Tuesday , March 19 2024

Se caută soluții pentru funcționarea Prefecturii și Consiliului Județean în zilele următoare. Flutur: Este clădire de patrimoniu şi va trebui să salvăm această clădire foarte repede

sursa foto: Facebook/Aurelian Tyron

Deși incendiul de la Palatul Administrativ nu a afectat în sine, conform informațiilor preliminare, birourile Prefecturii (situate sub mansarda care a luat foc), apa folosită de pompieri a pătruns în aceste birouri și este foarte posibil ca în aceste birouri să nu se mai poată lucra o perioadă. Deocamdată nu s-a luat o decizie, în mod oficial. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, a declarat că mansarda care ars a fost reabilitată în anul 2015, avea autorizaţie ISU şi în prezent se caută soluţii pentru relocarea birourilor din CJ şi Prefectură ce au fost afectate de intervenţia pentru stingerea incendiului. 

Pompierii lucrează la lichidarea incendiului izbucnit, sâmbătă, la mansarda Palatului Administrativ din Suceava, iar o comisie se organizează la faţa locului pentru evalua pagubele produse la clădirea de patrimoniu, ”cea mai importantă” din Suceava, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) , Gheorghe Flutur.
”Suntem în proces de stingere a acestui incendiu. Îmi pare extraordinar de rău de ceea ce s-a întâmplat. O clădire de patrimoniu din 1902, cea mai importantă clădire din Suceava. Trebuie să vă spun că am ajuns şi eu de la Gura Humorului în jumătate de oră aici. Ne-am mobilizat. Nu sunt victime. S-au făcut cordoane. La 3 minute au venit pompierii cu o scară şi au venit autospecialele de stingere. Acum ne organizăm cu o comisie pentru evaluarea exactă a pagubelor. E o mansardă de aproape 2.000 de metri pătraţi arsă. Nu ştim şi aici specialiştii vor spune care este cauza”, a spus Flutur.
Potrivit lui Flutur, mansarda a fost reabilitată în anul 2015, avea autorizaţie ISU şi în prezent se caută soluţii pentru relocarea birourilor din CJ şi Prefectură ce au fost afectate de intervenţia pentru stingerea incendiului.

foto: Facebook/Aurelian Tyron

”Mansarda a fost modernizată în 2015. Există autorizaţie de la ISU. Încercăm să limităm pagubele. Ne pregătim cu toată lumea de aici să vedem ce soluţii vom avea, că probabil va trebui să relocăm o parte din birourile Consiliului Judeţean şi ale Prefecturii Suceava (…) A fost o problemă grea legată de lemnul din mansardă şi tabla, pentru că acolo s-a încins căldură foarte mare şi până nu s-a spart tabla ca să poată să evacueze nu putea să se localizeze acest incendiu (…) Avea senzori de fum, ştiu că au fost verificaţi, se verifică la şase luni (…) Există mai mulţi hidranţi aici în jurul Palatului Administrativ, nu există această problemă”, a spus Flutur.
Totodată, preşedintele CJ Suceava a spus că a vorbit cu ministrul de Interne, Lucian Bode, care s-a oferit să acorde tot sprijinul necesar în caz de nevoie.
”Am discutat cu ministrul de Interne şi ne-am ţinut la curent cu toată evoluţia. M-a întrebat dacă mai am nevoie de sprijin şi să vedem imediat să facem o evaluare, pentru că va trebui să trecem la acoperire. Este clădire de patrimoniu şi va trebui să salvăm această clădire foarte repede. E şi Inspecţia de Stat în Construcţii. Să ia toată lumea măsuri în dreptul lor, fiecare de ceea ce răspunde”, a declarat Flutur, citat de Agerpres.

Și conducerea Prefecturii Suceava așteaptă rezultatele expertizei ISU cu privire la incendiul din Palatul Administrativ și va colabora cu Consiliul Județean pentru identificarea unor soluții de funcționare.

Prefectul Iulian Cimpoeșu a arătat că, într-adevăr, sunt situații problematice cu privire la funcționarea ca atare în birouri ca urmare a intervenției pompierilor. „Focul e aproape stins. Nu a ajuns la etajul al doilea, dar cu siguranță a ajuns apa”, ne-a declarat prefectul, inițial cu referire la biroul său – ca urmare a unei întrebări în acest sens – dar apoi a precizat că apa pe care au utilizat-o pompierii pentru stingerea focului de la mansardă a ajuns la toate birourile situate sub mansardă. Asta înseamnă că ar fi vorba de etajul al doilea în cazul părții din clădire construită în 1903-1904 și etajul al treilea în cazul corpului de clădire construit în anii ¢60 ai secolului trecut. „Nu avem informații cu privire la cauze. Nici o estimare a pagubelor (…) Vom trimite către presă toate informațiile atunci când le vom și avea”, a mai spus, printre altele, prefectul Iulian Cimpoeșu.

De menționat că printre primii care a sosit, sâmbătă dimineață, la Palatul Administrativ pentru a analiza la fața locului situația a fost subprefectul Daniel Prorociuc. Într-o discuție telefonică, el a spus că a ajuns rapid și pentru că locuiește în apropiere și că s-a implicat în ceea ce privește măsurile care au fost necesare a se lua. „Din fericire, nu sunt victime iar asta ne bucură foarte mult”, a spus subprefectul Daniel Prorociuc încercând să arate spre partea plină (atât cât a mai rămas) a paharului. De altfel, subprefectul a admis, voalat, că vor fi necesare anumite decizii cu privire la reorganizarea activității, însă a precizat că acestea se vor lua după raportul ISU și în consultare cu CJ Suceava. „În acest moment, colaborăm îndeaproape cu administratorul clădirii, Consiliul Județean, pentru a identifica și derula pașii următori care trebuie făcuți în perioada următoare. Așteptăm și raportul ISU”, a declarat Daniel Prorociuc. (D.P.)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …