Suceava, cum se ştie, nu se numără printre judeţele agricole, suprafaţa totală a terenurilor arabile din judeţ fiind de 180.000 de hectare, cam 20% din suprafaţa totală a judeţului. Doar 16.000 de hectare sunt concentrate în ferme mai mari de 100 de hectare, restul fiind într-un grad mai mare sau mai mic de fărâmiţare, de aceea şi statisticile pe care Direcţia Agricolă le centralizează în operativele zilnice sunt departe de a fi complete. Per total, se poate construi o imagine rezonabilă a modului în care este lucrat pământul în judeţ şi care sunt culturile agricole cele mai importante promovate de fermierii suceveni. Din start, situaţia de la Direcţia Agricolă relevă faptul că peste 1300 de hectare de teren agricol au rămas nelucrate. Restul au fost cultivate în principal cu grâu de toamnă – 62.000 de hectare, porumb – 36.400 de hectare, plante furajere – 24.000 de hectare, cartofi – 21.500 de hectare, ovăz – 11.500 de hectare, legume – 7.800 de hectare, orzoaică – 4.200 de hectare, soia – 1900 de hectare,  floarea soarelui – 1.500 de hectare, sfeclă de zahăr – 586 de hectare, fasole – 548 de hectare, şi altele, cu precizarea că înainte de mazăre, grâu de primăvară ori rapiţă se află în topul culturilor agricole din judeţul nostru cea de plop, care a fost dezvoltată conform statisticii de la Direcţia Agricolă, pe o suprafaţă de 514 hectare de teren. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …