Friday , April 19 2024

Scumpiri mari la apă-canal din 2023. Noul tarif la canalizare, aproape egal cu cel de apă potabilă

1 ianuarie 2023 vine cu noi scumpiri la tarifele pentru serviciile de apă potabilă și canalizare-epurare. Noile tarife sunt de 7,07 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare metru cub de apă potabilă și 6,44 lei pentru fiecare metru cub de apă deversată în rețeaua de canalizare publică. Practic, sucevenii vor scoate în plus din februarie (atunci când vor veni facturile aferente lunii ianuarie) 1,06 lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă și 1,75 lei pentru fiecare metru cub de apă “canalizată”. Scumpirile anunțate de ACET sunt aplicabile pe raza întregului județ Suceava.

La fel cum s-a întâmplat la data de 1 ianuarie 2022, și 1 ianuarie 2023 vine cu noi scumpiri la tarifele pentru serviciile de apă potabilă și canalizare-epurare. Sunt aplicabile pe raza întregului județ Suceava și chiar dacă Autoritatea Națională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) nu a actualizat tarifele, ACET SA a comunicat deja ceea ce a aprobat ANRSC. În mod normal, ANRSC le actualizează la început de lună pentru că, oficial, va face o informare în primele zilele ale lunii următoare când informează consumatorii cu o centralizare a tuturor creșterilor din luna precedentă.

Asta pentru că nu se poate discuta despre aplicarea unui nou tarif la respectivele servicii fără ca acesta să fie aprobat prealabil de ANRSC. Decizia creșterii de tarif la Suceava a fost luată (oficial) pe data de 7 decembrie și de aceea ANRSC va proceda abia la început de ianuarie 2023 să comunice datele centralizate. Ieri, însă, ACET a comunicat cu privire la creșterea de tarif aprobată încă de pe data de 7 decembrie și este foarte probabil ca din aceste zile să fie informate, oficial, și asociațiile de proprietari. În ce ne privește, așa cum am procedat și în anii precedenți, ne facem datoria să informăm publicul cât mai repede posibil și, de asemenea, să dăm și unele „note de subsol” care nu se regăsesc în documentele communicate.

Ca să nu mai „lungim” suspansul, precizăm că noile tarife sunt de 7,07 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare metru cub de apă potabilă și 6,44 lei pentru fiecare metru cub de apă deversată în rețeaua de canalizare publică. TVA-ul perceput pentru aceste servicii de utilități publice este de 9% iar a se preciza acest tarif cu tot cu TVA-ul este foarte important îndeosebi pentru consumatorii casnici deoarece ei plătesc apa și canalizarea fără să poată deduce TVA-ul. Asta înseamnă că persoanele juridice vor plăti apa la un preț de 6,49 lei/mc iar canalizarea la un preț de 5,91 lei/mc.

Creșterile nu sunt deloc neglijabile, ci sunt semnificative. Iar asta în condițiile în care ANRSC a aprobat ca tariful pentru apa potabilă să fie de 6,01 lei/mc (5,51 lei fără TVA) și 4,69 lei mc (4,3 lei fără TVA) în cazul serviciilor de canalizare-epurare. Practic, sucevenii vor scoate în plus din februarie (atunci sunt – în mod normal – primele facturi de plătit aferente lui ianuarie când intră în vigoare noile tarife) cu 1,06 lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă și cu 1,75 lei pentru fiecare metru cub de apă deversată la rețeaua de canalizare publică. Desigur, nu că ar fi vreo foarte mare consulare, dar merită menționat fie și doar ca simplă curiozitate că persoanele juridice vor plăti cu 98 bani în plus pentru un metru cub de apă potabilă și 1,61 lei apa deversată la canalizare.

Reamintim că în 2018 sucevenii plăteau 4,82 lei mc apă potabilă și 3,63 lei mc apă uzată (atunci TVA-ul era de 19%) iar în 2019 tariful a crescut la 4,99 lei mc apă potabilă și 3,44 lei mc apă uzată (din vara lui 2019 TVA-ul scăzuse la 9%) iar în 2020 tariful la apă potabilă a crescut la 5,18 lei iar la canalizare era de 3,83 lei. În 2021, consumatorii casnici plăteau 5,45 lei/mc apă potabilă cu tot cu TVA, ceea ce însemna 5 lei fără TVA, iar pentru serviciile de canalizare-epurare la consumatorii casnici era de 3,99 lei, cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă că fără TVA era de 3,66 lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …